چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

راهنمای تشكیل پرونده ساخت دارو Drug Master File


راهنمای تشكیل پرونده ساخت دارو Drug Master File

راهنمای تشكیل پرونده ساخت دارو

●● بخش اول

● مشخصات كلی فرآورده دارویی

۱- نام سازنده.

۲- نام محصول.

۳- شكل دارو.

۴- میزان ماده( مواد) مؤثر.

۵- نام كامل شیمیایی و ساختمان فرمولی.

●● بخش دوم

● مشخصات كلی فرمولاسیون

۱- تركیب كامل( شامل مواد مؤثر و كلیه مواد كمكی از جمله حلال‌ها و موادی كه برای تنظیم PH بكار می‌رود و ...) در هر واحد فرآورده دارویی به شرح ذیل ذكر گردد.

۱-۱- قرص و كپسول شیاف: در هر عدد.

۱-۲- ساشه: در هر بسته.

۱-۳- محلول و سوسپانسیون‌های خوراكی: در هر ۵ میلی‌لیتر.(این حجم بر اساس نوع و مقدار مصرف دارو می‌تواند تغییر كند).

۱-۴- قطره‌های خوراكی: در هر میلی‌لیتر

۱-۵- قطره‌های چشمی، گوشی و بینی: در هر ۱۰۰ میلی‌لیتر.

۱-۶- محلول و سوسپانسیون تزریقی: برای حجم كمتر از ۱۰ میلی‌لیتر، در هر میلی‌لیتر و برای حجم بالاتر از ۱۰ میلی‌لیتر ، در هر ۱۰۰ میلی‌لیتر.

۱-۷- پودر برای تزریق: در هر ویال.

۱-۸- ژل، كرم و پماد، خمیردندان و صابون: در هر ۱۰۰ گرم.

۱-۹- محلول موضعی- دهان شویه- دوش واژینال- لوسیون- شامپو: در هر ۱۰۰ میلی‌لیتر.

۱-۱۰- ائرسول: در هر پاف.

۱-۱۱- پلاستر: در هر واحد.

۱-۱۲- محلول دیالیز: در یك لیتر.

۲- فارماكوبه مواد و یها مرجع معتبر دیگر.

●● بخش سوم

● مشخصات كلی ساخت (Batch size)

۱- تركیب و ساخت (Batch size) نمونه آزمایشی با ذكر مقادیر مواد و وزن نهائی.

۲- تركیب كامل یك سری ساخت صنعتی با ذكر مقادیر مواد و وزن نهایی.

●● بخش چهارم

● مدارك آنالیز

۱- برگ آنالیز و روش‌های آنالیز مواد مؤثره.

۲- برگ آنالیز و روش‌های آنالیز مواد كمكی .

۳- برگ آنالیز و روش‌های آنالیز مواد غیر فعال:

۳-۱- اجزاء غیر فعالی كه در محصول نهایی باقی نمی‌مانند.

۳-۲- اجزاء غیرفعالی كه در محصول نهایی باقی می‌مانند.

۳-۳- محدوده و روش‌های تعیین مقدار برای اجزاء غیر فعال بالقوه سمی این مواد با توجه به بند ۲ از بخش دوم تهیه شود.

●● بخش پنجم

● مشخصات و تجهیزات كارخانه سازنده

۱- مشخصات محل و تجهیزات به كار رفته برای ساخت هر محصول.

۲- مشخصات آزمایشگاه و تجهیزات كنترل.

●● بخش ششم

● عملیات تولید

▪ اطلاعات مربوط به این بخش متعاقبا" اعلام خواهد شد.

●● بخش هفتم

● نمونه برداری

۱- روش نمونه برداری.

۲- تشریح جزئیات طرح نمومه برداری.

۳- نحوه انتخاب نمونه‌ها برای آنالیز.

۴- روش افزایش یا كاهش نمونه برداری( تعداد و مقادیر و دفعات)

۵- تصمیم گیری در مورد ادغام نمونه‌ها بر اساس روش‌های آماری.

●● بخش هشتم

● كنترل‌های حین تولید

۱- تشریح كامل كنترل‌های فیریكی . شیمیایی و میكروبی در مراحل مختلف ساخت و فرآوری(Processing)

۲- اطلاعات تكمیلی مبنی بر قابل قبول بودن انحراف از مشخصات، ناشی از فرآوری مجدد.(Reprocessing)

۳- ارائه مدرك مربوط به سری‌های متوالی ساخت و تفسیر آماری آنها به منظور حذف یا بسط مشخصات.

۴- جمع‌آوری اطلاعات كامل كنترل‌های حین تولید به منظور بازبینی روش ساخت و فرآوری دارو.

●● بخش نهم

● مشخصات و روش‌های رسمی برای محصول داروئی

▪ ( منظور از كلمه رسمی مطابقت با فاماكوپه‌ها و یا مراجع معتبر می‌باشد).

۱- ارائه محدوده‌های قابل قبول( فیزیكی، شیمیایی، میكروبی) بر اساس روش‌های رسمی.

۲- تأیید تطابق مشخصات محصول داروئی با مشخصات رسمی.

۳- طراحی آزمایشات رسمی و ارائه مشخصات لازم برای حصول اطمینان از قابل قبول بودن خصوصیات درمانی و مشخصات فیزیكی، شیمیایی و میكروبی تا پایان تاریخ انقضاء مدت مصرف.

۴- تطابق مشخصات لازم جهت ترخیص(Release) فرآورده با مشخصات رسمی.

۵- مشخصات تكمیبی یا روش‌های آنالیز جایگزین( بعنوان مثال، آزمایش برای ناخالصی‌ها، روش‌های خاص تعیین مقدار در آزمایشات پایداری، دیگر آزمایشات شناسایی و ...)

●● بخش دهم

● مشخصات رسمی اشكال داروئی

۱- قرص‌ها

۲- كپسول ژلاتینی سخت

۳- كپسول ژلاتینی نرم

۴- امولسیون‌های خوراكی

۵- سوسپانسیون خوراكی

۶_‌پودر برای تهیه سوسپانسیون خوراكی

۷- محلول‌های خوراكی

۸- آئروسل‌ها و اینهالرهای با دوز معین

۹- اسپری بینی(محلول و سوسپانسیون‌ها و ...)

۱۰- فرآورده‌های موضعی

۱۱- فرآورده های چشمی و گوشی

۱۲- اسپری های موضعی

۱۳-چسب‌های دارویی( Transdermal)

۱۴- شیاف‌‌ها

۱۵- محلول‌های تزریقی با حجم كم

۱۶- محلول‌های تزریقی با حجم بالا

۱۷- پودر برای تهیه محلول تزریقی

۱۸- سوسپانسیون‌های تزریقی

۱۹- پودر برای سوسپانسیون تزریقی

۲۰- امولسیون‌های تزریقی

۲۱-سرنگ‌های پر شده برای تزریق

۱- قرص‌ها

۱-۱- نوع قرص( ساده- روكش دار- پوششدار- انتریك كوتد- پیوسته رهش و واژینال و ...).

۱-۲- شكل ظاهری( قطر ضخامت- بدون خط- خط دار- خط دار متقاطع- حروف علائم درج شده و شكل هندسی و ...).

۱-۳- رنگ.

۱-۴- مزه و در صورت لزوم بو.

۱-۵- وزن قرص.

۱-۶- فرسایش.

۱-۷- سختی.

۱-۸- زمان بازشدن.

۱-۹- زطوبت.

۱-۱۰- شناسائی ماده مؤثره.

۱-۱۱- یكنواختی ماده مؤثره.

۱-۱۲- الگوی آزاد سازی ماده مؤثر.

۱-۱۳- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۱-۱۴- آزمایشات محدودیت میكروبی.

۱-۱۵- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی و نوع قرص.

● مندرجات پرونده قرصها

۲- كپسول ژلاتینی سخت

۲-۱- نوع كپسول( ساده- پیوسته رهش و ...)

۲-۲- شكل ظاهری( اندازه كپسول، حروف یا علائم درج شده و ...)

۲-۳- بررسی شكنندگی.

۲-۴- رنگ

۲-۵- بوی محتویات.

۲-۶- وزن كپسول.

۲-۷- زمان باز شدن.

۲-۸- رطوبت.

۲-۹- شنایایی ماده مؤثره.

۲-۱۰- یكنواختی ماده مؤثره.

۲-۱۱- الگوی آزادسازی ماده مؤثره.

۲-۱۲- تعیین مقدار مواد مؤثره.

۲-۱۳- آزمایشات محدودیت میكروبی.

۲-۱۴- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی و نوع كپسول.

● مندرجات پرونده كپسول ژلاتینی سخت

۳- كپسول ژلاتینی نرم

۳-۱- نوع كپسول( ساده- زیرزبانی و ...)

۳-۲- شكل ظاهری( اندازه كپسول، حروف یا علائم درج شده و ...)

۳-۳- بررسی نشت محتویات.

۳-۴- بررسی تشكیل دانه‌های برجسته بر روی كپسول .

۳-۵- بررسی رسوب محتویات داخل كپسول.

۳-۶- بررسی كدورت محتویات داخل كپسول.

۳-۷- رنگ.

۳-۸- بوی محتویات.

۳-۹- وزن.

۳-۱۰- زمان باز شدن.

۳-۱۱- PH

۳-۱۲- شناسایی ماده مؤثره.

۳-۱۳- یكنواختی ماده مؤثره.

۳-۱۴- الگوی آزاد سازی ماده مؤثره .

۳-۱۵- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۳-۱۶- آزمایشات محدودیت میكروبی.

۳-۱۷- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی و نوع كپسول.

مندرجات پرونده كپسول ژلاتینی نرم

۴- امولسیون‌های خوراكی

۴-۱- شكل ظاهری.

۴-۲- رنگ.

۴-۳- بو و مزه.

۴-۴- حجم پر شده و وزن مخصوص.

۴-۵- ویسكوزیته.

۴-۶- PH

۴-۷- میانگین اندازه و توزیع اندازه ذرات فاز پراكنده.

۴-۸- شناسائی ماده مؤثره.

۴-۹- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۴-۱۰- تعیین مقدار مواد محافظ.

۴- ۱۱- آزمایش محدودیت میكروبی.

۴-۱۲- آزمایش محدودیت مواد محافظ .

۴-۱۳- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی.

● مندرجات پرونده امولسیونهای خوراكی

۵- سوسپانسیون خوراكی

۵-۱- شكل ظاهری.

۵-۲- رنگ.

۵-۳- بو و مزه.

۵-۴- حجم پر شده و وزن مخصوص

۵- ۵- ویسكوزیته.

۵-۶- PH

۵-۷- میانگین اندازه و توزیع اندازه ذرات فاز پر كننده.

۵-۸- خواص رئولوژی.

۵-۹- یكنواختی ماده مؤثره در هر دوز مصرفی.

۵-۱۰- بررسی سوسپانسیون شدن مجدد.

۵-۱۱-شناسائی ماده مؤثره.

۵-۱۲- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۵-۱۳- تعیین مقدار مواد محافظ.

۵-۱۴- آزمایش محدودیت میكروبی.

۵-۱۵- آزمایش كارآیی مواد محافظ .

۵- ۱۶- سایر مشخصات با توج به روش‌های رسمی.

● مندرجات پرونده پودر برای تهیه سوسپانسون خوراكی

۶_‌پودر برای تهیه سوسپانسیون خوراكی

۶-۱- شكل ظاهری

۶-۲- رنگ

۶-۳- بو

۶-۴- وزن

۶-۵- میزان رطوبت

۶-۶- حجم حلال برای آماده سازی سوسپانسیون

۶-۷- مدت زمان قابل مصرف بودن فرآورده پس از تهیه سوسپانسیون

۶-۸- زمان لازم برای آماده سازی سوسپانسیون

۶-۹- سوسپانسیون آماده شده باید طبق بندهای ذكر شده در زیرفصل ۵ از بخش دهم مورد ارزیابی قرار گیرد.

● مندرجات پرونده پودر برای تهیه سوسپانسون خوراكی

۷- محلول‌های خوراكی

۷-۱- شكل ظاهری.

۲-۷- شفافیت.

۷-۳- رنگ.

۷-۴- بو و مزه.

۷-۵- حجم پر شده و وزن مخصوص.

۷-۶- PH

۷-۷-ویسكوزیته.

۷-۸-شناسائی ماده مؤثره.

۷-۹ تعیین مقدار ماده مؤثره.

۷-۱۰- تعیین مقدار مواد محافظ.

۷-۱۱- تعیین مقدار اتانول در صورت لزوم.

۷-۱۲- آزمایش محدودیت میكروبی.

۷-۱۳- آزمایش كارایی مواد محافظ.

۷-۱۴- سایر مشخصات با توجه به روش های رسمی.

● مندرجات پرونده محلولهای خوراكی

۸- آئروسل‌ها و اینهالرهای با دوز معین

۸-۱- شكل ظاهری محتویات.

۸-۲- رنگ محتویات.

۸-۳- بو و مزه محتویات.

۸-۴- تعیین مقدار آب در صورت لزوم.

۸-۵- توزیع آئرودینامیكی اندازه ذرات.

۸-۶- ارزیابی میكروسكوپی اندازه ذرات و توزیع آنها.

۸-۷- شناسایی ماده مؤثره.

۸-۸- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۸-۹- تعیین مقدار گاز حامل.

۸-۱۰- تعیین مقدار سایر حلال‌ها.

۸-۱۱-یكنواختی مقدار ماده مؤثره در هر دوز مصرفی.

۸-۱۲-آزمایش محدودیت میكروبی با توجه به مشخصات رسمی.

۸-۱۳-تعداد دوزهای موجود در هر ظرف.

۸-۱۴-وزن برون ده والو در پاف.

۸-۱۵-بررسی میزان نشت.

۸-۱۶-شكل ظاهری ظرف.

۸-۱۷-شكل ظاهری والو و اجزاء آن.

۸-۱۸-سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی.

● مندرجات پرونده آئروسلها و اینهالرهای با دوز معین

۹- اسپری بینی(محلول و سوسپانسیون‌ها و ...)

۱-۹ نوع اسپری( محلول - سوسپانسیون و ...)

۹-۲-شكل ظاهری محتویات

۹-۳- رنگ محتویات.

۹-۴-شفافیت در صورت لزوم.

۹-۵- PH

۹-۶- اندازه قطرات و توزیع آنها در صورت لزوم.

۹-۷- ارزیابی میكروسكوپی اندازه ذرات و توزیع آنها( برای سوسپانسیون‌ها)

۹-۸-شناسایی ماده مؤثره.

۹-۹- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۹-۱۰- یكنواختی مقدار ماده مؤثره در هر دوز مصرفی.

۹-۱۱- آزمایش محدودیت میكروبی با توجه به مشخصات رسمی.

۹-۱۲- تعداد دوزها موجود در هر ظرف.

۹-۱۳- مقدار دارویی كه در هر بار پمپ كردن خارج می‌شود.

۹-۱۴- بررسی میزان كاهش وزن.

۹-۱۵- تعیین مقدار ماده محافظ.

۹-۱۶- تعیین مقدار آنتی اكسیدان.

۹-۱۷- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی.

● مندرجات پرونده اسپری بینی

۱۰- فرآورده‌های موضعی

▪ موارد ذیل بر حسب نوع فرآورده[ كرم، پماد، ژل، لوسیون، امولسیون، شامپو، دهانشویه، محلول موضعی و بینی، صابون، خمیر دندان و ...] بطور مشخص قید گردد.

۱۰-۱- نوع فرآورده.

۱۰-۲-شكل ظاهر.

۱۰-۳-رنگ.

۱۰-۴- شفافیت.

۱۰-۵- همگن بودن و یكنواختی.

۱۰-۶- بو و مزه.

۱۰-۷- قوام.

۱۰-۸- قابلیت تعلیق مجدد.

۱۰-۹- توزیع اندازه ذرات.

۱۰-۱۰- ویسكوتیز.

۱۰-۱۱- وزن مخصوص.

۱۰-۱۲- وزن یا حجم پر شده.

۱۰-۱۳- PH، اسیدی یا قلیایی بودن.

۱۰-۱۴- شناسایی ماده مؤثره.

۱۰-۱۵- تعیین مقدار ماده مؤثره.

۱۰-۱۶- نمونه برداری از سطح رویی (سطح مجاور هوا) ،بالا، وسط و پایین ظرف و آزمایش و تعیین یكنواختی آنها.

۱۰-۱۷- الگوی آزاد سازی ماده مؤثره از پایه.

۱۰-۱۸- تعیین مقدار مواد محافظ.

۱۰-۱۹- تعیین مقدار آنتی اكسیدان.

۱۰-۲۰- آزمایش محدودیت میكروبی.

۱۰-۲۱- تعیین مقدار اتانول در صورت لزوم.

۱۰-۲۲- بررسی میزان كاهش وزن.

۱۰-۲۳- آزمایش عدم واكنش‌های تحریكی (Jrritability).

۱۰-۲۴- تعیین مدت زمان قابل مصرف بودن فرآورده پس از باز كردن درپوش و ظرف بسته بندی با توجه به موارد فوق.

۱۰-۲۵- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی و نوع محصول.

● مندرجات پرونده فرآورده های موضعی

۱۱- فرآورده های چشمی و گوشی

▪ موارد ذیل بر حسب نوع فرآورده (محلول، سوسپانسیون-پمادو...) به طور مشخص قید گردد.

۱۱-۱- نوع فرآورده( محلول- سوسپانسیون-پماد و ...)

۱۱-۲-شكل ظاهری.

۱۱-۳- رنگ.

۱۱-۴- شفافیت.

۱۱-۵-همگن بودن و یكنواختی.

۱۱-۶-بو.

۱۱-۷-قوام.

۱۱-۸- قابلیت تعلیق مجدد.

۱۱-۹- توزیع اندازه ذرات.

۱۱-۱۰-ویسكوزیته.

۱۱-۱۱- وزن مخصوص.

۱۱-۱۲- وزن یا حجم پر شده.

۱۱-۱۳- تونیسیته.

۱۱-۱۴- PH

۱۱-۱۵- شناسایی ماده مؤثره.

۱۱-۱۶-تعیین مقدار ماده مؤثره.

۱۱-۱۷- یكنواختی ماده مؤثره با استفاده از نمونه برداری از سطح رویی،( سطح مجاور هوا) بالا و وسط و پائین ظرف و آزمایش و تعیین یكنواختی آنها.

۱۱-۱۸- الگوی تعیین مقدار مواد محافظ .

۱۱-۱۹- الگوی آزاد سازی ماده مؤثره از پایه.

۱۱-۲۰- تعیین مقدار آنتی اكسیدان.

۱۱-۲۱- سترونی .

۱۱-۲۲-عدم وجود ذرات غیر قابل قبول.

۱۱-۲۳-آزمایش عدم واكنش‌های تحریكی (Jrritability).

۱۱-۲۴- تعیین مدت زمان قابل مصرف بودن فرآورده پس از باز كردن درپوش و ظرف بسته بندی با توجه به موارد فوق.

۱۱-۲۵- سایر مشخصات با توجه به روش‌های رسمی و نوع محصول.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.