یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی ـ قیام‌سپاهیان‌هندی‌علیه‌استعمار بریتانیا


۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی ـ قیام‌سپاهیان‌هندی‌علیه‌استعمار بریتانیا

۱۵۳ سال پیش در روز ۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی واحدهای سپاهیان هندی پادگان مروت علیه کمپانی هند شرقی بریتانیا دست به شورش زدند. این قیام نشانه نارضایتی عمیق سپاهیان هندی ونیز مردم …

۱۵۳ سال پیش در روز ۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی واحدهای سپاهیان هندی پادگان مروت علیه کمپانی هند شرقی بریتانیا دست به شورش زدند. این قیام نشانه نارضایتی عمیق سپاهیان هندی ونیز مردم محلی نسبت به ظلم و جور استعمار بریتانیا و به ویژه کمپانی هند شرقی بود.

«ماجرای گلوله ها» چاشنی انفجار این بشکه باروت بود.در سال ۱۸۵۶ میلادی بریتانیایی ها گلوله هایی را برای استفاده در اختیار سپاهیان هندی قرار دادند که با چربی گاو یا پیه خوک چرب شده بودند.

سربازان مسلمان و هندو از استفاده از این گلوله ها خودداری کردند.

در سال ۱۸۵۷ میلادی ، ۸۵ نفر از سپاهیان پادگان مروت به اتهام خودداری از استفاده این گلوله ها توسط بریتانیایی ها به ۱۰ سال زندان محکوم شدند. در آن زمان سپاهیان هندی بخش اعظم نیروی نظامی کمپانی هند شرقی که شامل ۲۳۸ هزار نفر از جمله ۳۸ هزاربریتانیایی بود را تشکیل می دادند.

در روز ۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی ۳ تیپ سپاهیان پادگان شهر مروت دست به قیام زده و پس از آزاد کردن همکارانشان ، نظامیان اروپایی را قتل عام کردند.آنها اهالی شهر را به جنبش درآورده و به سوی دهلی حرکت می کنند و این شهر را تصرف می کنند.

بریتانیایی ها با بسیج واحدهای نظامی سیک تبار شهر دهلی را در ۱۰ ژوئن سال ۱۸۵۷ محاصره و در روز ۲۰ سپتامبر همان سال تصرف می کنند. بریتانیایی ها تمام سپاهیان و مردمی که به آنها پیوسته بودند را قتل عام می کنند، اما قیام سپاهیان هندی ۲ سال و تا سال ۱۸۵۹ میلادی در هند ادامه می یابد.

به این ترتیب ، در روز ۱۰ مه سال ۱۸۵۷ میلادی واحدهای سپاهیان هندی پادگان مروت که از ظلم و جور بریتانیایی ها و کمپانی هند شرقی بریتانیا به تنگ آمده بودند ، دست به شورش می زنند.

این قیام تا سال ۱۸۵۹ میلادی به طول می انجامد و بزرگترین بحران را برای استعمار بریتانیا در هندوستان موجب می شود. بریتانیا برای در هم شکستن این شورش نیروهای خود که از جنگ کریمه فارغ شده بودند را به هندوستان اعزام می کنند.

پس از شکست قیام سپاهیان ، بریتانیا برای بقای استعمارش بر هندوستان کمپانی هند شرقی را منحل می کند و حکومت بر هندوستان را تحت نظر پادشاهی بریتانیا قرار می دهد و یک نایب السلطنه برای اداره هندوستان تعیین می شود.

بهرام افتخاری