چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
میان وعده ها, میانبر توزیع انرژی
رواج مصرف تنقلات تجاری در وعدههای غذایی روزانه کودکان و دانشآموزان در سالهای اخیر، از جمله دغدغههای والدین و کارشناسان امور تغذیه است.
اهمیت پیروی از الگوهای غذایی مفید به اندازهای است که محققان، آن را عامل مهم یادگیری، فعالیت و سلامت جسم و روان کودکان معرفی میکنند.
در این میان نقش میان وعدهها، در رژیم غذایی روزانه کودکان، مکمل ضروری رشد توانایی شناختی و یادگیری در کودکان و نوجوانان محسوب میشود.
باید توجه داشت، دقت در انتخاب نوع میان وعده و توجه به تنوع آن علاوه بر تأمین انرژی روزانه در بهبود سلامت رفتاری کودکان مؤثر است، زیرا مطابق با تحقیقات انجام شده، مصرف تنقلات و مواد غذایی حاوی افزودنیها، شیرینکنندههای مصنوعی، رنگهای خوراکی و نگهدارندهها نه تنها پاسخگوی نیاز بدن به دریافت انرژی روزانه نخواهد بود، بلکه در روند رشد، یادگیری و سلامت روان کودک تأثیری منفی خواهد گذاشت.
برای نمونه ریزمغذی تیامین از انواع مواد ضروری در حفظ سلامت روانی و پیشگیری از ایجاد اختلالات رفتاری در افراد به شمار میآید و مطابق با پژوهشهای انجام شده، فقر آن در کودکانی که به مصرف میانوعدههای ناسالم مانند تنقلات و مواد غذایی صنعتی علاقهمند هستند، شیوع بیشتری دارد.
کمبود تیامین در کودکان و نوجوانان احتمال ابتلا به ناتوانی یادگیری و بیشفعالی را افزایش میدهد.
از طرف دیگر پیروی از الگوهای غذایی سالم سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری که برای تأمین آن مصرف میان وعدههای غذایی سالم ضروری است و از عوامل تأثیرگذار در افزایش میزان IQ کودکان و به دنبال آن پیشرفت تحصیلی دانشآموزان است.
● میانوعده
مصرف مواد غذایی در سه وعده صبحانه، ناهار و شام، پاسخگوی نیاز طبیعی بدن کودکان به منظور تأمین انرژی و مواد غذایی ضروری بدن نبوده و برای دریافت مقادیر کافی از کالری و ریزمغذیهای مفید نیاز به مصرف وعدههای غذایی سالم احساس میشود.
دکتر شاهرخ شکری متخصص تغذیه درخصوص اهمیت مصرف مواد غذایی در فواصل وعدههای غذایی اصلی کودکان میگوید: از آنجایی که کودکان در سه وعده غذایی اصلی، قادر به دریافت و هضم و جذب مقادیر کافی و مورد نیاز مواد غذایی ضروری به منظور رشد ذهنی و جسمی نیستند اهمیت مصرف میان وعدهها در این گروههای سنی دوچندان میشود.
این متخصص اضافه می کند: بسیاری از ویتامینها، پروتئینها و املاح در قالب دانههای روغنی، ساندویچ ساده نان و پنیر، یک لیوان شیر، میوه و سبزیجات که در فواصل وعدههای اصلی مصرف میشوند، تأمین شده و پیروی از این قبیل الگوهای غذایی باعث افزایش سطح یادگیری و رشد جسمی دانشآموزان میشود.
همچنین دکتر افتخاری، متخصص تغذیه نیز در خصوص اهمیت میان وعدهها در رژیم غذایی کودکان معتقد است: میان وعدههای غذایی ۱۰ تا ۱۵ درصد انرژی روزانه افراد را تأمین میکند و گنجاندن مواد غذایی در بین وعدههای غذایی اصلی سبب میشود، عملکرد دستگاه گوارش برای هضم و جذب در وضعیت بهتری قرار گیرد و برقراری تعادل در حجم مواد غذایی مصرفی باعث تنظیم سوختوساز بدن میشود.
این متخصص تغذیه مصرف میان وعدههای غذایی را عامل مؤثری در پیشگیری از ابتلا به اضافه وزن معرفی میکند و معتقد است: مصرف زیاد مواد غذایی در وعده ناهار یا شام تشدید و احساس گرسنگی در این وعدهها، با مصرف میان وعدههای غذایی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا کرده و احتمال ابتلا به چاقی کم میشود.
دکتر افتخاری، اضافه وزن را از مشکلات شایع دنیای امروز معرفی میکند و به عقیده او رواج آن در میان کودکان زمینهساز بیماریهای مختلفی مانند دیابت، مشکلات قلبی و عروقی و فشار خون است.
در حالی که با توزیع انرژی و افزایش وعدههای غذایی با حجم کم در طول روز، شیوع چاقی به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکند.
● میزان کالری
به عقیده متخصصان میزان کالری مورد نیاز مصرفی کودکان با توجه به سن، جنسیت و میزان فعالیت در کودکان مختلف
متفاوت است.
برای نمونه کودکان ۲ تا ۳ ساله با فعالیت کم در روز به ۱۰۰۰ کالری نیازمندند، در حالی که این میزان در کودکان با فعالیت متوسط یا زیاد تا ۱۴۰۰ کالری در روز افزایش پیدا میکند.
همچنین در دختران ۴ تا ۸ ساله میزان کالری مصرفی با فعالیت متوسط ۱۴۰۰ تا ۱۶۰۰ کالری در روز است و این میزان در دختران ۹ تا ۱۳ ساله با همین میزان فعالیت از ۱۶۰۰ تا ۲۰۰۰ کالری تغییر پیدا میکند.
در کودکانی که میزان فعالیت آنها کم است، نیاز به دریافت کالری روزانه به میزان حداقل پیشنهادی از سوی متخصصان کاهش پیدا میکند.
دکتر شاهرخ شکری، درخصوص توزیع کالریهای مصرفی روزانه کودکان میگوید: علاوه بر مصرف سه وعده غذایی اصلی میان وعدههایی مانند میوه تازه و متنوع که به صورت برشهای کوچک در اختیار کودک گذاشته میشود، ماست میوه، کیکهای تهیه شده از میوه یا غلات کامل، دانههای روغنی و شیرکاکائو کمچرب توصیه میشود.
این متخصص اضافه میکند: اهمیت مصرف میان وعدههای غذایی حاوی پروتئین، غلات کامل و کربوهیدرات در کودکانی که به مصرف صبحانه تمایلی نشان نمیدهند، بیشتر است.
به عقیده دکتر شکری، مطابق با تحقیقات، ترشح هورمون استرس در ساعت ۶ تا ۷ صبح، میل به مصرف صبحانه را در دانشآموزان به میزان قابل توجهی کاهش میدهد، از اینرو توصیه اکید متخصصان تغذیه، مصرف ساندویچهای ساده و سالم مانند ساندویچ مرغ یا نان و پنیر همراه با گردو یا مغزهایی مثل بادام، فندق و پسته است.
دکتر افتخاری، توجه به ساعت مصرف میانوعدههای غذایی و میزان کالری مصرفی را در رژیم غذایی روزانه کودکان مهم دانسته و معتقد است: در صورتی که فاصله میان وعده و وعده غذایی اصلی کم باشد، باعث کاهش اشتها و تمایل کودک به مصرف غذای اصلی شده و مصرف حجم زیاد مواد غذایی علاوه بر افزایش احتمال چاقی، باعث اختلال در سیستم دستگاه گوارش، خوابآلودگی و کاهش یادگیری دانشآموزان میشود.
این متخصص اضافه میکند: مصرف مواد غذایی در قالب میان وعدهها، به معنای توزیع کالری دریافتی بدن بوده و نباید منجر به دریافت انرژی مازاد یا پیشگیری از مصرف وعدههای غذایی اصلی شود.
● میانوعدههای کاذب
همانگونه که اجتناب از مصرف میانوعدههای غذایی سالم، اثرات منفی در وضعیت سلامت جسم و روان کودک بر جای خواهد گذاشت، پیروی از الگوهای غذایی غلط و مصرف مواد غذایی کاذب مانند تنقلات، فستفودها و مواد غذایی صنعتی در فواصل وعدههای غذایی اصلی سلامت کودک را تهدید کرده و مانع از رشد جسمی، ذهنی و روانی وی میشود.
به عقیده متخصصان تغذیه، عادات غذایی ناپسند که از نخستین سالهای زندگی کودک در خانواده شکل میگیرد، دلیل اصلی تمایل کودکان به مصرف وعدههای غذایی ناسالم و خرید چیپس، پفک، فستفود و ... از بوفه مدارس یا فروشگاههای مواد غذایی است.
لیلی موحدی، کارشناس تغذیه، اجبار والدین و ممنوع کردن مصرف تنقلات را از دیگر عوامل علاقه افراطی کودکان به مصرف میان وعدههای غذایی کاذب معرفی میکند. این در حالی است که مصرف این مواد غذایی بیارزش در طولانیمدت باعث فقر ویتامین و ریزمغذیهای ضروری در کودکان میشود.
دکتر افتخاری، متخصص تغذیه، آموزش خواص میوه و سبزیجات و نقش آنها در سلامت جسمی کودک را روشی مؤثر برای علاقهمند کردن کودکان به مصرف این گروه از مواد غذایی میداند.
به عقیده این متخصص، مصرف مغزها و مواد غذایی سرشار از ویتامینها و املاح ضروری که امروز در قالب بستهبندیهای فانتزی در بازار عرضه میشود، جایگزین مناسبی برای انواع تنقلات بیارزش مانند چیپس و پفک به شمار میآید.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست