شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
مجله ویستا

مهندسی فرهنگی, نیاز مبرم جامعه


مهندسی فرهنگی, نیاز مبرم جامعه

ریشه بسیاری از بی اخلاقی ها در جامعه ما ناشی از دور شدن مردم از تعالیم الهی و در کنار آن قرابت با مطامع دنیایی است به گونه ای که راحت طلبی و سودجویی با هر روش در دستور کار اکثر افراد جامعه قرار گرفته است

ریشه بسیاری از بی اخلاقی ها در جامعه ما ناشی از دور شدن مردم از تعالیم الهی و در کنار آن قرابت با مطامع دنیایی است به گونه ای که راحت طلبی و سودجویی (با هر روش) در دستور کار اکثر افراد جامعه قرار گرفته است.

باید دانست این رذیلت ریشه در کجا دارد، چه آثاری را بر جامعه باقی می گذارد و راه حل درمان کامل (نه موقت) آن چیست.

به نظر می رسد که عدم کار فرهنگی، زمینه ساز این معضل و کار فرهنگی برنامه ریزی شده بر مبنای تعالیم اسلام و علی الخصوص اقتصاد اسلامی، چاره ساز این بلای دین و دنیا سوز است. در این نوشتار بر آنیم تا اثبات کنیم که اگر تعالیم موجود در گنجینه اقتصاد اسلامی بارور شود، خدامحوری جایگزین نفع محوری شده و آن گاه، آرمان شهر حقیقی محقق خواهد شد. اینک با هم مطلب را از نظر می گذرانیم.

● ریشه یابی

ریشه بسیاری از معضلاتی که در جامعه ما مشاهده می شود، ریشه در نفع محوری و دنیاطلبی مردم دارد مثلا، فرد کارمندی می بیند که چون نظارتی در کار نیست و او، هم با اجرای قانون و هم با بی قانونی می تواند به حقوق ماهیانه اش برسد (به خاطر روحیه راحت طلبی که در انسان وجود دارد) مسیر بی قانونی را برمی گزیند و به حقوق معمول خود هم می رسد یا فردی با شغل آزاد، می بیند که مشتری از قیمت واقعی جنسی بی اطلاع است و نظارتی هم بر بازار نیست، بنابراین اقدام به گرانفروشی می کند. اگر بخواهیم مثال های دیگری هم که در جامعه ما تبدیل به معضل شده و همگی ریشه درنفع محوری افراد دارد بزنیم، کار زیاد سختی پیش روی خود نداریم. از جمله استفاده فرد الف از نفوذ بر تصدی یک پست، در حالی که فرد ب، بدون پارتی است اما شایسته تر از فرد الف است، جایگزینی روابط بر ضوابط در دستگاهها، فروش جنس قلابی به جای اصلی یا وجود رذیلت هایی مثل ریا و نفاق در جامعه و... پس دیدیم که بخش زیادی از معضلات اخلاقی و اجتماعی ما از همین جا (نفع محوری مردم) نشأت می گیرد.

جدا از بحث اینکه در اکثر این موارد فعل حرام رخ داده است، باید گفت که افراد، به آرامی راه های بی قانونی و دور زدن قانون را در جامعه یافته و بعد از آن کم کم بر سر همه، حتی آشنایان خود کلاه گذاشته، به وفور دروغ می گویند، و چون این معضلات، تبدیل به اموری بدون قبح شده، می بینیم که وضعیت به ظاهر شهری و در باطن جنگل گونه بر جامعه ما حاکم شده است تا جاییکه انسان برای درامان ماندن از انسان دیگری، به دزدگیر، حفاظ حیاط و... روی آورده است! به گونه ای که به اطمینان تمام می توان گفت، قانون تنازع برای بقا، رفته رفته در جامعه ما در حال گسترش است.

● راه حل چیست؟!

بایست طرز تفکر مردم تغییر کند و خدا محوری جایگزین نفع محوری افراد شود. تحقق این مهم، امر ساده ای نیست اما با یک کار فرهنگی(۱) مستمر امکان پذیر است.

برای تحقق این مهم به یک نقشه راه نیاز داریم. آن نقشه راه، استفاده از تئوری اقتصاد اسلامی است. قبل از آنکه به عناصر حاکم بر این امر بپردازیم، باید گفت که در این تئوری، پتانسیل هایی نهفته است که اگر بتوان از آن سود برد و آنها را در جامعه با کار فرهنگی درونی کرد، بسیاری از معضلات جامعه بدون کار پلیسی و نظارتی رفع خواهند شد. شاهد این ادعا را در گذشته می توان مشاهده کرد. توضیح آنکه، در بازارهای قدیم، کسبه ایرانی، هر روز قبل از باز کردن مغازه هایشان، خود را ملزم می دانستند که پای درس روحانی حوزه بنشینند و مکاسب (روش کسب و کار از منظر اسلام) را فرا بگیرند. این آموزش، بسیار در نحوه زندگی فردی و اجتماعی افراد آن زمان به شکل مثبت تأثیرگذار بود(۲) تا جایی که وقتی در مقایسه با قدیم، به جو منفی موجود بر جامعه امروزمان می نگریم، ذهنمان ناخودآگاه علت معضلات فعلی را در عدم کسب معرفت هایی این چنینی ردیابی می کند.

این مهم (یعنی عدم کار فرهنگی برای معرفت زایی د رجامعه ما) را وقتی بیشتر درک می کنیم که می بینیم در سه دهه بعد از انقلاب، عملا کار عمیق مدونی، در راستای افزایش فهم مبانی فلسفی مردم صورت نپذیرفته است. خیلی کار مذهبی صورت می گیرد اما همه، به ظاهر امور و قضایا می نگرند. به جای آنکه روزآمد عمل نمایند، سعی می کنند امروزی ها را به گذشته ببرند یا اینکه کمتر به چیستی مسائل می پردازند. اصطلاحا می توان گفت، فرهنگ ما بطور ناقص، در شب عاشورای سال۶۱ باقی مانده و به واکاوی جنبه های معرفتی دین نپرداخته ایم، که نتیجه آن این شده که خروجی این اقدامات مذهبی، به گونه ای که انتظار می رود خروجی مناسبی نیست. بدتر از آنکه هر چه نسلها می گذرند (مثلا نسل سوم نسبت به نسل دوم) بیشتر از معنویت فاصله می گیرند و ایضا به دلیل عدم وجود مهندسی فرهنگی(۳) در جامعه، به سمت فرهنگ غرب هم متمایل شده اند تا جایی که به کثرت، مسلمان می بینیم اما از مسلمانی خبری نیست.

این نکته منفی (یعنی عدم فرهنگ سازی صحیح) وقتی خود را بیشتر بروز می دهد که اکثریت قشر فاصله گرفته از معنویت را می توان در بین اساتید دانشگاه و مردم شهرهای بزرگتر پیدا کرد زیرا این قشرها، علاوه بر اینکه آموزش فرهنگی- معرفتی ندیده اند، به دلیل استفاده از کتب غربی و مشاهده رسانه های نامناسب، از بقیه مردم در وضعیت بغرنج تری قرار دارند، به عبارت دیگر اگر این اقشار (و همچنین بقیه مردم جامعه) آموزش مناسب دینی ببینند، با هیچ طوفانی عقاید خود را کنار نمی گذارند.

در برهه جنگ تحمیلی (۵۹تا ۶۸)، مردم به دلیل برپایی دانشگاه فرهنگی دفاع مقدس، زیاد ضعف در حوزه فرهنگ را حس نمی کردند اما داستان، آنجا خراب تر می شود که هر که آمد، به سازندگی، توسعه سیاسی و عدالت پرداخت و فرهنگ و فرهنگ سازی را در اولویت دسته چندم جای داد و متأسفانه ماجرا از آنجایی بغرنج تر می شود که، جریاناتی، بنا به عللی از جمله عدم انتخاب مسئول مناسب برای حوزه فرهنگ و ایضاً انتخاب مشاور غیرآشنا با نظام فرهنگی موجود در ایران (و بعضا متمایل به ضدفرهنگ کشورمان) برای خود، عمداً یا سهواً در راه تخریب فرهنگمان قدم برداشتند، که آثار آن را در جامعه امروزمان شاهدیم مثلا نظاره گر افزایش مفاسد اخلاقی، گسترش بهائیت، شیطان پرستی و... هستیم.

اسلام پتانسیل لازم برای درمان معضلات جامعه ما، از جمله کنترل خوی درندگی مردم را دارد زیرا وقتی انقلابی اسلامی در ایران بوقوع پیوست، آوای آن، جهان را به سمت اسلامیزه شدن سوق داد تا جایی که به نقل از رسانه ملی، هم اکنون، ۲۵% مردم جهان مسلمان اند. آوای اسلام حتی کار تسخیر قلب غرب سکولارلیبرال را هم آغاز کرده و یا حتی کمونیست هایی مثل چاوز را هم، عاشق زیارت امام رضا(ع) می کند و یا مافوق آن، او را سوق می دهد تا، راجع به امام زمان(عج) هم سخن بگوید. کمونیست هایی که حتی خدا را قبول ندارند با شنیدن آوای اسلام، مواضعی بسیار جالب هم اتخاذ کرده اند از جمله اینکه، یکی از رهبران بزرگ و معروف آمریکای لاتین، در یک دیدار خصوصی با یکی از دیپلمات های سرشناس ما می گوید: اگر از خطر فروپاشی کشورم نمی ترسیدم، اعلام می کردم که من یک شیعه ام. آری، می توان به پتانسیل بالقوه موجود امید بست و به نتیجه رسید به شرطی که یک برنامه مدون فرهنگی بر مبنای آموزه های اسلام و متناسب با نیازهای امروز جامعه مان، سرلوحه مهندسی فرهنگی ما قرار بگیرد تا با اصلاح سرشاخه ها، شاهد بهبود کامل اوضاع (حتی در فرعیات) باشیم.

عناصر موجود در اقتصاد اسلامی و چگونگی کاربرد مفاهیم استخراجی از آن در مهندسی فرهنگی همانگونه که می دانید، سعی ما دراین مقاله، رفع روحیه مادی گرایی و نفع محوری درجامعه مان است زیرا آن را، عامل مشکلات و معضلات محیطی که درآن زیست می کنیم می دانیم، به همین دلیل، راه حل ها را هم به همین تناسب پیشنهاد داده ایم که از تئوری اقتصاد اسلامی استخراج شده اند. شایان ذکر است که به نحوه استفاده ازموارد استخراجی، در نقشه مهندسی فرهنگ هم پرداخته ایم:

۱) خدا مالکی

شاه کلید و عنصر اولیه و اساسی همین عامل است یعنی اگر بتوان این جمله را طی جریان جامعه پذیری در ذهن افراد حکاکی کرد که «مالک همه چیز خداست» ، آن وقت است که جامعه آرام آرام به سمت خدا محوری پیش می رود و بدون انجام کار پلیسی، اکثر معضلات اخلاقی و غیر اخلاقی موجود درجامعه مان حل می شود. اگر این شاه کلید، ملکه ذهن مردم ما شود، دیگر رذیلت هایی از جمله تخطی از قانون(حتی توقف ممنوع پارک کردن) اسراف بیت المال و... را شاهد نیستیم و افراد، دیگر سرمایه با ارزش وجودشان را درهر جایی خرج نکرده و ملاک عمل را رضایت خداوند می دانند. اگر افراد خدا محور شوند، درامور، به مقوله مثبت آخرت نگری توجه می کنند و این صفت پسندیده سبب می گردد، تا افراد درانجام امور خود، رضایت خداوند را جایگزین رضایت بندگان خدا کنند. (۴)

خدامحور شدن نتیجه مثبت مهمتری هم دارد و آن ایجاد یک نوع نظارت درونی درافراد است یعنی اینکه افراد برای انجام امور خود به نحواحسن و درچارچوب فرمان خدا، دیگر به فشار و یا نظارت کس دیگری نیاز ندارند و خود مراقبت درستی یا غلطی اعمال خود هستند و ایضاً خودشان درپی بهبود و ارتقای کارهای خود برمی آیند. اگر خدا، محور زندگی مردم قرار بگیرد. دیگر، افراد برای رسیدن به اهدافشان از هر وسیله استفاده نمی کنند و برای تحقق آمالشان، ارزش های الهی و حتی انسانی را لگدمال نخواهند کرد بلکه راههای رسیدن به هدف توسط یک فرد خدامحور، راههایی است که شرع به وی اجازه داده است.

۲) همه همنوع هستیم

یکی از نکات مثبت که می توان از تز اقتصاد اسلامی آموخت و درراستای ترسیم نقش مهندسی فرهنگ از آن استفاده کرد این است که اینگونه ترویج کنیم که هر کس فقط به فکر منافع خود نباشد و منفعت جمعی را بر منفعت شخصی ترجیح دهد. اگر بتوان این فرهنگ را درونی کرد، علاوه بر اینکه روحیه مادی گرایی و نفع محوری را درمان شده خواهیم دید و از تبعات بعدی این دو رذیلت هم در امان مانده ایم، مفاهیم مثبتی هم به جامعه مان تزریق کرده ایم از جمله، احترام گذاشتن به حقوق دیگران، نوع دوستی، فکر هموطن بودن، فکر هم کیشان بودن (چه در داخل کشور و چه درخارج از آن) تعاون و همکاری، دست به استثمار دیگران نزدن و ... فردی که یاد گرفته باشد نوع دوستی را (در کنار تفکر خدا مالکی که دارد) به قدر وسع اش کار می کند و مرتباً درحال فرار از کار نیست و درعوض به قدر نیاز مصرف می کند و مابقی درآمدش را به همنوعان مستحقش می دهد.(۵) این نوع تفکر، که باعث ارتقای جامعه می شود، عملا مقوله ای به نام فاصله طبقاتی را هم درجامعه مان بی معنی می کند.(۶)

۳) قوانین ثابت و حکومت مطیع شرع

دراقتصاد اسلامی، قواعد فرهنگی جامعه دارای یک شالوده (فنداسیون) ثابت اند اما بنابر مقتضیات زمان ممکن است تغییراتی داشته باشند (در فروع نه دراصول) تشخیص این تغییر دادن ها که با هدف عدم جمود صورت می پذیرد، بنابر دستور قرآن و روایات، بر عهده معصومین و در نبود آن ها، بر دوش فقها است پس قوانین با میل شخصی افراد تغییر نمی کند.

پس درترسیم مهندسی فرهنگ، این مهم هم باید توجه شود که یک چارچوب مشخص توسط دولت (State) برای فرهنگ اسلامی باید ترسیم شده و همیشه ثابت بماند و همانگونه که گفته شد ، فقط زمانی که فقهاء تشخیص دادند، باید تغییرات اندکی را با هدف عدم رکود و سکون، در سازمان آن براساس قرآن و روایات اعمال کرد نه اینکه هر حکومتی که آمد، ساز خود را برای هدایت فرهنگ بنوازد و با تغییر حکومت ها، روند حرکتی فرهنگ کشور هم تغییر کند بلکه برعکس، هر طیفی که خواست قدرت را در دست بگیرد، باید این نظام فرهنگی را پذیرفته باشد و برگزاری انتخابات برای انتخاب گروهی که می خواهند حکومت را در دست بگیرند، درحقیقت رقابت بین گروههایی است که دراین مسئله مسابقه دارند: نحوه رسیدن و میزان تلاش ها برای نیل به برنامه های فرهنگی موجود، درحقیقت نباید اینگونه باشد که دریک انتخابات، ما شاهد رقابت دو طیف کاملاً متضاد فرهنگی درکشوراسلامی مان باشیم بلکه، هر طیفی که می آید، به جای وابسته بودن به گروههای داخلی یا کشورهای خارجی، باید همه امورش بر طبق فرمان ذات اقدس الهی برنامه ریزی شود.

در ادامه همین بحث باید اضافه کرد که حکومت مطیع شرع، باید ضعف های حوزه فرهنگ را هم شناسایی کرده و درپی رفع آن برآید زیرا اگر ضعف های موجود دراین حوزه مرتفع نشود، چه بسا اثر مثبت کارهای خوبی هم که انجام می شود، کمتر گردد. آنچه در اینجا مهم است این نکته می باشد که دولت، باید مهندسی فرهنگی را، به اسلام شناسان اهل فن بدهد، تا روز به روز شاهد ارتقای سطح فرهنگی جامعه باشیم.

● جامعه فطری

اسم این اندیشه ورزی را جامعه فطری می گذاریم زیرا اگر این ارزشها (که تنها بخش کوچکی از گنجینه اسلام است) در زندگی افراد نفوذ کند، آن وقت برای اولین بار در سده های اخیر، شاهد جامعه ای خواهیم بود که هم در قول و هم در فعل، در راه تحقق نیازهای فطری خلیفه الله گام برداشته است، نیازهایی که انسان برای تحقق آنها خلق شده است.

لازم به یادآوری است که تحقق فرهنگی این چنین ارزشمند، در لایه لایه های جامعه کار آسانی نیست و تنها در پرتوی ولایت معصوم محقق می شود ولی حال که از وجود معصوم محروم هستیم، باید به افرادی که وی، ما را به آنها (فقها) ارجاع داده رجوع کنیم تا با استفاده از فرامین آنها بتوانیم در راستای تحقق فرهنگی اسلامی در جامعه، هرچه زودتر و بهتر گام برداریم. البته، تحقق نقشه فرهنگی مذکور در سطح جامعه، تحت ولایت ولی فقیه میسر خواهد بود، که چون بسط مفهوم ولایت فقیه و نحوه عمل آن در این نوشتار مدنظر ما نیست، از آن صرف نظر می کنیم.(۷)

● زندگی بعد از تحقق جامعه فطری

قطعاً تحقق جامعه فطری در فضای زیستی کشور ما اثرات مثبتی را به همراه خواهد داشت که اهم این نتایج عبارتند از:

۱) اصلاح سیاست، قضا، ورزش، اقتصاد، هنر و...

۲) بعد از گذشت مدت زمانی از نفوذ فاکتورهای مدنظر در مهندسی فرهنگ کشور، شاهد تبدیل جامعه خود به یک جامعه مطلوب هستیم که آن جامعه، قبلاً فقط در آرمانها گنجانده می شد و تنها به ذهن ها خطور می کرد. این جاست که بستر برای صدور بیشتر فرهنگمان از لحاظ کمی و کیفی فراهم خواهد شد و جهانیان با دیدن مدینه ای فاضله در اینجا، به سمت مبانی فرهنگی موجود در آن سوق می یابند و آن یعنی حرکت سیل آسا به سمت توحید و وحدانیت و دقیقاً در این زمان است که نتیجه بعدی تحقق جامعه فطری هم به بار می نشیند و آن چیزی نیست جز تغییر مدیریت جهان.

۳) مهمترین نتیجه ای که این فرهنگ سازی به همراه خواهد داشت، مستعد شدن جامعه و در ادامه جهان، برای ظهور امام زمان(عج) است، امام زمانی که به گفته خویش به خاطر (متاسفانه) ترس از مردم (۸)، از نظرها غایب شده است(۹). مطمئناً اگر جامعه اینگونه که در نوشتار گفته شد، به سمت تربیت صحیح سوق داده شود و بعد از تربیت جامعه، جهان را هم به سوی تعالیم ناب وحدانیت بکشاند، آن قطعاً تحقق آرزویی است که خدا و ولی خدا، هزار سال و اندی است، منتظر وقوع آن هستند زیرا تا مردم موفق به کسب معرفت نشوند، مطمئناً امام زمان ظهور نخواهد فرمود زیرا کسب معرفت شرط مستعد شدن و مستعد شدن شرط ظهور است.

رضا نکویی

پی نوشت ها:

۱- آنچه که از طریق خانواده یا در جریان آموزش (از طریق کتب درسی و غیردرسی، رسانه های دیداری و شنیداری و...) تبدیل به عنصر مورد قبول مردم در جامعه می شود را فرهنگ گویند. (برگرفته شده از فایل صوتی سخنرانی شهید چمران)

۲) برگرفته شده از سخنرانی آیت الله مهدوی کنی در حوزه علمیه مروی

۳) مهندسی فرهنگی: ساز وکاری که مسئولان جامعه درپیش می گیرند تا مقولات مدنظرشان، تبدیل به باورهای اصلی مردم (فرهنگ) شود.

۴) نکته ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که در اقتصاد اسلامی هرچیزی تولید نمی شود، هرچند تقاضا داشته باشد و ملاک برای تولید رضایت شرع است. در فرهنگ هم می توان این مقوله را مدنظر داشت یعنی اینکه اجازه ورود هر تفکری را به عرصه مهندسی فرهنگی جامعه ندارد و برای ترسیم برنامه و ایضاً اجرای آن، ملاک را فرهنگ ناب اسلامی قرار داد.

۵) این درست است همان روش پیامبر(ص) است. به نقل از کتاب سنن النبی مرحوم طباطبایی، پیامبر(ص)، شب سرش را بر بالین نمی گذاشت مگر آنچه مایحتاج اصلی اش نبود و به عنوان سرمایه اضافی در خانه اش محسوب می شد را بین نیازمندان تقسیم کند. ایشان همیشه می فرمود، همانگونه که خدا، عبادات فردا را امروز از شما نمی خواهد، شما نیز روزی فردا را فردا از خدا طلب کنید.

۶- حتی می توان خود مقوله زکات را هم از اقتصاد اسلامی استخراج و آنقدر تبلیغ کرد تا در مردم درونی شود.

۷) برای اطلاع بیشتر: ر. ک به ولایت فقیه از امام خمینی (ره).

۸) کلمات قصار امام زمان.

۹) قطعاً این ترس به دلیل وجود ضعف نظری در مردم است، که خود آن نیز ناشی از عدم کسب معرفت (به دلیل نبود آموزش و فرهنگ سازی مناسب بر پایه تعالیم اسلام) می باشد.