جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

كیفیت پایین قاچاق بالا


كیفیت پایین قاچاق بالا

قاچاق كالا حال از هر نوعی كه باشد به شدت می تواند تولیدات داخلی را با شكست مواجه كند و شكست تولیدات داخلی نیز آغازی است برای انهدام اقتصاد جامعه, متاسفانه باید گفت كه این نوع اقتصاد در كشور ما از حجم عظیمی برخوردار است و این امر نگرانی های بسیاری را برای صاحبان صنایع و تولیدكنندگان به وجود آورده است

قاچاق كالا، قاچاق مواد بهداشتی، قاچاق دارو، قاچاق مواد غذایی و… این‌ها مواردی هستند كه امروزه به واسطه رسانه‌های جمعی، گوش انسان‌ بسیار با آن مانوس شده است و روزانه شاید بارها و بارها با گوش دادن به اخبار رادیو و تلویزیون این لغات را شنیده باشیم. به طور كلی قاچاق كالا از هر نوعی كه باشد چیزی است كه بسیاری از جوامع بشری را با خود درگیر كرده و بسیاری از ارگان‌ها و سازمان‌ها در جوامع مختلف به مبارزه با آن پرداخته‌اند. این مسئله كه گاهی

اوقات از آن به عنوان «اقتصاد پنهان» یاد می‌شود در بسیاری از موارد توانسته لطمات و زیان‌های جبران‌ناپذیری بر پیكره اقتصاد یعنی همان اقتصاد آشكار و قانونی جوامع وارد كند از این رو نیروی زیادی صرف مبارزه با این مهم می‌شود.

قاچاق كالا حال از هر نوعی كه باشد به شدت می‌تواند تولیدات داخلی را با شكست مواجه كند و شكست تولیدات داخلی نیز آغازی است برای انهدام اقتصاد جامعه، متاسفانه باید گفت كه این نوع اقتصاد در كشور ما از حجم عظیمی برخوردار است و این امر نگرانی‌های بسیاری را برای صاحبان صنایع و تولیدكنندگان به وجود آورده است. هر چه آمار و ارقام ارائه شده از كشف قاچاق كالا در كشور بیشتر باشد نشان‌دهنده این است كه اقتصاد و تولیدكنندگان، یك قدم بیشتر به ورشكستگی نزدیك شده‌اند.

امروزه قاچاق مواد غذایی و قاچاق دارو را نیز باید به زیرمجموعه‌های قاچاق كالا اضافه كرد شاید یكی از علل این نوع قاچاق، كیفیت كالاهای خارجی باشد. انسان‌ها به طور ذاتی به دنبال مرغوبیت كالا به خصوص مواد خوراكی هستند و عدم مرغوبیت در كالاهای خوراكی تولیدداخلی می‌تواند تقاضا برای خرید كالاهای خارجی را بیشتر كند از این رو با محدودیت‌هایی كه برای ورود قانونی مواد خوراكی خارجی وجود دارد و با توجه به زیاد بودن تقاضا، عده‌ای را بر آن می‌دارد تا ریسك وارد كردن غیرقانونی این مواد را قبول كرده و آنها را به طور غیرقانونی و قاچاق وارد كشور كنند. از طرفی یكی دیگر از علل قاچاق كالاهای خوراكی را می‌توان نوآوری و خلاقیت درتولید این نوع مواد توسط تولیدكنندگان خارجی بیان كرد. همچنین مواد خوراكی كه از طریق قاچاق وارد كشور می‌شود به علت قیمت پایین، تقاضا برای خرید آن بالا می‌رود و این روند به همین صورت ادامه پیدا می‌كند. ۲- تبلیغاتی كه شركت‌های تولیدی خارجی برای مواد خود می‌كنند و همچنین بسته‌بندی تولیدات در شكل‌ها و رنگ‌های متنوع و زیبا، خود می‌تواند انگیزه‌ای برای خرید این كالاها باشد. در این میان موادغذایی تولید خارجی ویژه كودكان از اهمیت بسیاری برخوردار است. كودكان یكی از پر و پا قرص‌ترین مشتریان خوراكی‌ها با بسته‌بندی‌های شیك، زیبا و رنگارنگ هستند، چیزی كه در خوراكی‌های تولید داخل وجود ندارد.

اهمیت قاچاق كالاهای خوراكی و مواد دارویی ما را بر آن داشت تا گفتگویی با حسینعلی شهریاری، عضو كمیسیون بهداشت و درمان داشته باشیم. وی در مورد قاچاق دارو معتقد است: داروهایی كه برای بیماری‌های خاص و صعب‌العلاج و داروهای جدیدی كه در عرصه خدمات درمانی و پزشكی احتیاج داریم از طریق سیستم دولتی وارد می‌كنیم. برای ورود این بخش از داروها توسط سیستم دولتی از یارانه‌ای استفاده می‌شود كه مجلس هر سال تعیین می‌كند و با توجه به این یارانه، داروهای مورد نیاز وارد كشور می‌شوند اما متاسفانه باید بگوییم كه درصد قابل توجهی از این داروها از طریق قاچاق وارد كشور می‌شوند.

وی در ادامه سخنان خود افزود: دكتر «لنكرانی» وزیر بهداشت و درمان كه بازدیدی از صنایع دارویی در یكی از كشورهای حوزه خلیج‌فارس داشتند تعدادی از این داروها كه به صورت قاچاق وارد ایران می‌شدند و برای ورود به ایران برچسب خورده و آماده شده بودند را مشاهده كرده و پس از مدتی همان داروها را در بازار آزاد ایران در معرض فروش می‌بینند. از طرفی نمی‌توان قاچاق دارو را فقط ورود غیرقانونی آن دانست. تعدادی از داروها در داخل ایران تولید می‌شوند كه این داروها به كشورهایی نظیر افغانستان، عراق، پاكستان و... به صورت قاچاق صادر می‌شود. این مسئله بارها اتفاق افتاده و كامیون‌هایی كه حامل داروی تولید داخل بوده‌ و عده‌ای به صورت قاچاق در حال خارج كردن آنها از مرز بودند توسط نیروی انتظامی دستگیر شده‌اند ولی هنوز از مقدار قاچاق دارو كه به این صورت از كشور خارج می‌شود یا به صورت قاچاق وارد كشور می‌شود آمار دقیقی در دست نیست.

شهریاری در ادامه سخنانش در مورد قاچاق موادغذایی نیز صحبت‌هایی به میان آورد. وی معتقد است كه موادغذایی غیراستاندارد ممكن است از مرزهای غربی كشور وارد شود كه رسانه‌ها نیز گاهی مواقع اشاراتی در مورد این مواد می‌كنند. از طرفی وزارت بهداشت نیز بارها در مورد غیربهداشتی و ناسالم بودن این مواد غذایی سخنانی ارائه كرده و به مردم هشدار داده است. وی در ادامه می‌افزاید: خوشبختانه نظارت بر عرضه داروهای غیرمجاز و قاچاق افزایش پیدا كرده و موادغذایی نیز كه با مارك‌های مختلف و به طور غیرقانونی وارد كشور می‌شوند و گاهی اوقات با برچسب‌هایی كه شناسایی آنها را با مشكل مواجه می‌كند توسط مسئولان شناسایی و ضبط می‌شود. وی معتقد است كه با یك كار فرهنگی باید به مردم آموزش داده شود كه در خرید كالاهای خوراكی و داروها و اقلام دیگر سعی كنند از اجناسی استفاده كنند كه دارای نشان استاندارد و پروانه ساخت از وزارت بهداشت و در صورت خارجی بودن جنس نشان مجوزهای ورودی به كشور را دارا باشد. همچنین شهریاری از مردم خواست كه تا می‌توانند از اجناسی كه مارك‌های معتبر و شناخته شده دارند استفاده كنند.

در ادامه بحث «امیدوار رضایی میرقائد»، رییس كمیسیون بهداشت و درمان ما را در زمینه كالا و مواد خوراكی قاچاق یاری كرد كه ضمن تشكر از ایشان به گوشه‌ای از صحبت‌های وی اشاره می‌كنیم. امیدوار رضایی در مورد قاچاق كالا معتقد است قاچاق یك پدیده منفی و بیماری اقتصادی است كه در كشور ما در بسیاری از زمینه‌ها و همچنین در مورد مواد خوراكی و دارویی صدق می‌كند. وی با اشاره به این امر آن را معضلی جدی و بحث برروی قاچاق به خصوص قاچاق مواد غذایی و دارویی را دارای تاریخچه‌ای طولانی دانست. وی می‌گوید: در كمیسیون بهداشت و درمان موارد زیادی در مورد قاچاق موادغذایی و دارویی به بحث گذاشته شده، آنها خود به این مسئله واقف هستند كه در حال حاضر نزدیك به ده درصد از كل داروها به شكل قاچاق وارد كشور می‌شوند كه این مقدار، حجم كمی هم نیست.

به خصوص داروهایی كه گران قیمت است و در داخل كشور، مشابه، تاریخ مصرف گذشته و تقلبی آن در اماكنی كه غیراستاندارد و غیررسمی هستند به فروش می‌رسد و افراد هم از روی ناچاری به این اقلام روی می‌آورند كه عوارضی را هم در پی دارد و در این زمینه برنامه‌هایی از طرف وزارت بهداشت به ما ارائه شده كه در حال بررسی آنها هستیم تا ان‌شاءا... به كمك دستگاه قضایی و نیروی انتظامی بتوانیم این مراكز را شناسایی و با آنها برخورد كنیم.

با توجه به موارد فوق و در خاتمه باید بگوییم كه ما نیز به عنوان شهروند جامعه نباید اجازه انهدام اقتصاد كشور را به كسانی كه قصد دارند به هر صورت بر پیكره اقتصاد جامعه و تولیدات داخلی لطمه وارد كنند، بدهیم و فقط نباید از دولت بخواهیم كه با این امر به مبارزه بپردازد بلكه خود ما هم با اهمیت دادن به كالاهای داخلی و از طرفی با تولیدات بهتر و مرغوب‌تر نظر مشتریان را جلب و آنها را راضی نگه داریم و تقاضا برای خرید كالاهای خارجی را كم كنیم و با این كار گامی بزرگ در جهت حفظ پیشبرد اهداف اقتصادی خود برداریم، امید است كه چنین باشیم.