یکشنبه, ۲۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 9 February, 2025
میلیاردرهای عرب از فوتبال اروپا چه می خواهند
![میلیاردرهای عرب از فوتبال اروپا چه می خواهند](/web/imgs/16/150/7w7zi1.jpeg)
جدیدترین موج اقتصادی فوتبال جهان در سالهای اخیر از جانب سرمایهداران عرب بویژه اماراتی و قطری ایجاد و هدایت شده است. این میلیاردرهای عرب در یک موج عجیب و جالب و کاملا هدایت شده شروع به تملک تعدادی از باشگاههای فوتبال اروپا از پنج سال پیش به این سو کردهاند و ابتدا منچسترسیتی انگلیس، سپس مالاگای اسپانیا و آنگاه پاری سنژرمن فرانسه را خریداری کردند و این البته پایان قصه نیست و حداقل در ده باشگاه دیگر هم میتوان در حالحاضر خط و خطوط عربی را یافت. یکی از اولین و قدیمیترین آنها فولام انگلیس است که هرچند اشکان دژاگه ایرانی تازه به آن پیوسته، اما خاندان محمد فاید مصری آن را از سال ۱۹۹۵ در تملک خویش دارند.
شیخ منصور بن زاید آلنهیان مالک اماراتی منچستر سیتی تا این لحظه بیش از ۴۲۰ میلیون پوند صرف خریداری ستارههای فوتبال کرده و هرچند فتح لیگ و جام حذفی انگلیس در دو سال اخیر ظاهرا سندی بر موفقیت او و شرکای عرب وی است، اما به اعتراف شرکت انحصاری آنها که Abu Dhabi United Group نامیده شده، این باشگاه از قبال قراردادهای تجاریاش با اسپانسرها و طرفهای اقتصادیاش در ۴ سالی که از استقرار شیخ منصور در شهر منچستر میگذرد، حتی ۲۰۰ میلیون پوند نیز سود کسب نکرده یا کرده ولی آن را صرف عملیات تقویت تیم کرده است.
برخی نیز تقصیر را به گردن تاکسین شیناواترا نخستوزیر سابق تایلند میاندازند که پیش از روی کار آمدن اماراتیها در نیمه آبی شهر منچستر، تملک سیتی را به مدت دو سال در دست داشت و گرفتاریهای سیاسی او باشگاه را هم به مهلکههایی کشاند.
مالک عرب باشگاه مالاگای اسپانیا مردی به نام شیخ عبدالله الثانی و با سرمایه ای بیکران است که در دو سال اخیر حدود ۲۰ ستاره فوتبال را با بهایی بیشتر از ۳۰۰ میلیون پوند جذب این تیم کرده است.
دوبار راهیابی به لیگ قهرمانان اروپا و نمایشی خوب در لیگ اسپانیا در فصل جاری به معنای گزینشهای درست الثانی بوده، اما آگاهان میگویند وقتی فرناندوسانز، رئیس سابق مالاگا برای حل مشکلات عظیم مالی این باشگاه دست نیاز به سوی این ثروتمند قطری دراز کرد، اولا چارهای جز این نداشت، زیرا مالاگا در معرض انحلال و تعطیلی بود و ثانیا شیخ عبدالله الثانی در دو سال و نیمی که از استقرارش در شهر مالاگا میگذرد، هنوز یک خطمشی واحد اقتصادی برای باشگاهش تعیین نکرده و با لحظه زیسته و براساس غرایز و باورهای شخصیاش خرج کرده و معلوم نیست طرح او برای پنج سال بعد چیست.
پاریسنژرمن دیگر پایگاه بزرگ عربها در فوتبال اروپا از مشکل فوق رنج نمیبرد و به هر حال طرحهایی برای ده سال آینده ریخته است، اما شرکت موسوم به Qatar Investment که تملک سنژرمن را از اواسط سال ۲۰۱۱ در دست گرفت در قبال پول نجومیای که در این مدت خرج کرده، در میدان مسابقهها بهرهای به فراخور آن به دست نیاورده است.
زلاتان ابراهیموویچ سوئدی و خاوییر پاستوره آرژانتینی گلهای زیادی زدهاند و کارلو آنچلوتی روی نیمکت مربیگری طرحهای زیادی ریخته است، اما این باشگاه از ۱۹۹۶ به بعد هیچ جام بزرگی را به دست نیاورده است و اوضاع تیم به لحاظ کسب نتیجه، لااقل در دوران پایهگذاری و تملک آن توسط فرانسویهایی همچون گای کرسنت، پییر اتین گویوت و آنری پاترله بسیار بهتر از امروز بود و قطریهای حاکم بر سنژرمن هنوز به صرافت ساخت یک استادیوم اختصاصی تازه برای تیمشان نیفتادهاند و سنژرمن هنوز در ورزشگاه قدیمی پارک دو پرنس شهر پاریس به میدان میآید.
قیمت پایه سنژرمن اینک ۸۹۰ میلیون یورو تخمین زده شده، اما به نظر میرسد قطریها از لحظه شروع اقداماتشان در پاریس دو برابر این خرج کردهاند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست