سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

آنافیلاکسی چیست؟


آنافیلاکسی یک واکنش آلرژی همگانی، بشدت مرگ آور، شدید و ناگهانی است که میتواند نواحی مختلفی از بدن مانند پوست، مجاری تنفسی، دستگاه گوارشی و سیستم قلبی عروقی را گرفتار کند.

آنافیلاکسی یک واکنش آلرژی همگانی، بشدت مرگ آور، شدید و ناگهانی است که میتواند نواحی مختلفی از بدن مانند پوست، مجاری تنفسی، دستگاه گوارشی و سیستم قلبی عروقی را گرفتار کند. علایم این نوع آلرژی پس از چند دقیقه یا دو یا در بعضی موارد چهار ساعت پس از تماس با منبع اصلی، ظاهر میشود.واکنشهای آنافیلاکسی میتوانند گاه خفیف و گاهی تهدید کننده زندگی باشند. میزان وقوع این واکنشها سالانه در حدود (۳۰%) است و افرادی که دارای آسم، اگزما و تب یونجه (آلرژی بینی) هستند، بیشتر در معرض ابتلا به آنافیلاکسی هستند.عوامل اصلی ایجاد کننده آنافیلاکسی عبارتند از : غذا، دارو، نیش حشرات، و دیگر عوامل فرعی عبارتند از : آنافیلاکسی ایجاد شده توسط غذا و تحریک شده با ورزش، و آنافیلاکسی با علل نامعلوم، که این مورد باید بطور دقیق ریشه یابی شود.آجیلهایی مانند گردو، بادام زمینی، بادام هندی و...، و مواد غذایی مانند ماهی، شیر و تخم مرغ ، و در غذاهای خارجی، صدف دریایی، جزو رایج ترین مواد غذایی ایجاد کننده آنافیلاکسی هستند.

نتایج حاصل از یک بررسی در ایلات متحده آمریکا حاکی از اینست که آنافیلاکسی ناشی از مواد غذایی، باعث سه هزار مراجعه به اورژانس، و در حدود (۱۵۰) تا (۲۰۰) مورد مرگ در هر سال است. در افرادی که آلرژی غذایی و آسم، هر دو وجود دارد، احتمال وقوع یک واکنش مرگ آور، وجود دارد. در کل، پرهیز از موادی که به آنها حساسیت دارید، بهترین روش پیشگیری است.

واکنشهای آنافیلاکسی به داروها، بطور معمول یک ساعت پس از مصرف دارو مشاهده میشود. البته گاهی ممکن است چندین ساعت بعد از مصرف دارو، اتفاق بیفتد. داروهایی که بطور مرتب و با دوز بالا یا بوسیله تزریق مصرف میشوند، احتمال وقوع واکنش آلرژیک را افزایش میدهند. اگر شما پس از مصرف یک دارو، علایم آلرژی را مشاهده کردید، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید و چنانچه این علایم شدید بود باید فوراً از اورژانس کمک بخواهید.

انواع گزیدگی حشرات مانند زنبور زرد، زنبور عسل، زنبور قرمز و....، نیز جزو شایعترین عوامل ایجاد واکنشهای آنافیلاکسی هستند و علایم این واکنشها چند دقیقه پس از گزیدگی توسط حشرات بروز میکند، که میتوانند خفیف و موضعی، یا شدید و کشنده باشند.

در واکنشهای موضعی ممکن است، ناحیه ای بزرگتر از محل گزیدگی متورم گردد. به عنوان مثال ممکن است گزیدگی روی دست باشد، امّا تمام بازو متورم شود. این نوع واکنش شاید با تب خفیف و حال تهوع نیز همراه باشد. اگر به نیش حشرات حساسیت دارید، میتوانید تا حد امکان از پوشیدن لباسهای رنگی روشن و استفاده از مواد آرایشی معطر یا عطر و ادوکلن پرهیز کنید.