دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
وقتی لباس مردگان را می پوشی
یکی از مشاغلی که با توجه به نیازهای جامعه در چند سال اخیر به وجود آمده، فروش لباسهای دست دوم خارجی در فروشگاههای موسوم به تاناکورا است که با توجه به قدرت خرید مردم با استقبال نسبی جامعه روبرو بوده است.
تعداد این فروشگاهها در شهرهای بزرگ بویژه تهران در حال افزایش است بطوری که در مناطق مختلف تهران بویژه قسمت جنوبی پایتخت با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی پایین، افراد به مراتب بیشتر از سایر قسمتها دیده میشود.
با نگاهی سطحی به پوشاک و البسه شهروندان متوجه میشویم که خوش پوشی و تنوع طلبی برای شهروندان بسیار مهم است، اما این نیاز برای افراد «هزینهبر» است و آنها قادر به تهیه لباس با قیمتهای گران نیستند. شاید یکی از دلایل اصلی و عمده رونق این فروشگاهها ارزان بودن اجناس باشد.
● تنوع طلبی
▪ یک فروشگاه حوالی میدان خراسان:
پسر جوانی پیراهنی را انتخاب کرده و آن را به تن میکند و جلوی آینه قدی داخل فروشگاه میایستد تا لباس خود را بهتر ورانداز کند. او میگوید: من خیلی تنوع طلب هستم، دوست ندارم یک لباس را بیش از دو یا سه مرتبه بپوشم. از طرفی وسع مالیام هم اجازه نمیدهد که بخواهم از جاهای شیک دایماً خرید کنم. در واقع جیبم با روحیهام اصلاً سازگاری ندارد. برای همین از اینجا خرید میکنم.
● حاضرم از بیلباسی بمیرم
▪ یک فروشگاه حوالی میدان امام حسین:
این یکی خیلی پیشرفتهتر است. کفش و چتر و اسباببازی و... همه چیز در آن دیده میشود. دختر جوانی که خود را نگار معرفی میکند، میگوید: من شخصاً نظر مثبتی نسبت به این فروشگاهها ندارم. وقتی وارد میشوم، دلم میگیرد. بوی تازگی و نویی نمیدهند. معلوم نیست این لباسها را قبلاً چه کسی پوشیده است. شاید آن فرد بیمار بوده، یا ناراحتی پوستی داشته، این لباسها وسیله مناسبی برای انتقال میکروب و بیماری به انسان سالم است. شاید هم صاحب اصلی این لباس مرده باشد که تصور این از همه وحشتناکتر است که آدم لباسهای یک مرده را بپوشد. من حاضرم از بیلباسی بمیرم، ولی از تاناکورا خرید نکنم. بالاخره هرکسی چند تکه لباس کهنه و قدیمی هم که شده در خانهاش پیدا میشود. آنها به این بوگندوها شرف دارند. هیچ ضرورتی برای وجود این فروشگاهها در سطح شهر دیده نمیشود. اینها منبع آلودگیاند. دولت باید در این فروشگاهها و مراکز خرید غیرقانونی را تخته کند، اما متاسفانه روزبهروز همانند قارچ تکثیر میشوند و در سطح شهر انشعابات بیشتری پیدا میکنند.
● لباسهای شیک و گران
▪ یک فروشگاه تاناکورا در شمال تهران:
این یکی با دیگر فروشگاههای تاناکورای شهر تهران تفاوت زیادی دارد. زیرا علاوه بر لباسهای نسبتاً نو خارجی و ایرانی، اسباب بازیهای زیادی در آن دیده میشود که بسیار شیک و زیبا هستند. همچنین آن بوی مشمئز کننده کمتر استشمام میشود. حتی برخی از آنها عطر خاصی دارند. از سوی دیگر چیدمان ویژهیی برای هر یک از اشیای داخل فروشگاه در نظر گرفته شده است. دختری جوان که مانتو کوتاه و شلوار دمپا پوشیده و یک روسری کوچک برسرش است میگوید: علت خرید مردم این است که این لباسها خارجیاند. خارجیها کار درست هستند. مثل ما که نیستند.
برخی لباسهای ایرانی را دوبار که بپوشی و بشویی، دیگر لباس نیست، بلکه تبدیل به دستمال میشوند. از آنجا که کیفیت پوشاک خارجی بسیار بالا است، میتوان چندین بار آن را پوشید. در ادامه از او میپرسم از بوی لباسها که دارند، ناراحت و کلافه نمیشوید؟ میگوید: نه، هرکاری راهی دارد، اول آن را با آب گرم حسابی میشویم. بعد جلوی آفتاب قرار میدهم و بعد هم کمی ادکلن به آن میزنم.
● غرورم لگد مال میشود
بچهها با شور و شوق به مغازه اسباب بازی فروشی آمدهاند تا اسباب بازی دست دوم بخرند. هر یک از آنها وسیلهیی را در دست گرفته و با شادی به دیگران نشان میدهند. مادر آنها بیتفاوت و غمگین است. در گوشهیی ایستاده و به آنها مینگرد. با او درباره موضوع گزارش حرف میزنم. با بغضی که در گلو دارد، میگوید: چند روز طول کشید تا خودم را راضی کردم. حالا هم احساس بسیار بدی دارم اما چه کنم. گرانی و تورم برای تهیه اجناس ضروری زندگی بیداد میکند. حقوق و درآمدها هم بسیار پایین است. تامین خواستههای سه کودک ۶، ۹ و ۱۱ ساله کار بسیار سختی است. هربار که با آنها به خیابان میرفتم باید مسیر را طوری انتخاب میکردم تا از جلوی هیچ مغازه اسباب بازی فروشی رد نشویم. چون آنها چنان با حسرت به وسایل بازی نگاه میکردند که قلب من آتش میگرفت. او میافزاید: تاکنون حتی نتوانستهام یک بار به تقاضای آنها برای خرید اسباب بازی مورد علاقهشان پاسخ مثبت بدهم. بالاخره بیپولی سبب شد تا قدم به این مغازه بگذارم.
● بی پولی، درد مشترک
اینجا یکی دیگر از فروشگاههای تاناکورا در جنوب تهران است. لباسها از نظر کیفیت سطح بسیار پایینی دارند و در سوی دیگر مغازه دستگاه اتو بخار نصب شده است که شاگرد مغازه یکی یکی لباسها را از داخل گونی خارج میکند و آنها را اتو میزند. در چند دقیقه که در کنار او ایستادم، همه چیز از بسته خارج شد. پیراهن، شلوار، ژاکت، کراوات بالاترین قیمت لباس، مربوط به یک پالتوی دخترانه پشمی است که در روی آن مبلغ ۷ هزار تومان ارزشگذاری شده است. اکثر مشتریان از لحاظ تنپوش ظاهری، وضعیت چندان مناسب و آراستهیی ندارند. براحتی میتوانید ضعفهای آنها را تشخیص دهید. زن جوانی در فروشگاه در حال جدا کردن ژاکت بافتنی است. البته کمی آن طرفتر چند پسر جوان افغانی در حال گفتوگو با یکدیگر هستند. دیگر از آنها سوالی نمیکنم. زیرا تمام ابعاد گرایش آنها برایم قابل هضم است. علت گرایش: فقط ضعف مالی خانواده.
طیبه براتی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست