دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
استفاده های نظامی از بیوتكنولوژی و مهندسی ژنتیك
در تحولات نظامی قرن گذشته كه ریشه در فناوری داشتند، شاخههای مختلف علمی از جمله شیمی و فیزیك نوین عامل اصلی بودهاند. روندهای كنونی حاكی از آن است كه تحول بعدی، ریشه در علم بیولوژی خواهد داشت.
انقلاب بیوتكنولوژی تكامل سلاحهای بیولوژیك را تسهیل نموده و سومین موج بزرگ فناوری در تاریخ توسعه جنگافزارهای شیمیایی و بیولوژیك خواهد بود. در سرشت بیوتكنولوژی امكان استفادهٔ دوگانه نظامی و غیرنظامی نهفته است. به تعبیر دیگر، بیوتكنولوژی تیغ دولبهای است كه هم میتواند مفید و هم مضر باشد. در این مقاله روندهای مؤثر بر جنگهای بیولوژیك آینده تصویر شده و سپس نتایج محتمل این روندها معرفی شدهاند.
باید خاطر نشان ساخت كه مباحث مطرح شده در این مقاله به هیچ وجه سعی در بزرگنمایی خطرات احتمالی تكنولوژی زیستی ندارد چرا كه چنین احتمالی در مورد هر تكنولوژی دیگر نیز وجود دارد؛ چه آنها كه امروزه كاربرد گستردهای در جوامع یافتهاند (مثل IT و مخابرات) و چه آنهایی كه در آینده مجال بروز خواهند یافت. این مقاله میتواند توانمندیهای بالقوه بیوتكنولوژی در پیشبرد قابلیتهای دفاعی نوین را نیز نشان دهد؛ بهطوریكه متولیان دفاعی كشور، به پتانسیلهای بالقوهٔ این فناوری در جهت اهداف دفاعی (همچون واكسنها و آنتیبیوتیكها) توجه خاصی مبذول نمایند:
● مقدمه
در جهان امروز، اهمیت روزافزون دانش زیستشناسی بهعنوان یك علم زیربنایی بر هیچكس پوشیده نیست. در اثر مطالعات عمیق و بررسیهای فراوان، مرزهای زیستشناسی و یافتههای مربوط به شناخت طبیعت، بهگونهای دور از تصور گسترش یافته است. حجم اطلاعات حاصله و رشد روزافزون آن نیز قابل مقایسه با هیچ دورانی نیست.
امروزه بیوتكنولوژی بهعنوان شاخهای از كاربردهای زیستشناسی، نسبت به هر زمان دیگر پیشرفت نموده و به دلیل كاربردهایی كه در سلامت، بهداشت و اقتصاد دارد، اهمیت و ارزش روزافزونی یافته است. این پیشرفتهای مهم در بیوتكنولوژی عمدتاً ناشی از پیشرفت در ابزارسازی و كاربرد آنها در توسعهٔ مرزهای زیستشناسی است. شگرفترین پیشرفتهای این دانش و فن در عرصههای اكولوژی، ژنتیك، میكروبشناسی، زیستشناسی مولكولی، زیستشیمی، تكنولوژیهای كشت سلولی و مهندسی فرآیند حاصل شده است. ظهور علوم جدید ژنومیكس، پروتیومیكس و بیوانفورماتیك نیز در نتیجه این پیشرفتها بوده است.
علیرغم این پیشرفتها، اشتباه بزرگی خواهد بود اگر بیوتكنولوژی را صرفاً یك انقلاب علمی بدانیم؛ چرا كه "زایش صنعت" نیز بهعنوان بعد دیگر این فناوری نوین، از درجه اهمیت و اعتبار برخوردار است. اگر به این مساله توجه داشته باشیم كه در سرشت این تكنولوژی امكان استفادهٔ دوگانه نظامی و غیرنظامی نهفته است، میتوانیم اطمینان حاصل كنیم كه عوامل بیولوژیكی و محصولات جدیدی كه از پیشرفت در جهات غیرنظامی حاصل میشوند، میتوانند دستكاری شده و در جهت اهداف نظامی بكار روند.
البته اگر بخواهیم به جنگ بیولوژیك و تاثیر بالقوهٔ تكنولوژیهای جدید بر آن بیاندیشیم، باید به خاطر داشته باشیم كه آنچه موردبحث ماست، یك نوع ویژهٔ سلاح و چگونگی تغییر آن نیست. ما دربارهٔ انواع مختلفی از سلاحهای بالقوه، روشهای متفاوت و فراوان استفاده از آنها و روشهای متفاوتی كه برای تغییر آنها میتوان به كار برد، بحث میكنیم. این بدین معناست كه در آینده، جنگ بیولوژیك میتواند روندهای متفاوتی را طی كند.
● روندهای تاثیرگذار بر جنگ بیولوژیك آینده
در گزارش "افزایش سلاح، تهدید و پاسخ"، كه وزارت دفاع آمریكا در سال ۱۹۹۷ منتشر نمود، به برخی از این روندها اشاره شده است. این روندها میتوانند در پیشرفتهتر شدن سلاحهای بیولوژیكی آینده موثر باشند و عبارتند از:
▪ كاربرد ناقلینی كه در اثر دستورزیهای ژنتیكی به شكل "ارگانیسم عفونتزا" تغییر یافته و میتوانند به شكل فزایندهای در زمینهٔ پزشكی بهعنوان ابزار به كارگرفته شوند.
▪ درك مكانیزم بیماریهای عفونی و ژنتیك میكروبها كه به روند بیماریها شكل میدهند.
▪ افزایش دانش بشر در مورد عملكرد سیستم ایمنی
▪ تولید واكسنها و پادتنهای پیشرفته
سایر دانشمندان هم كه تحلیلهای قابل بحثی دربارهٔ احتمالات ممكن ارائه دادهاند، طیفی از موضوعات را مطرح ساختهاند. برخی از این گزارشها بیانگر نگرانیهای اساسی در آینده هستند كه میتوانند ثمرهٔ برنامههای تحقیقاتی موجود باشند.
خصوصاً این گزارشها احتمال وجود ویروسهای مخفی كه میتوانند به طور سری وارد ژنوم یك جمعیت شده و بعدها توسط یك علامت فعال گردند را منتفی ندانستهاند. مثال دیگر آنها "مرگ برنامهریزی شده سلول" است. این توانایی كه بتوان ژنومی را وارد ذخیرهٔ ژنی جمعیت مشخصی نموده و به دلخواه خود به آن حمله نمود، یا اینكه یك عامل بیماریزای كاملاً جدید بهوجود آورد، نشانگر تغییر توانمندیهاست.
اخیراً گروهی از دانشمندان در یك كارگاه آموزشی مطالعات پیشرفتهٔ ناتو، برخی دیگر از این مخاطرات را مورد توجه قرار دادهاند. این نگرانیها عبارتند از: عواقب پیشرفت در تكنولوژی كنترل بیولوژیكی آفات و بیماریها در كشاورزی و تكنولوژی تلقیح گیاهان، سوء استفاده احتمالی از بانكهای اطلاعاتی بزرگ كه دربرگیرنده اطلاعات ژنتیكی جمعیتهای خاصی هستند، تاثیر تكنولوژی ژنومی در فهم ما از گیرندههای بیولوژیكی و مولكولهای مشابه آنها كه كار انتقال پیامهای بیولوژیك را برعهده دارند و استعداد فزایندهٔ دستكاری سیستم ایمنی بدن.
یكی از حوادث اخیر كه تعجب همگانی را نیز برانگیخت، كشف مكانیزمی به نام RNAi است كه به كمك آن میتوان هر ژنی را در یك موجود زنده از كار انداخت. اطلاعات كامل این مكانیزم، در آیندهٔ نزدیكی روشن خواهد شد. چنین مثالهایی بیانگر وجود خطرات بالقوهای است كه ممكن است در آینده به یك تهدید نظامی تبدیل شود.
تلاشهای متعددی كه در زمینهٔ تكنولوژی ژنومی در آزمایشگاههای سرتاسر دنیا به انجام رسیده، نویدبخش تكمیل توالی ژنومی بیش از ۷۰ باكتری، قارچ و انگل بیماریزای اصلی طی یكی دو سال آینده خواهد بود. این اطلاعات را میتوان در سایت )http://www.tigr.org/tdb TIGR (جستجو كرد.
این سایت، اطلاعاتی راجع به توالی DNA حدود ۲۵۰ هزار توالی رمز شونده را ارائه میدهد. این اطلاعات، كمك شایان توجهی به تحقیق در زمینهٔ بیماریهای عفونی و تكنولوژی" ژنومیك مقایسهای" بهحساب آمده و برای طراحی تركیبات ضدمیكروبی و تشخیصی جدید و واكسنها مورد استفاده قرار گرفته است و لذا میتواند خوشایند نیز باشد؛ چرا كه امروزه بیماریهای عفونی و انگلی دومین دلیل مرگومیر در سراسر جهان هستند.
ولی در كنار آنها، پیدایش مداوم عوامل بیماریزای انسانی كه به آنتیبیوتیكها مقاومند، میتواند به این معنا باشد كه روزی فرا میرسد كه دیگر تركیبات ضد میكروبی موجود فاقد اثر باشند. اگر در آن زمان، دادههای مربوط به توالی پروتئینها و DNAهای عوامل بیماریزای طبیعی در دسترس بوده و با پیشرفتهای بهعمل آمده در تكنولوژی انتقال ژن و تولید موجودات تراریخته همراه شود، میتواند سبب پیشرفت سلاحهایی شود كه از راه مهندسی بیولوژیك ساخته میشوند.
بانكهای اطلاعاتی كه تاكنون سازماندهی شدهاند، شامل فهرستهایی هستند كه در آنها به موارد زیر اشاره شده است:
۱) ژنهایی كه توان بیماریزایی داشته یا بر شدت آن موثرند.
۲) ژنهایی كه سبب میشوند میكروارگانیسم بتواند به سلول میزبان چسبیده و شروع به مشابهسازی كند.
۳) ژنهایی كه میكروارگانیسم را از دسترس سیستم ایمنی دورنگه میدارند. و نهایتاً
۴) ژنهایی كه سبب مقاومت در برابر آنتیبیوتیكها میشوند.
با توجه به چنین اطلاعاتی میتوان ژنهای دلخواه را برگزید و مؤثرترین تركیب آنها را ساخت. همانطور كه گفتیم، بانك اطلاعاتی توالی ژنها در شبكهٔ اینترنت به صورت آزاد قابل دسترسی است. این بدان معنی است كه پخش اطلاعات ضروری برای توسعهٔ نسل چهارم تسلیحات بیولوژیك هم گسترده است و هم بیقانون. چگونه قانون انجام خواهد شد و چه كسی آنرا انجام خواهد داد، معلوم نیست.
بسیاری از اطلاعات از قبل در گسترههای عمومی در دسترس بوده و محدود نمودن آن در آینده غیرممكن خواهد بود. طی سالهای اخیر در زمینهٔ كاربرد تكنولوژی ژنومی با استفاده از توالیهای DNA و تجزیه و تحلیل پروتئومیكس، شاهد اقداماتی در جهت شناخت ژنهای دخیل در عفونتزایی و تشدید بیماریزایی و یا مقاومت در برابر آنتیبیوتیكها در ژنوم هر عامل بیماریزا بودهایم. شاید این كار، سوء استفاده از دادههای ژنومی را شدت بخشد؛ چرا كه مرتبطترین ژنها با بیماریزایی را در مجموعهٔ ژنهای عامل بیماریزا مشخص مینماید.
نویسنده: سید مهدی علوی
مراجع:
۱. Wheelis, Mark. and Malcom Dando. New Technology and Future Developments in Biological Warfare. Disarmament Forum, Four ۲۰۰۰.
۲. Fraser, Claire M. and Malcom R. Dando. Genomic and Future Biological Weapons: The Need for Preventive Action by the Biomedical Community. Natur publishing group, ۲۰۰۱. at: http://genetics.nature.com
۳. An Introduction to Biological weapons, and the Relationship to Biosafety. The sunshine Project; April ۲۰۰۲.
۴. Technologies Underlying Weapons of Mass Destruction. Chapter ۳: Technical Aspects of Biological Weapons Proliferation. PP. ۱۱۳- ۱۱۷
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست