دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
نقطه عطفی در جاده دموکراسی
ماهها پس از هرج و مرج و نابسامانی در پاکستان که مرگ بینظیر بوتو، یکی از مهم ترین مهرههای سیاسی کشور را در برگرفت، پاکستان توانست از انتخاباتی بسیار مهم و حساس سربلند بیرون آید. این انتخابات نقطه عطفی در تاریخ ۶۰ ساله کشور به حساب میآید. حرکت پاکستان به سمت دموکراسی یکی از گامهای اولیه آشتی بین مردم است. دولت پاکستان برای برگزاری این انتخابات بسیار تلاش کرد تا این انتخابات آزاد، بدون کاستی، شفاف و با آرامش برگزار شود.
ر انتخابات اخیر در پاکستان شیوههای جدید انتخاباتی بسیاری مورد استفاده قرار گرفت. به عنوان مثال میتوان به شمارش آرای عمومی در محل صندوقهای رای اشاره کرد. استفاده از این شیوهها در انتخابات اخیر پاکستان از این جهت بود تا ثابت شود این انتخابات بینقصترین انتخابات تاریخ پاکستان است.
این انتخابات تاریخی در پاکستان فرصت خوبی را برای گفتگوهای صمیمی در خصوص چالشها و فرصتهای روبه روی پاکستان و ایالاتمتحده به وجود آورد. ایالاتمتحده خواهان استقرار حکومتی با ثبات و دموکرات در اسلام آباد بود که بتواند پاسخگوی نیازهای مردم کشورمان باشد.
ملت ما سه وظیفه بسیار مهم پیش روی خود دارد: شکست تروریسم و افراط گرایی، استقرار حکومتی دموکرات، با ثبات و موثر و به وجود آوردن یک اقتصاد بنیادی و محکم برای ادامه رشد اقتصادی کشور.
از آنجا که این اهداف بین اکثریت مردم پاکستان مشترک است اطمینان دارم که ما میتوانیم از عهده تمامی آنها برآییم و از همین جا آمادگی خودم را برای همکاری با پارلمان جدید برای رسیدن به این اهداف اعلام میکنم.
آیا ما (ملت پاکستان) با چالشهای دیگری نیز رو به رو هستم؟ البته. آیا همچنان فرصتهای بهتر و بیشتری پیش روی ما قرار دارد؟ بله. اقتصاد کشورما، اقتصادی قدرتمند است که روز به روز در حال رشد است. ارتش ما ارتشی است متعهد و مجرب که متعهد به حمایت از مردم کشور و سیستم سیاسی پاکستان است. از همه مهمتر اینکه اکثریت جمعیت ۱۶۰ میلیونی کشور ما به شدت برای تغییر چهره اسلام مصمم هستند و رونق و شکوفایی کشورشان را میخواهند.
در خصوص مساله تروریسم بهتر است که کمی شفافتر صحبت کنم. پاکستان به طور جدی با مسالهای به نام تروریسم روبه رو است و با آن میجنگد. چطور ممکن است که ما با معضل بزرگی مانند تروریسم روبه رو نباشیم؟ القاعده و اعضای وابسته به آن به جهانیان اعلام جنگ کردهاند و حکومت میانهرو و مردم پاکستان هدف اولیه آنها است.
در واقع بیش از هزار نیروی پاکستانی در مبارزه علیه القاعده و شبه نظامیان طالبان در چهار سال گذشته جان خود را از دست دادهاند و ۱۱۲ هزار نیروی پاکستانی در مرزهای پاکستان با افغانستان به طور کامل درگیر این مساله هستند. ما همچنان به همکاری خود با امریکا برای رسیدن به هدف مشترکمان و مبارزه با افراطگرایان و تروریسم ادامه خواهیم داد.
اما همانطور که تجربه امریکا در عراق نشان داده است فشارهای نظامی به تنهایی کافی نیست. اجرای عملیاتی موفق برای مبارزه با شورشگران و افراطیون نیازمند یک روش چند بعدی است که باید از جنبههای نظامی، سیاسی و اقتصادی اجرا شود. استراتژی سیاسی ما بر این پایه استوار شده است که تروریستها را از شهروندانی که در منطقه مرزی با افغانستان زندگی میکنند، جدا کنیم.
پایههای استراتژی اقتصادی ما بر اساس آموزش، فرصتهای اقتصادی و سود توسعه در همان منطقه مرزی است.
همانطور که تاریخ به ما درس داده است، زمانی که زندگی روزمره مردم و فرزندانشان بهبود یابد و آنها بتوانند بهبود وضعیت معیشتی را در زندگی خود لمس کنند از خشونت روی میگردانند و به سمت صلح و آشتی میروند.
اما موفقیت نیازمند ادامه حمایتهای امریکا است. من از امریکاییها میخواهم که این نکته را به یاد داشته باشند که ساختن پایههای دموکراسی در بهترین شرایط نیز کاری دشوار است. اکنون در خصوص کشوری مانند پاکستان این دشواری دوچندان میشود چرا که کشور ما، کشوری است با تاریخ سیاسی نه چندان آسان، با مناطقی سنتی که صدها سال از عمر آنها میگذرد، با شکاف فئودالی و با افراط گرایان خشن که شکست دموکراسی را وظیفه خود میدانند.
با وجود چنین شرایطی ایجاد دموکراسی در پاکستان با چالشهای بیشتری نسبت به سایر کشورهای جهان رو به رو است. همانطور که تاریخ به ما نشان داده است، روند صلح آمیز دمکراسی نیازمند یک رهبری درست در
دولت و خواست مردم برای پایهگذاری اندیشههای دموکراتیک است.
مردم پاکستان در انتخابات اخیر نشان دادند که خواهان استقرار اندیشههای دموکراتیک در کشورشان هستند.
اکنون زمان آن رسیده است که رهبران سیاسی کشور با همکاری یکدیگر بخش دیگری از این روند را ادامه دهند.
نویسنده: پرویز مشرف*
پرویز مشرف رئیسجمهور پاکستان است.
منبع: واشنگتن پست
مترجم: آرزو دیلمقانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست