شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

آسیب شناسی مراحل تولید سفال


آسیب شناسی مراحل تولید سفال

● آسیب شناسی مواد اولیه وعمل آوری آن:
موادی که در گل سفال و سرامیک ایجاد اشکال می کنند.
ـ مثل : نمکها ، ماسه ، آهک و ... و جداسازی آنها از طریق شستشو و یا الک کردن با الکهای ریز دانه ( حدوداً …

آسیب شناسی مواد اولیه وعمل آوری آن:

موادی که در گل سفال و سرامیک ایجاد اشکال می کنند.

ـ مثل : نمکها ، ماسه ، آهک و ... و جداسازی آنها از طریق شستشو و یا الک کردن با الکهای ریز دانه ( حدوداً ۱۲۰ مش )

نیاز به مواد افزودنی ، بر اساس نوع محصول و شیوه های تولید .

ـ مثل : شاموت ( خاکهٔ سفال) ، لوئی (الیاف گیاهی) و ...

روشهای عمل آوری و آماده سازی گل

ورز دادن و یک دست کردن گل :

از بین بردن فضاهای خالی (هوا)

آماده سازی دوغاب:

مخلوط کردن مواد و آب به طورکامل و همچنین تعیین غلظت مناسب دوغاب

نگهداری مناسب گل :

محل نگهداری : نوع نگهداری با کمک مواد مختلف مثل نایلن مزیت استفاده ازگلهای مانده و کهنه برطرف کردن اشکالات لعاب .

ـ مثل : ترک خوردن، پوسته شدن ، جوش زدن و ...که معمولاً ناشی از عواملی

ـ مثل : عدم هماهنگی بدنه و لعاب ، غلظت نامناسب لعاب ( ضخامت) و حرارت نامناسب می باشد که بیشتر مربوط به شیوه های نامناسب بکارگیری لعاب است.

آسیب شناسی شیوه های تولید:

مشکلاتی که در حین خشک شدن گل بوجود می آید ( ترک خوری )

مهمترین عامل ترک خوری بدنه ها = عدم هماهنگی ضخامت بدنه در نقاط مختلف ظرف

لزوم بکارگیری اتاق خشک کن برای خشک کردن مناسب محصولات

مشکلاتی که در مرحله پخت محصولات در کوره می آید (شیب حرارتی)

نوع کوره و تاثیر آن بر کیفیت محصول ( بررسی ایرادات وهمچنین مزیت کوره ها نسبت به یکدیگر)

روشهای بکارگیری لعاب

در تمامی روشهایی بکارگیری لعاب ، باید به ضخامت لعاب بروی بدنه توجه داشت.

ضخامت زیاد و یا کم در لعاب های مختلف مشکلات زیادی ایجاد می کند.

نسرین شاهرخی و مریم محبعلی