پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

۲ دسامبر ۲۰۰۳ ـ پژوهشگران آمریکایی: چین سوسیالیسم را رها نساخته و می خواهد بنای آن را برپایه ثرت، شهرت و خوشبینی جهانیان تکمیل کند


پژوهشگران آمریکایی امور چین که ماحصل نظر آنان دوم دسامبر ۲۰۰۳ در روزنامه های این کشور انتشار یافته بود به این نتیجه رسیده اند که چین از مشغله دولت آمریکا در مبارزه با تروریسم …

پژوهشگران آمریکایی امور چین که ماحصل نظر آنان دوم دسامبر ۲۰۰۳ در روزنامه های این کشور انتشار یافته بود به این نتیجه رسیده اند که چین از مشغله دولت آمریکا در مبارزه با تروریسم و درگیری های آن در افغانستان و عراق، و افزودن برنامه حمایت از برقراری دمکراسی در کل خاورمیانه استفاده کرده و بدون فوت وقت به بسط نفوذ خود در آسیا پرداخته و بزرگ شرق شده است ـ مقامی که ایران تا قرن هفتم میلادی داشت و بعدا هارون الرشید آن را به دست آورد. روزی که آمریکا از خاورمیانه خلاص شود، دیگر راهی برای بازگشت به آسیای شرقی نخواهد داشت زیرا که با منطقه دیگری رو به رو خواهد بود، منطقه نفوذ چین و مملو از کالای ساخت چین و پایگاه بازرگانان و حرفه گران و گذرگاه توریست های چینی.

به نظر این پژوهشگران که نتایج مطالعات خود را، نخست به مقامات مربوط دولت آمریکا می دهند، چین ایده سوسیالیسم را رها نساخته، بلکه می خواهد آن را به جای فقر بر پایه ثروت و شهرت خوب و با جلب خوش بینی جهانیان تکمیل کند. زیرا که از شکست شوروی و اروپای شرقی درس گرفته است. چینیان در این زمینه به این نتیجه رسیده اند که سوسیالیسم با خواست و رضای مردم و از طرق دمکراتیک پایدار خواهد ماند تا از راه انقلاب و اجبار مردم به رعایت آن. تیم رهبری تازه چین که در بهار۲۰۰۳ روی کار آمده، هم جهانشناس است و هم در گارد سرخ مائو خدمت کرده است و اعضای آن عموما بر زبان انگلیسی مسلط و از جزئیات اوضاع آمریکا، روش زندگانی و طرز تفکر مردمش آگاهند. استراتژی آنان عبارت است از: لبخند، تجارت، معامله، احترام متقابل، جلب اعتماد و دوستی ـ چیزی که آسیایی ها از قرنها پیش در آرزوی آن بودند.

این پژوهشگران نظر داده اند که چین در آسیا، فعلا از مرزهای شرقی خاورمیانه که جولانگه آمریکا شده است پیشتر نمی رود و درعوض تلاش خود را متوجه آمریکای لاتین، آفریقا و آسیای میانه می کند که شوروی در آنجا شکست خورد. چین تلاش می کند که هند را در کنار خود بنشاند و به گونه ای رفتار کند که کینه گذشته را فراموش کند. کسی باور نمی کرد که چینی ها با نیروی دریایی هند مانور دوستانه دهند و ناوشکن های هندی از شانگهای دیدار بعمل آورند و مورد استقبال قرار گیرند.

مسئله عمده چین با آمریکا کسر تراز تجارت دو کشور است. سال ۲۰۰۲ صادرات چین به آمریکا ۱۰۳ میلیارد دلار بیش از واردات از آن کشور بود که در سال ۲۰۰۳ به ۱۲۰ میلیارد افزایش خواهد یافت. رهبران چین می کوشند که برای این مسئله راه حل منطقی و خردمندانه بیابند و درعین حال مایلند کشورهایی که از قدرت آمریکا در هراسند بر میزان معاملات خود با چین بیافزایند تا جای آمریکا را در تجارت خارجی چین بگیرند و موضع جهانی آن دولت را تقویت کنند.