جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

کدام موادغذایی را باید در یخچال گذاشت


کدام موادغذایی را باید در یخچال گذاشت

برای خریدکردن از خانه خارج می شوید, خریدهایتان را می کنید و به خانه برمی گردید, همه چیزهایی را که خریده اید در جای خودشان قرار می دهید و موادغذایی را در یخچال و فریزر می گذارید و سپس راحت مقابل تلویزیون دراز می کشید اما صبر کنید, دست نگه دارید, می دانید برخی از موادغذایی اگر در یخچال و فریزر نگهداری شوند, ارزش غذایی خود را از دست می دهند و زودتر خراب می شوند

برای خریدکردن از خانه خارج می‌شوید، خریدهایتان را می‌کنید و به خانه برمی‌گردید، همه چیزهایی را که خریده‌اید در جای خودشان قرار می‌دهید و موادغذایی را در یخچال و فریزر می‌گذارید و سپس راحت مقابل تلویزیون دراز می‌کشید اما صبر کنید، دست نگه دارید، می‌دانید برخی از موادغذایی اگر در یخچال و فریزر نگهداری شوند، ارزش غذایی خود را از دست می‌دهند و زودتر خراب می‌شوند؟ این را هم می‌دانید که برخی از موادغذایی که در محیط خانه و در فضای معمول نگه می‌دارید از فریزشدن سود خواهند برد؟

در این مطلب به شما می‌گوییم که بهتر است موادغذایی را چگونه نگهداری کنید:

● پیاز

اگر می‌خواهید گریه‌تان نگیرد

به‌طور طبیعی پیازها را در یک ظرف، یا در جامیوه‌ای در محیط معمول خانه، یا اگر خانه، حیاط داشته باشد در حیاط خانه نگهداری کنید اما گذاشتن پیازها در یخچال می‌تواند یک فایده مهم برای شما داشته باشد: دیگر گریه نمی‌کنید. پیاز حاوی آنزیم‌ها و اسیدهایی است که در داخل سلول‌های آن است اما زمانی‌که پیاز را می‌برید، ساختار سلول‌ها را می‌شکنید و این آنزیم‌ها و اسیدها را آزاد می‌کنید که باعث ریزش اشک از چشمان می‌شود اما دکتر الکس ورتنوگ، متخصص موادغذایی و بهداشت عمومی می‌گوید که بهترین کار برای از بین‌بردن این عارضه نه‌چندان خوشایند، گذاشتن پیاز در یخچال یا فریزر است. برای آنکه خردکردن پیاز چشم‌های شما را خیس نکند باید آنزیم‌های آن را از کار انداخت. وقتی پیاز‌ها را در دمای پایین نگه ‌دارید، آنزیم‌های آن از کار می‌افتد و وقتی پیاز خرد کنید، دیگر اشک نمی‌ریزید. دکتر ورتنوگ می‌گوید: «گذاشتن پیاز در یخچال روی طعم آن تاثیر چندانی ندارد و مواد مفید آن را هم حفظ خواهد کرد.»

● سس گوجه‌فرنگی مربا

سرکه‌دارها و شکردارها را در یخچال نگذارید

قبل از آنکه یخچال‌ها و فریزرها ساخته شوند، مردم نوعی از مربا و سس‌ها را درست می‌کردند که طول عمر آنها زیاد بود و در واقع مواد نگهدارنده داشتند. سس گوجه‌فرنگی و مواد مشابه آن سرکه دارند و مربا هم حاوی شکر به مقدار زیاد، که هر دوی این مواد خاصیت حفظ و نگهداری موادغذایی دارند، برای همین این مواد نیازی به نگهداری در یخچال ندارند (البته سس‌های جدید که حاوی مواد افزودنی هستند، حتما باید در یخچال نگه داشته شوند) اما اگر در ساخت این مواد از کره یا روغن استفاده شده باشد، باید بدانید که نمی‌توان مدت زمان زیادی آنها را در هوای محیط نگه داشت. در ضمن یادتان باشد که اگر از این مواد می‌خواهید برای مدت طولانی استفاده کنید، هرگز قاشق کثیف را داخل آنها نکنید و همیشه برای استفاده، از قاشق یا چنگال کاملا تمیز استفاده کنید. درباره کره بادام‌زمینی و انواع کره‌های طعم‌دار هم باید بدانید که گذاشتن آنها در دمای زیر صفر توصیه نمی‌شود. درباره محصولاتی که در خانه درست می‌کنید، می‌توانید از قوانین کلی استفاده کنید اما درباره محصولات صنعتی حتما به نکات درج شده در دستورالعمل آنها دقت کنید.

● نان

اگر می‌خواهید بیات نشود

معمولا اگر کسی بخواهد نان را برای مدت طولانی‌تری از یک روز نگه دارد، آن را در یخچال و احتمالا در فریزر می‌گذارد اما این را بدانید که نان در یخچال زودتر از محیط بیرون بیات می‌شود. به این دلیل که سردشدن باعث شکسته‌شدن مولکول‌های نان و زودتر بیات‌شدن آن می‌شود (زیرا مولکول‌ها آب داخل خود را از دست می‌‌دهد) در مجموع اگر می‌خواهید نان را برای مدت نسبتا کوتاه نگه دارید، می‌توانید آن را در محیطی دور از رطوبت و گرما و تابش مستقیم نور نگه دارید اما گذاشتن نان در محیط معمول به مدت زیاد باعث کپک‌زدن آن می‌شود اگر نان را پس از خرید در فریزر و در دمای زیر صفر بگذارید چون ساختار مولکولی آن حفظ می‌شود هر زمان که نان را از فریزر خارج کنید و در دمای محیط بگذارید، خواهید دید که تقریبا شکل اولیه خودش را به دست خواهد آورد و حالت بیات نخواهد داشت.

● ریحان

ریحان را در یخچال نگذارید

برخی از گیاهان مثل رزماری، آویشن و گشنیز را می‌توان به‌راحتی در یخچال گذاشت و از خوب ماندن آنها مطمئن بود اما اگر یک مشت ریحان را در یخچال بگذارید، خیلی زود چیزی جز مشتی گیاه پلاسیده سیاه شده نخواهید داشت. این به دلیل گازی است که درون سلول‌های این گیاه قرار دارد و با خارج‌شدن این گاز در محیط سرد یخچال شکل ظاهری، فرم و ارزش‌غذایی آنها از بین می‌رود. اگر می‌خواهید همیشه ریحان خوشبو و خوشمزه داشته باشید، بهترین کار این است که یک یا چند گلدان از این گیاه بخرید و هر زمان که خواستید، مقداری از برگ‌های آن را جدا کنید، اینگونه هم سبزی تازه خوش‌عطر خواهید داشت و هم می‌توانید از سالم‌بودن تمام مواد غذایی مفید آن مطمئن باشید.

● گوجه فرنگی

اگر می‌خواهید سالاد خوشمزه داشته باشید

به‌طور طبیعی شما گوجه‌فرنگی‌ را در یک ظرف و در یخچال می‌گذارید اما این بهترین کاری نیست که می‌توانید انجام دهید. گذاشتن گوجه‌فرنگی در یخچال و به‌خصوص در فریزر ساختار سلولی گوجه‌فرنگی را می‌شکند و باعث تسریع در خراب‌شدن و از بین‌رفتن مواد مفید آن می‌شود. نگهداری گوجه‌فرنگی در یخچال همچنین طعم و مزه اصلی آن را هم از بین می‌برد. برای اینکه متوجه موضوع شوید، یک گوجه‌فرنگی را در یخچال بگذارید و یکی را در دمای محیط و بعد از دو روز آنها را بخورید تا متوجه تفاوت طعم و مزه آنها شوید. بهترین راه برای نگه داشتن گوجه‌فرنگی در بهترین حالت این است که آنها را در دمای محیط، دور از وسایل ایجاد گرما و نیز محیط مرطوب نگه دارید (مثلا دور از مایکروفر، سینک ظرفشویی، کتری و اجاق‌گاز).

● میوها

اگر میوه‌های خوشمزه می‌‌خواهید

همه ما می‌دانیم که اگر موز را در یخچال بگذاریم زود سیاه می‌شود اما درباره مرکبات چه؟ تقریبا عادت همه مردم این است که پرتقال، نارنگی و لیموترش را داخل یخچال بگذارند اما می‌دانید این کار باعث «اثر یخچالی» می‌شود، یعنی گذاشتن آنها در یخچال هم شکل طبیعی آنها را تغییر می‌دهد و هم مزه آنها را و در عین حال از خواص سلامت آنها می‌کاهد. اگر شما همه مرکبات را در یک ظرف بسته در دمای محیط در جایی دور از تابش نور و حرارت بگذارید، آن وقت میوه‌هایی شیرین‌تر، آبدارتر و خوشمزه‌تر خواهید داشت که میزان ویتامین‌های آنها هم بیشتر خواهد بود (البته یادتان باشد که نباید مرکبات را برای مدت زیادی نگهداری کرد).