پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

آشی که هنرمند برای شما پخته است


آشی که هنرمند برای شما پخته است

از آن جایی که حس کردیم شما هم دوست دارید دانسته های ما را بدانید با کمک گرفتن از اطلاعات مجله «همشهری» به سراغ آشپزباشی رفتیم «زیر تیغ» از مجموعه های موفق و دوست داشتنی تلویزیون بود که فضای غمگین و نگرانی داشت اما با تمام تلخی های موجود در فیلم بینندگان زیادی برای آن سر و دست می شکستند

از آن جایی که حس کردیم شما هم دوست دارید دانسته های ما را بدانید با کمک گرفتن از اطلاعات مجله «همشهری» به سراغ آشپزباشی رفتیم. «زیر تیغ» از مجموعه های موفق و دوست داشتنی تلویزیون بود که فضای غمگین و نگرانی داشت اما با تمام تلخی های موجود در فیلم بینندگان زیادی برای آن سر و دست می شکستند.

در واقع «زیر تیغ» مانند نامش بیننده را زیرتیغ شک و تصمیم گیری قرار می داد. این بار محمدرضا فروتن قصد دارد سریالی پر از خنده و خوشحالی بسازد، البته سابقه هنرمند در ساخت آثار طنز بیشتر از کارهای ملودرام یا تراژیک است، او را با کارهای طنزی مثل کاکتوس، مرد عوضی و شوخی می شناسیم (این طور که مشخص است پرویز پرستویی پای ثابت آثار «هنرمند» است) البته در برجستگی «زیر تیغ» عوامل دیگر نیز دخیل بوده اند، بازی فوق العاده پرستویی، معتمدآریا، طهمورث، پسیانی و تهامی با موسیقی تکان دهنده حسین علیزاده هم این سریال را دیدنی و جذاب کرده بود.

در هر صورت حالا دوباره هنرمند با فضایی طنز برگشته است و قصد دارد دوباره بیننده تلویزیون را شگفت زده کند.

بدعت و نوگرایی در تبلیغات اثر نیز به طور کامل مشخص است، هماهنگی خرد کردن قارچ و آهنگ با اضافه شدن نام بازیگران (توجه کنید حتما شگفت زده خواهید شد و خواهید پسندید)

● چگونگی پیش تولید (از کی و کجا)

پیش تولید این سریال اول شهریور ماه ۱۳۸۷ آغاز شد و تا ۱۴ آبان ماه سال گذشته که سریال کلید خورد ادامه داشته است.

اگر در جریان اخبار باشید تولید این اثر خیلی طولانی شده و این طور که مشخص است دلیل طولانی شدن این است که قرار بوده در ابتدا سریال ۲۰ قسمت داشته باشد اما در حال حاضر برنامه ریزی عوامل بالای ۳۰ قسمت است.

از آن جایی که کارهای هنرمند به طور معمول تایم بالایی برای هر قسمت دارد، کار تا حدودی طولانی شده است.

سریال «آشپزباشی» از پروژه های الف سازمان صدا و سیما ست و به همین دلیل دچار مشکلات مالی نیز بوده و خود این قضیه باعث طولانی تر شدن زمان تولید شده است.

● آشی برایتان بپزم که یک وجب روغن رویش باشد

منظور از آش همان سریال آشپزباشی است که قرار است شما را میخ کوب پای تلویزیون بنشاند (همان یک وجب روغن) از تمثیل و مثال که بگذریم، یکی از خصوصیات کار محمدرضا هنرمند این است که به نکته ها خیلی توجه کرده است و داستان را به واقعیت نزدیک می کند، به خاطر همین موضوع تماشاگر می تواند با کار ارتباط برقرار کند.

پرهام مشیری، کسی که مدت ها به عنوان دستیار در کنار هنرمند قرار دارد در خصوص ماهیت سریال آشپزباشی گفته است: «این کار طنز موقعیت است و طنز کامل نیست، بعضی جاها درام هم می شود داستان به طور کامل رئال است با یک موضوع اجتماعی.»

● جالب و خواندنی درخصوص لوکیشن سریال

قسمت زیادی از سرمایه این کار به ساخت رستوران سرازیر شده است چرا که بزرگ ترین ویژگی این سریال دو رستوران رو به روی هم است، همان رستوران های اکبر و مینا یا پرستویی و معتمدآریا، لوکیشن هایی که مشکلاتی داشته است و عوامل سریال باید دو رستوران رو به روی هم را پیدا می کردند.

محمدرضا منصوری، مدیر تولید اثر در این خصوص گفته است: «هر پروژه ای چالشی دارد و چالش ما پیدا کردن لوکیشن این رستوران ها بود. هیچ وقت صاحب رستوران میل ندارد سالن رستورانش را در اختیار ما بگذارد» آن قدر هم گشته اند اما این رستوران ها را پیدا نکرده اند، جالب تر این که این معضل به جایی می رسد که آن ها مجبور به ساخت آن رستوران ها می شوند، محمدرضا منصوری می گوید: « تمام تهران را گشتیم و سر این موضوع خیلی معطل شدیم. آخر سر هم جایی را پیدا نکردیم و مجبور شدیم یک رستوران بسازیم چون قصه این را به ما می گفت. زمانی که اکبر آقا و مینا با هم اختلاف پیدا می کنند، اکبر آقا برای این که تلافی کند، رو به روی رستوران مینا یک رستوران می زند. پیدا کردن این دو رستوران رو به روی هم خیلی سخت بود. آخر سر رسیدیم به مجتمع اقامتی ملاصدرا که مال خود صدا و سیماست. »

در پارکینگ آنجا موفق شدیم که رستوران سنتی اکبر آقا را بزنیم، تالار رو به رو را هم تبدیل به رستوران مدرن مینا کردیم.

رستورانی که قرار است بعد از پایان فیلم برداری هم رستوران بماند، این طور که گفته اند صدا و سیما پیشنهاد فضا داده و گفته است حالا که فیلم نامه می طلبد رستوران بسازیم، جایی را در محوطه صدا و سیما انتخاب کنید که بعد از کار هم قابل استفاده باشد. به همین خاطر در فضای ۶۰۰ متری با سازه های واقعی کار شده است.

● جایی که باید شهر ساخته شود

مشکل بعدی، فضای اطراف رستوران ها بود که به فضای تهران نمی خورد. شما هر چی فیلم دیده اید، دکور تهران قدیم را برای آن ساخته اند و در هیچ سریالی بعد از انقلاب ندیده اید که فضای تهران امروزی را بسازند. اما در کنار این رستوران ها باید فضای تهران امروزی ساخته می شد، این اولین بار بود که این اتفاق افتاده است.پس به طور مطمئن این طور کار سخت تر و دشوارتر می شد، زیرا باید به طور کامل فضاسازی صورت می گرفت.

باید به مشکین مهرگان مدیر هنری سریال آشپزباشی خسته نباشید بگوییم.

رستوران اکبر، مشکلات مدیر هنری این کار را بیشتر کرده است، رستورانی که در قصه خواهیم دید، توسط اکبر ناتمام افتتاح می شود.

مشکین مهرگان در این خصوص می گوید: قصه به این شکل است که اکبر رو به روی رستوران قبلی، یک زیرزمین متروکه و نیمه کاره پیدا می کند. ما هم باید زیرزمین را در مرحله سخت کاری نشان می دادیم و ما مجبور بودیم فاز به فاز کار را جلو ببریم، چرا که در مراحل مختلف باید از روند کار فیلم برداری می شد.

زیرزمین متروکه باید به تدریج به یک رستوران تبدیل می شد و رعایت زمان بندی و هماهنگی بین ساخت و ساز و فیلم برداری کار سختی بود.

● پرستویی «آشپزباشی» چگونه است؟

گریم متفاوت پرستویی، چالشی که بابک اسکندری باید آن را حل می کرد، او در خصوص این گریم می گوید: چیزی که بیشتر از همه مدنظر آقای هنرمند بود، این که شخصیت اکبر یک چهره دلنشین داشته است و باید متفاوت از بقیه تیپ هایی باشد که آقای پرستویی داشته اند.

وی می افزاید: وقتی از او درباره جزئیات این گریم پرسیدیم، جواب داد: سن و سال کاراکتر اقتضا می کرد که موهایی جو گندمی داشته باشد و نشان دهد که پدر ۴ فرزند است، خصوصیات اخلاقی هم باید در چهره او نشان داده می شد. یک سرآشپز قدر که حرف حرف خودش است و در همین حال باید چهره دلنشینی هم داشته باشد و توسط تماشاگر باور شود.

اسکندری درمورد آشپز بودن پرستویی (به عنوان گریمور) می گوید: زمانی که آقای پرستویی لباس آشپزباشی را به تن می کند ما می فهمیم که آشپز است اما در بیرون از صحنه متوجه نمی شویم که آقای پرستویی آشپز است. این موضوع در چهره و ظاهر ایشان زیاد لحاظ نشده است، فقط می خواستیم چهره ای باشد جذاب و دلنشین که قدرت هم داشته باشد تا با تماشاگر ارتباط برقرار کند و دوستش داشته باشد (به طور کلی پرویز پرستویی جذابیت های زیادی برای دوست داشتن دارد، به خصوص بازی فوق العاده اش)

● اطلاعات کلی سریال آشپزباشی

اسم رستوران آشپزباشی است. اکبر و مینا آن را اداره می کنند. اکبر سرآشپز است و مینا مدیر آن، چهار فرزند دارند.

دختر بزرگ، سارا (مهراوه شریفی نیا)، سعید (محمدرضا غفاری)، فرهاد (علی طباطبایی) و شیرین (ملیکا شریفی نیا).

اتفاقاتی می افتد که باعث دعوا بین اکبر و مینا می شود،جدا می شوند ولی طلاق نمی گیرند.

اکبر می خواهد ثابت کند که مردم به خاطر دست پخت او به این رستوران می آمدند یا مدیریت مینا، اما در ادامه هر دو به مشکلاتی برمی خورند و احساس ضعف می کنند. اکبر یک شوهر خواهر هم دارد که فرهاد اصلانی نقش او را بازی می کند. او به همراه همسرش (افسانه چهره آزاد) خیلی با اکبر ارتباط دارند. برای تاسیس رستوران دوم هم شریک شده اند و اکبر را به این کار ترغیب می کنند.