دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۱ بهمن)


● آغاز محاصره پیامبراکرم (ص) و بنی هاشم در شعب ابی طالب(هفتم بعثت )
● آغاز سال هجری قمری
● فتح مصر به دست عمروبن عاص در زمان خلیفه دوم(۲۰ق)
● تولد ابن کثیر از قراء سبعه(۴۵ق)
● وفات محمد …

آغاز محاصره پیامبراکرم (ص) و بنی هاشم در شعب ابی طالب(هفتم بعثت )

آغاز سال هجری قمری

فتح مصر به دست عمروبن عاص در زمان خلیفه دوم(۲۰ق)

تولد ابن کثیر از قراء سبعه(۴۵ق)

وفات محمد حنفیه فرزند امام علی(ع) (۸۱ق)

محمد حنفیه از مادری به نام خوله حنفیه دختر جعفربن قیس متولد شد. تولد او در دوره عمربن خطاب و وفاتش در دوره خلافت عبدالملک بن مروان روی داد. مختار ثقفی پس از قیام خود محمد حنفیه را امام خواند و به نام او بر عراق مستولی شد. اواخر عمر محمد حنفیه در طائف در نزدیکی مکه و شام سپری شد و سرانجام در شام درگذشت. یکی از فرزندان محمد حنفیه به نام ابوهاشم از علمای تابعین به شمار می رود. گروه یا فرقه کیسانیه محمد حنفیه را امام و مهدی می دانستند و معتقد بودند وی در جبال رضوی پنهان شده است. و روزی ظهور خواهد کرد.

رحلت عالم بزرگ حسن بن زین الدین فرزند شهید ثانی(۱۰۱۱ق)

ابومنصور حسن بن زین الدین عاملی، عالم فقیه، رجالی، ادیب و شاعر، فرزندشهید ثانی، و از شاگردان مقدس اردبیلی، ملاعبدالله یزدی و شهید ثانی بود. شیخ حسن بر اثر تلاش مستمر به سرعت مدارج علمی را پیمود و به تدریس و تالیف همت گماشت. مهم ترین کتاب وی معالم الاصول است که به نام این کتاب به صاحب معالم شهرت دارد. همچنین کتب الاجازات، معالم الدین و ملاذالمجتهدین نیز از این فقیه بزرگ می باشند.

رحلت فقیه بزرگوار میرزا جعفر قزوینی(۱۲۹۷ق)

ابوهادی جعفربن سیدمهدی بن حسن حسینی، از علمای امامیه خاندان آل قزوینی و شاعری ماهر و ادبی لغوی است که در حله در عراق سکونت داشته و دارای ریاست مذهبی بوده است. این عالم گرانقدر نزد پدر خود و شیخ انصاری و فاضل ایروانی به مدارج عالی علمی دست یافت و سپس به تدریس و تالیف مشغول شد. کتاب اشراقات در منطق و تلویحات در اصول فقه از تالیفات میرزاجعفر قزوینی می باشند. میرزاجعفر قزوینی در حله وفات یافت و در نجف اشرف دفن گردید.

ارتحال آیت الله سیدابوالحسن رفیعی قزوینی(۱۳۹۵ق)

آیت الله میرزا ابوالحسن رفیعی قزوینی در سال ۱۳۱۰ ق در قزوین به دنیا آمد و دروس حوزوی را در قزوین و سپس در تهران گذراند. پس از ورود آیت الله حائری یزدی به قم به این شهر عزیمت کرد و به تدریس و تالیف پرداخت. میرزای قزوینی پس از اخذ درجه اجتهاد راهی قزوین گردید و حوزه آن دیار را احیاء کرد. وی از افراد نادری بود که علوم عقلی و نقلی را به خوبی فرا گرفته و مدارج عالی کمال را پیمود. علامه سیدابوالحسن قزوینی سرانجام پس از سالها مجاهدت در ۸۵ سالگی به لقاءالله پیوست و در حرم حضرت معصومه(س) به خاک سپرده شد.

رحلت آیت الله العظمی سید عبدالله شیرازی زعیم حوزه علمیه مشهد(۱۴۰۵ق)

آیت الله سیدعبدالله شیرازی در سال ۱۳۰۹ ق در بیت علم و فضیلت در شیراز به دنیا آمد. ایشان در ۲۱ سالگی به همراه پدر بزرگوار خود به دلیل مبارزان ضد استعماری انگلیس به مدت شش ماه از شیراز تبعید شد و پس از بازگشت به تحصیل و تدریس ادامه داد. وی سپس به مدت سیزده سال در نجف اقامت گزید و پس از اخذ اجتهاد به شیراز بازگشت. آیت الله شیرازی در مسیر مخالفت با حکومت رضاخان متحمل سختی های فراوانی گردید. از این رو مخفیانه راهی نجف شد و این اقامت چهل سال به طول انجامید. ده سال پایانی عمر معظم له در مشهد گذشت و حضور ایشان حوزه این شهر را رونقی دوباره بخشید. آیت الله شیرازی همچنین در نهضت اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) همواره پشتیبانی خود را اعلام داشته و در آگاه سازی افکار مردم مشهد نقش مهمی ایفا نمود. از آیت الله شیرازی آثار و بناهای فراوانی به جای مانده که تاسیس مدارس، کتابخانه ها، مساجد، و ... در شهرهای مختلف از آن جمله اند. همچنین عمده الوسایل، الامامه و الشیعه و ذخیره الصالحین از جمله کتب این عالم آگاه می باشند.