سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

امگا ۳ معجزه قرن جدید در پیش گیری از بیماری ها


امگا ۳ نوعی اسید چرب و یا چربی غیر اشباع مركب است كه در زنجیره ی اتصالی كربن آن یك گروه كربوكسیل COOH و چندین پیوند دوگانه وجود دارد

همان طور كه درشماره ی گذشته بیان شد، اسیدهای چرب خانواده ی امگا ۳، امروزه درسرتاسر جهان به عنوان معجزه ی قرن اخیر دردنیای تغذیه شناخته شده است و جایگاه بسیار مهمی را برای خود بازكرده است. این اسید چرب در پیش گیری از امراض مختلف و هم چنین جلوگیری از پیش رفت بیماری ها مؤثر است. به ویژه نقش عمده ی این اسید چرب یعنی امگا ۳ در بیماری های قلبی- عروقی برای تمامی محققان شناخته شده است. با رساندن این اسید چرب به بدن خود ، سلامت خود را تضمین كرده و عمری طولانی و بدون امراض برای خود به ارمغان آورید . و اما این معجزه ی قرن اخیر چیست ؟ در چه موادی وجود دارد ؟ و چه نقشی در پیش گیری از امراض دارد ؟

امگا ۳ و تاریخچه آن

امگا ۳ نوعی اسید چرب و یا چربی غیر اشباع مركب است كه در زنجیره ی اتصالی كربن آن یك گروه كربوكسیل ( COOH ) و چندین پیوند دوگانه وجود دارد . علت نام گذاری آن ، قرار گرفتن اولین باند دوگانه در بین دو اتم كربن های ۳و۴ در ساختمان شیمیایی مولكول آن است و همین محل قرار گیری باند دوگانه باعث پیدا شدن خواص بیوشیمیایی خاص امگا ۳ می شود . اولین بار دو دانشمند به نام های دكتر بانگ ( Dr . Bang ) و دكتر دایربرگ ( Dr . Dyerberg ) پس از تحقیقات علمی بر روی چربی های ماهی، نام امگا ۳ (۳- O M E GA) را بر آن نهادند و آن را اولین بار در هنگام بررسی روش تغذیه ی اسكیموها بر روی خون اسكیموها مشاهده كردند با وجود این كه اسكیموها همراه غذای اصلی خود(ماهی) از گوشت حیوانات پرچرب شكاری نیز استفاده می كنند، اسیدهای چرب موجود در خون آن ها مانع از تجمع پلاكت و در نتیجه مانع از گرفتگی و رسوبات عروقی در آن ها می شود.

سه اسید چرب معروف از خانواده امگا ۳ كه بر روی آن ها تحقیقات و مطالعات بیش تری انجام شده است عبارت اند از:

۱.آلفا لینولئیك اسید با نام اختصاری ALA

۲. ایكوزاپنتا نوئیك اسید با نام اختصاری E PA

۳.دوكوزاهگزانوئیك اسید با نام اختصاری D HA

سه اسید چرب ذكر شده از خانواده ی امگا ۳ در چه موادی یافت می شوند؟

مهم ترین مخزن آلفالینوئیك اسید (ALA) روغن بذر كتان است كه حاوی مقدار قابل توجهی از اسید چرب ALA است. پس از آن روغن گردو، جوانه ی گندم و سویا حاوی این اسید چرب هستند. سایر مواد غذایی در تغذیه ی انسان ها فاقد این اسید چرب بوده و یا مقدار بسیار جزئی از اسید چرب ALA را دارند. مخزن دو اسید چرب دیگر خانواده ی امگا ۳ یعنی ایكوزاپنتانوئیك اسید (E PA) و دوكوزاهگزانوئیك( DHA) فقط و فقط ماهی است و در هیچ ماده ی غذایی دیگری تا به حال یافت نشده است. این دو اسید چرب نقش مهمی را درتغذیه دارند و درچند سال گذشته، مطالعات فراوانی برروی آن ها شده است.

به علت خواص معجزه آسای این دو اسید چرب(D HA –E PA) كه به تدریج به آن ها اشاره خواهد شد و هم چنین ارزش بالای این دو اسید چرب از خانواده ی امگا ۳ كه در پیش گیری و درمان بسیاری از امراض، مؤثرشناخته شده است و با توجه به این كه این دو اسید چرب فقط درماهی و روغن ماهی یافت می شود، سعی كنید ذائقه ی خود و خانواده ی خود را به این سرمایه ی پربهای الهی یعنی ماهی كه بركت و هدیه ای ارزنده از طرف خداوند رحمان و رحیم به بندگان خود است، عادت داده و آن را جزو برنامه ی غذایی خود قراردهید. متاءسفانه در كشور ما به ماهی و فراورده های دریایی كم تر اهمیت داده می شود و آن را از غذاهای تشریفاتی و یا محدود به روزهای خاص مانند شب عید نوروز می دانند و تنها نقاط خاص از كشور ما ( مناطق شمالی ومناطق جنوبی كشور) آن را در برنامه ی غذایی خود دارند.

نقش اسید چرب امگا ۳ در پیش گیری از بیماری های مختلف

به اثبات رسیده است كه هر چه در برنامه های غذایی هفتگی بیش تر ماهی بگنجانید، اثرات مفید آن در جهت جلوگیری از امراض زیادتر خواهد بود. اگر به كشور ژاپن توجه كنیم می بینیم كه ژاپنی ها نیز مانند اسكیموها مصرف ماهی بالایی دارند. به طوری كه مصرف سرانه در ژاپن در حدود ۶۶ كیلو گرم در سال است. از طرفی ژاپنی ها برعكس اسكیموها در برنامه ی غذایی خود از چربی بسیار كم استفاده می كنند. بررسی های انجام شده نشان می دهد كه افراد ساكن ژاپن دارای متوسط عمر حدود ۸۸ سال هستند. این تحقیق در ژاپن تأیید كننده ی اثرات بسیار مفید امگا ۳ و تحقیقاتی است كه علت مرگ و میر و كوتاهی عمر دراسكیموها را مرتبط به حوادث و صدمات می دانستند نه بیماری ها و سكته های قلبی و تنگی عروق. در ایران مصرف سرانه ی ماهی حدود ۵ كیلو گرم است كه تفاو ت فاحشی با كشور ژاپن دارد و متأسفانه عمر متوسط درایران حدود ۶۷ سال است كه عمر متوسط ژاپنی ها یعنی ۸۸ سال فاصله زیادی دارد.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.


همچنین مشاهده کنید