دوشنبه, ۱۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 3 February, 2025
گزارش كمیسیون تحقیق ریاست جمهوری آمریكا در خصوص عملكرد دستگاه های امنیتی این كشور
بهدنبال اقرار به اشتباه سال گذشته «دیوید كی» بازرس ارشدتسلیحاتی آمریكا در عراق در برآوردهای اطلاعاتی درباره تسلیحاتنظامی غیرمتعارف عراق، و استعفاء وی از سمت خود، جورج بوشكمیسیون ۹ نفرهای را به ریاست یك سناتور از حزب دموكرات و یكی ازقضات ارشد بازنشسته آمریكا برای تحقیق درباره اشتباهات اطلاعاتیتسلیحات عراق تعیین كرد. این كمیسیون در گزارش خود از ناتوانی دستگاههای امنیتی آمریكا درتحلیل اوضاع عراق به شدت انتقادكرده است. در این گزارش آمده است:«سازمانهای اطلاعاتی تقریباً در مورد كلیه قضاوتهای خود درباره برناهتسلیحات جمعی عراق اشتباه كرده و برداشتها و تصورات خود را درتحلیل اطلاعات دخالت میدادند و در مواردی كه راجع به موضوعاطلاعی نداشتند به جای گفتن واقعیتها به رئیس جمهور برداشتهایغلط و گمراهكننده خود را در اختیار وی قرار میدادند.» در این كمیسیون تواناییهای آمریكا در درك برنامههای لیبی، كرهشمالی و ایران برای تولید سلاحهای كشتار جمعی مورد بررسی و كنكاشقرار گرفته و در گزارش آمده است: «نكته نگرانكننده این است كه ما دربارهبرنامه تسلیحاتی بسیاری از خطرناكترین دشمنان خود اطلاعات كمیداریم و اطلاعات در مورد نیات واقعی آنها حتی كمتر است.»
نواقص گزارش سرویسهای امنیتی آمریكا:
با بررسی گزارش سرویسهای امنیتی آمریكا میتوان سه نقص عمدهشامل ارائه اطلاعات براساس استنتاج شخصی و نه واقعیتهای عینی،اغراق و مبالغهگویی و بزرگنمایی خطر و اتكاء به منابع خبری نامطمئن وغیرموثق را مورد توجه قرار داد.
از سویی دیگر در گزارش كمیسیون تحقیق فشارهای سیاسی و تغییرماهیت دشمنان آمریكا و تكثر و غیرمتمركز بودن آنها در مقایسه با دورانجنگ سرد سبب اشتباه سرویسهای اطلاعاتی در داشتن ارزیابی درستیاز موضوع ذكر شده است. این كمیسیون در گزارش خود ۷۰ توصیه به»جان نگروپونته« مدیر سازمان جدید امنیت ملی آمریكا كرده است.گزارش كمیسیون ریاست جمهوری صرف هزینههای بیشتر را برایجمعآوری اطلاعات از طریق عامل انسانی و ابزارهای فنی و ایجادگروههای ویژهای برای كیفی كردن تحلیلهای مختلف از طریق اصلاح وتعدیل اطلاعات مغایر با هم از جمله راهكارهای لازم برای فائق آمدن برمشكلات دانسته و در پایان از ناتوانی آمریكا برای ردیابی مكاتباتالكترونیكی ابراز تأسف كرده و بر نیاز به از سرگیری آن حتی اگر این مسألهدر برگیرنده هزینه هالی مالی و مخاطرات سیاسی و حتی منجر به واردآمدن خسارتهای انسانی شود تأكید كرده است.
یكی از اصلاحات صورت گرفته در سیستم امنیتی آمریكا ایجاد پستریاست دایره اطلاعات ملی است كه به جان نگروپونته سپرده شده است.این پست كه با تبلیغات بسیار زیاد ایجاد شد مورد تأیید دموكراتها وجمهوریخواهان قرار گرفت. وی ۱۵ آژانس اطلاعاتی را مدیریت میكندكه معروفترین آنها سیا و بزرگترین آنها آژانس امنیت ملی با ۳۰ هزارنفر كارمند است. نگروپونته كه به تازگی از منطقه سبز بغداد بازگشته استدر لانگلی )محل استقرار سیا( به كار اصلاحات در سیستم اطلاعاتیآمریكا خواهد پرداخت. جامعه اطلاعاتی و سرویس مخفی آمریكا مدتیاست كه به ناكارآمدی و عدم رعایت اصول اخلاقی متهم میشود،بهویژهسیا كه بوروكراسی اصلاح نشده و غیرپاسخگو دارد و در آن هیچمقامی به دلیل اشتباهاتش بر كنار نمیشود. اما وقایعی كه طی سالهایگذشته و اخیر اتفاق افتاده باعث سرافكندگی سرویسهای اطلاعاتیآمریكا شده است و رسواییهایی چون عدم پیشبینی حمله نیروهایشوروی به افغانستان )در سال ۱۹۷۹)، فروپاشی شوروی، غافلگیریآزمایش هستهای هند، )در سال ۱۹۹۸) هدف قرار دادن كارخانهداروسازی سودان به خیال كارخانه گاز اعصاب و همچنین توصیه اشتباهمأموران اطلاعاتی به یك هواپیمای آمریكایی در بمباران سفارت چین دربلگرد را میتوان مورد اشاره قرار داد، اما آنچه ضربه نهایی را به سیا و دیگرسازمانهای اطلاعاتی وارد كرد حملات ۱۱ سپتامبر بود كه در آن ۳۰۰۰آمریكایی كشته شدند. ماجرای بعدی اطلاعات ساختگی در موردتسلیحات كشتار جمعی عراق بود كه هیچگاه یافت نشد.
كمیته اطلاعاتی سنا اخیراً در گزارش خود در ارزیابی عملكرد سه سالگذشته سرویسهای اطلاعاتی، آنها را به ناتوانی درهمكاری با دیگرسرویسها، مدیریت ضعیف و جمعآوری ناكافی اطلاعات متهم كرد. درنتیجه این گزارش و فشارهای دیگر، رئیس با سابقه »سیا« »جورج تنت«مجبور به استعفاء شد. با شروع به كار پرترگاس )نماینده جمهوریخواهكنگره و از جاسوسان سابق( چندین مقام ارشد دیگر بر كنار شدند، یا بهاعتراض از سمت خود كنارهگیری كردند. گاس باید ضمن سر و ساماندادن به وضعیت نامطلوب سرویسهای امنیتی، همه روزه اطلاعاتحجیمی برای رئیس جمهور تهیه كند. به خاطر سبك كردن برنامه وی،دایره امنیت ملی در چارچوب اصلاحات ایجاد شد. این اصلاحاتهمچنین با توصیههای كمیته غیرحزبی تحقیق ۱۱ سپتامبر صورت گرفت.این دایره علاوه بر هماهنگی همه سرویسهای اطلاعاتی، مسؤول عملكردهمه نیز هست. ایجاد این دایره بزرگترین اصلاحات سازمانی از سال۱۹۴۷ در آمریكا است.
در فاصله تشكیل كمیته ۱۱ سپتامبر تا انتشار نتیجه تحقیقات، اتفاقاتزیادی روی داد، از جمله آنها قانون میهنپرستی بود كه براساس آنبسیاری از موانع قانونی كه مانع از تجاوز به حقوق مدنی شهروندان میشداز میان رفت و از سوی دیگر اف. بی. آی و دیگر سرویسها مجبور شدنداطلاعات خود را در مورد تروریستها با هم معاوضه كنند. از رابرت مولررئیس اف.بی.ای هم خواسته شد در نشستهای روزانه گزارش اطلاعاتیبه رئیس جمهور شركت كند. در ژانویه ۲۰۰۳ یك مركز تحقیقاتتروریستی به نام مركز همگرایی تهدید تروریستی درون مقر سیا تأسیسشد. این مركز روزانه گزارشی در مورد تهدیدات تروریستی و فعالیتهایضدتروریستی تهیه میكندو خلاصه آن به اطلاع رئیس جمهوری میرسد.
بسیاری از راستگراهای آمریكا اداره امنیت ملی را اضافه شدن یكبوروكراسی ناكارآمد دیگر میدانند كه در بهترین شرایط راه سازمان امنیتداخلی را میرود. گزارش كمیسیون تحقیق ریاست جمهوری مبین اینمعنی است كه جاسوسان آمریكایی و بهویژهسیا در همه مراحل جمعآوریو تحلیل اطلاعات، ناكافی و با غفلت عمل كردهاند. بعد از اخراج بازرسانتسلیحاتی از عراق در سال ۱۹۹۸ سیا حتی یك مأمور هم در عراق نداشتبه همین دلیل نمیتوانست ادعا كند كه این كشور سلاح كشتار جمعی دراختیار دارد. ادعای سیا در مورد بازسازی برنامه هستهای عراق براساساخبار مربوط به واردات لولههای آلومینیوم صورت گرفت. اما همه ایناطلاعات غلط از آب درآمد.
تحلیلهای اطلاعاتی سیا بهندرت مورد بازبینی قرار میگیرد چرا كهاساساً چنین فرهنگی وجود نداشته است. در كمیته تحقیقاتی به همه ایننواقص اشاره شده است، اما حامیان سیا هیچكدام از این انتقادها را قبولندارند و میگویند اطلاعات این سازمان درباره برنامه تسلیحاتی صدامچندان بیربط نبوده است، چون سرویسهای اطلاعاتی اروپایی همتلاشهای رژیم صدام برای تقویت زرادخانههای خود را تأیید میكنند.آنها میگویند در این مورد دولت بوش مقصر بوده چون با فشار بسیار بهدنبال به دست آوردن مدركی برای كامل كردن پرونده جنگ بود.
بههر حال بنظر میرسد علیرغم همه این توصیهها، سرویسهایاطلاعاتی تا رسیدن به نقطه مطلوب فاصله زیادی دارند. بودجه سیا بعد ازیك دهه كاهش )در دولت كلینتون ۲۳ درصد كاهش داشت( اكنون پول ونیروی انسانی بیشتری جذب میكند. امسال سیا بزرگترین گروه از افسرانخود را فارغالتحصیل میكند اما باز هم به نیروی بیشتری نیاز است. اكنوننیمی از افسران اطلاعاتی سیا در عراق به سر میبرند اما چون فقط عدهایانگشت شمار به زبان عربی مسلط هستند، فعالیتشان به منطقه سبز محدودمیشود. اصلاحات این مشكلات را بر طرف نمیكند.
همه این مناقشات در كشوری مطرح میگردد كه جاسوسان آن باعثافتخارات ملی بودهاند. در كشوری كه امنیت ملی دغدغه اصلی وهمیشگی سیاستمداران بوده است، چپها سیا را به خاطر عادت دورانجنگ سرد در توطئه برای ترور رهبران چپگرا همچون پاتریس لومومبادر كنگو و فیدل كاسترو در كوبا محكوم میكنند. راستها هم سیا را لانهلیبرالها و بوركراتهای پنتاگون میدانند. بعضی از تندروها سیاستپیشدستی را با این استدلال توجیه میكنند كه نمیتوان به سرویسهایاطلاعاتی اعتماد كرد و در انتظار هشدار آنها درباره خطرات تروریستینشست. اهمیت این موضوع در كنار طرحی كه اخیراً دبیركل برای اصلاحساختار سازمان ملل ارائه كرده است و در آن جنگ پیشدستانه را بر مبنایماده ۵۱ منشور ملل برای دفاع از خود جایز شمرده است بیشتر نمایانمیشود.
منبع:سایت دریچه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست