پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

جراحی سینوس‌ها


جراحی سینوس‌ها

چه سینوزیتی مزمن تلقی می‌شود و باید به طریق جراحی مداوا شود؟ اگر انسدادی در مسیر تخلیه ترشحات سینوس ایجاد شود و این انسداد باعث تغییرات مزمن مخاط مفروش کننده جدار سینوس‌ها …

چه سینوزیتی مزمن تلقی می‌شود و باید به طریق جراحی مداوا شود؟ اگر انسدادی در مسیر تخلیه ترشحات سینوس ایجاد شود و این انسداد باعث تغییرات مزمن مخاط مفروش کننده جدار سینوس‌ها شود، اصطلاحاً سینوزیت مزمن تلقی می‌شود و درمان آن جراحی است.

آندوسکوپ وسیله‌ای است به قطر حدود ۴ میلی‌متر و طول ۲۰ سانتی‌متر که سر آن حاوی لنزی است که ناحیه مورد بررسی را بوضوح روی مانیتور نشان می‌دهد. این لنز با زاویه‌های صفر، ۳۰، ۷۰، ۹۰ و ۱۲۰ درجه است. علاوه بر لنزها ابزارهای مناسبی نیز برای کار کردن داخل بینی طراحی و تولید شده است. با توجه به محل بیماری و نوع آن، جراح از لنز مناسب و وسایل مخصوص استفاده می‌کند و بدون این‌که هیچ‌گونه برشی روی پوست صورت بیمار دهد به تمام سینوس‌ها و مجاری آنها دسترسی دارد. جراح پس از وارد شدن از طریق بینی و رسیدن به سینوس مورد نظر، مجرای بسته شده سینوس را باز کرده و ارتباط آن به بینی را دوباره برقرار می‌نماید و در صورت لزوم محتویات داخل سینوس را نیز از همان طریق تخلیه می‌کند.

در روش آندوسکوپیک نیازی به برش و رسیدن به سینوس مربوطه نیست. در این روش، هدف باز کردن مجرای اصلی سینوس است، حال آن‌که در روش قدیمی مبنا تخلیه محتویات داخل سینوس است.

به دلیل این‌که در روش آندوسکوپیک نسج کمتر آسیب می‌بیند، لذا درد و تورم آن کمتر از روش متداول قبلی است.

به دلیل این‌که مبنای عمل آندوسکوپیک، حفظ عملکرد سینوس است لذا نتیجه عمل موفقیت‌آمیزتر و احتمال عود سینوزیت کمتر است.

نقش سی‌تی اسکن در آندوسکوپی سینوس

به طور معمول در معاینه بالینی امکان این‌که ما بتوانیم مجاری سینوس‌ها را ببینیم وجود ندارد. لذا قبل از عمل، سی‌تی اسکن سینوس‌ها در نماهای مختلف تهیه می‌شود که ارزش تشخیصی بسیار زیادی دارد. یعنی با مشاهده سی‌تی اسکن است که ما می‌توانیم دریابیم آیا بیمار مبتلا به سینوزیت مزمن و انسداد مجاری سنیوس‌ها هست یا خیر و این‌که مسیر جراحی ما و موانع احتمالی در مسیر جراحی کدامند. به عبارت ساده‌تر سی‌تی اسکن سینوس‌ها قبل از عمل جراحی مثل چراغی است که شب هنگام مسیر جاده را برای ما روشن می‌کند.

آندوسکوپی سینوس در بچه‌ها

به دلیل این‌که اکثر سینوس‌ها هنگام تولد تشکیل نشده‌اند و بعد از آن بتدریج تشکیل شده و بزرگ می‌شوند و این افزایش حجم سینوس‌ها تا سن بلوغ نیز ادامه می‌یابد، بهتر است حتی‌الامکان تا بعد از بلوغ، عمل جراحی سینوس اعم از روش متداول قبلی یا آندوسکوپیک را به تاخیر انداخت.

عوارض

عمل جراحی آندوسکوپی سینوس مثل هر عمل جراحی دیگری ممکن است با عوارضی همراه باشد که به طور مثال می‌توان از خونریزی، عفونت، عود سینوزیت و عوارض چشمی نام برد.

دکتر محمدحسن عامری

متخصص گوش، حلق و بینی