چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

درباره روش پژوهش و نویسندگی میشل دو مونتاین (در این روز ۲ اوت)


دوم اوت سال ۱۵۸۰ «میشل دو مونتاین» نویسنده و پژوهشگر بنام فرانسوی تالیف دو جلدی خود «رساله ها» را منتشر ساخت كه روزنامه های اروپایی به این مناسبت مدعی شده اند كه وی مبتكر رساله …

دوم اوت سال ۱۵۸۰ «میشل دو مونتاین» نویسنده و پژوهشگر بنام فرانسوی تالیف دو جلدی خود «رساله ها» را منتشر ساخت كه روزنامه های اروپایی به این مناسبت مدعی شده اند كه وی مبتكر رساله نگاری («اسیEssay» نویسی) بوده است كه اینك قلمرو بیشتری یافته و فیلم و عكس را هم در برگرفته است. مورخان، ابتكار رساله نویسی را به صورتی كه در دانشگاههای امروز مرسوم است از «پلوتارك» دانسته اند.

تعریف مونتاین از رساله چنین بوده است: جمع آوری هر مطلب و سند و شاهد درباره یك «تاپیك» با مقدمه و نتیجه گیری. وی نوشته است: تاكید بر «یك تاپیك» یعنی نپریدن از این شاخه به آن شاخه و پرداختن و تمركز كردن تنها روی یك موضوع و مسئله. رساله نقطه مقابل تخیل است. نتیجه گیری نویسنده از رساله اش نمی تواند خیالبافی باشد. چشم انداز و پیش بینی به استناد حقایق و تجربه ها، خیالبافی نیست. «اسی» نه باید زیاد طولانی باشد و نه خیلی كوتاه. جمع آوری رساله های مربوط به یك موضوع از نویسندگان و پژوهشگران مختلف در یك كتاب، خدمت بزرگی به امر تحقیق و پیشرفت است. مون تاین كه یك انساندوست بود و سفرها و مطالعات بسیار كرده بود در عین حال روشی جامع برای بررسی و مطالعه انسان، از شناخت طبیعت بشر تا شناخت عادتها، عقاید و استعداد های او به دست داده و گفته است كه برای پژوهش بشر، یك پژوهشگر باید نخست خودش را تحت مطالعه قرار دهد زیرا كه انسانها احساس و عواطف و خواست و ناخواست مشترك فراوان دارند.

دکتر نوشیروان کیهانی زاده