دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
آشنایی و درمان تعریق غیرنرمال و مشکل ساز
عرق کردن، یکی از روندهای طبیعی و سالم بدن است که به حفظ دمای متعادل بدن کمک میکند، اما تعریق بیش از اندازه می تواند در روابط فردی و اجتماعی مشکل ایجاد کند و حتی سلامت عاطفی شما را به خطر اندازد. برای مثال بعضی از دانش آموزان و دانشجویان از ترس اینکه زیر کتف آنها خیس و عرقی است به هیچ عنوان دست خود را سر کلاس بلند نمی کنند. یا بعضی افراد به دلیل تعریق در ناحیه کف دست، حاضر به دست دادن با کسی نیستند ، زیرا خجالت می کشند. اما تشخیص میزان تعریق متعادل نیز امری آسان نیست، زیرا این مکانیسم در افراد مختلف به طرق گوناگون اعمال می شود.
چرا عرق می کنیم؟ همان طور که گفته شد تعریق برای حفظ تعادل دمای درون بدن، لازم است. زمانی که دمای بدن بالا می رود- به هر دلیل- غدد تعریق شروع به فعالیت می کنند. شاید به دلیل تب یا مشکل عصبی و یا تنها فعالیت بدنی بیش از اندازه، این مکانیسم فعال شود. علت تعریق، بیشتر در تابستان ناشی از این امر است.حتی نوع رژیم غذایی نیز می تواند در این زمینه موثر باشد زیرا به عنوان مثال غذاهای چاشنی دار و محرک می تواند منجر به تعریق بیشتر شود.
تعریق نرمال و غیر نرمال :
توصیف دقیق از میزان نرمال تعریق کار چندان آسانی نیست و بستگی به نیاز بدن دارد. افراد ممکن است کمتر از یک لیتر در روز و یا بیشتر از این مقدار عرق کنند. همان طور که گفته شد با در نظر گرفتن فعالیت بدنی و یا عوامل دیگر، این مقدار متغیر است. تعریق بـیــش ازانــدازه <هـایـپـرهـیـدروسـیـز> نـامـیـده می شود. برای مثال تعریق بیش از اندازه، آن هم در زمانی که شما نشسته اید و هیچ نوع فعالیتی نـداریـد امـری اسـت غـیـر نرمال. در چنین وضعیتی می توان گفت که مکانیسم تعریق بیش فعال است ۴ تا ۵ برابر بیشتر از میزان نرمال تعریق صورت می گیرد. حدود۳ درصد از افراد ممکن است دچار این مشکل باشند. با این توصیف میتوان گفت که این امر ناشی از بروز مشکل بالینی است یا بدون هیچ دلیل خاصی تعریق بیش از اندازه صورت می گیرد. به استثنای زنان در دوران گذر یائسگی ، افزایش تعریق به موازات افزایش سن، امری نرمال نیست. به عبارت دیگر بهتر است بگوییم که تعریق بیش از اندازه ربطی به افزایش سن ندارد. یکی از نشانه های تعریق غیر نرمال این است که تنها بخش خاصی از بدن شروع به عرق کردن کند. البته در بعضی موارد نیز تمام بدن تحت تاثیر این مسئله قرار میگیرد. تعریق بیدلیل نیز میتواند غیر نرمال باشد مثلا تعریق در زمستان.
دلایل تعریق بیش از اندازه :
در اغلب موارد هیچ دلیل واضحی یافت نمی شود که بتوان با بررسی آن، مشکل اصلی را حل نمود یعنی تعریق بیش از اندازه، بی دلیل رخ می دهد و شاید ممکن است این امر ریشه ژنتیکی داشته باشد. مثلا ۵۰ درصد مبتلایان دارای سابقه خانوادگی در این زمینه هستند، در این نوع افراد، تعریق بیش از اندازه بعد از بلوغ شروع می شود. تعریق فقط در ناحیه دست و پا اغلب در دوره جوانی صورت میگیرد. از جمله دلایل دیگر تعریق بیش از اندازه می توان به این نکات اشاره کرد.
۱- افراد مبتلا به <سندرم فری> که دچار تعریق در یک طرف صورت می شوند و این مسئله درست بعد از خوردن غذایی خاص بروزمی کند. <سندرم فری> اغلب در نتیجه جراحی و یا آسیبی نزدیک به غدد تولید بزاق اتفاق می افتد.
۲- داروهایی که برای درمان غدد درون ریز مصرف می شوند یا جهت درمان دیابت و تیروئید کاربرد دارند نیز می توانند چنین عارضه ای را به همراه داشته باشند.
۳- داروهای مخصوص فشار خون بالا و یا داروهای ضد افسردگی نیز چنین تاثیری دارند.
۴- به علاوه، تعریق بیش از اندازه میتواند ناشی از عفونت، سرطان خاص، بیماریهای قلبی و ریوی ، یائسگی و در بعضی مواقع سکته باشد. با تمام این توصیفات فراموش نکنید افرادی که دچار تعریق بیش از اندازه هستند نیز افرادی نرمال هستند و این مسئله، بیماری تلقی نمی شود. با این حال اگر در این مورد حساس هستید، می توانید به پزشک متخصص مراجعه کنید. درمانهایی که برای این مسئله لحاظ شده است عبارتند از: دوش گرفتن متداول و یا جراحی و برداشتن غدد تعریق.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست