دوشنبه, ۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 24 February, 2025
مجله ویستا

روغنی که مصرف می کنید


روغنی که مصرف می کنید

چربی ها و روغن ها تامین کننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن هستند و تعدادی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی را تامین می کنند.
چربی ها و روغن ها، در ایجاد طعم و مزه …

چربی ها و روغن ها تامین کننده بخشی از انرژی مورد نیاز بدن هستند و تعدادی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامینهای محلول در چربی را تامین می کنند.

چربی ها و روغن ها، در ایجاد طعم و مزه مطبوع خوراکی ها نقش مهمی دارند. با این وجود، مصرف زیاد آنها برای سلامت انسان خطراتی از قبیل بیماریهای قلبی- عروقی، چاقی و سرطان را به دنبال دارد.

روند مصرف چربی در ایران افزایش تدریجی داشته و مصرف سرانه آن طی ۳۰ سال گذشته به طور متوسط دوبرابر شده است. طبق آمار موجود ۴۰ درصد مرگ و میر در ایران را بیماری های قلبی-عروقی تشکیل می دهند. پیروی از یک الگوی صحیح تغذیه ای می تواند در کاهش موثر این ارقام مفید فایده واقع شود.

به دنبال تغییر الگوی مصرف انواع چربی ها در دنیا و جایگزینی روغن های جامد با مایع لازم است که به نوع و میزان چربی مصرفی خود توجه کرده تا زندگی سالم تری داشته باشید. عمل به نکات زیر می تواند تا حد زیادی به شما کمک کند:

انتخاب و خرید روغن

انتخاب و خرید روغن توسط مصرف کننده تابع عواملی چون عادات غذایی، در دسترس بودن، قیمت و دانش تغذیه ای است.

در هنگام خرید روغن به موارد زیر توجه داشته باشید:

- محل نگهداری روغن در فروشگاه ها بایستی دور از نورو حرارت باشد.

- قوطی روغن سالم و بی عیب را خریداری کنید.

- روغن باید حاوی مشخصات، نام کارخانه سازنده، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، مهر استاندارد، تاریخ تولید و انقضا باشد.

- از خرید روغن هایی که دارای بو، طعم و یا رنگ غیرطبیعی هستند خودداری کنید.

- در خرید مواد غذایی بویژه فرآورده هایی چون کیک و بیسکوئیت که حاوی چربی هستند به تاریخ مصرف آنها توجه کنید.

نگهداری چربی و روغن در منزل

حفظ ارزش تغذیه ای روغن نیازمند توجه به نکات زیر در امر نگهداری این ماده غذایی است:

- ظرف روغن را در جای خشک، خنک و دور از نور و گرما نگهداری کنید.

- روغن را همیشه در ظرف دربسته نگه دارید.

- در صورت بزرگ بودن ظرف اصلی روغن، از ظروف کوچک تر برای نگهداری موقت روغن استفاده کنید.

- برای نگهداری و انتقال روغن از ظروف تمیز و خشک استفاده کنید.

- از نگهداری روغن در کنار مواد غذایی معطر و بودار خودداری نمایید.

- مواد غذایی چرب مانند سس سالاد را حتما در ظروف دربسته و در یخچال نگهداری کنید.

- پس از خرید، روغن تازه را به روغن مانده اضافه نکنید.

استفاده از روغن در پخت غذا

در هنگام پخت مواد غذایی با روغن، موارد زیر را به خاطر داشته باشید:

- از مصرف روغن با بو، طعم یا رنگ غیرطبیعی خودداری کنید.

- در پخت مواد غذایی حتی الامکان روغن کمتری مصرف کنید.

- از قاشق خشک و تمیز برای برداشتن روغن استفاده و پس از برداشت روغن، درب ظرف روغن را محکم کنید.

- در صورت پخت غذا با روغن، پخت در کوتاه ترین زمان و با حرارت کم انجام شود.

- روغن مصرفی فقط یکبار حرارت داده شود و از استفاده مجدد روغن های حرارت دیده پرهیز کنید.

- روغن حرارت دیده را به ظرف اولیه منتقل نکنید.

- روغنهای نباتی مایع برای مصارف سالاد و پخت مناسب تر هستند.

- از روغن مایع به منظور سرخ کردن موادغذایی استفاده نکنید.

- در صورت اجبار به سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی استفاده کنید. پس از سرخ کردن، روغن اضافی را از ماده غذایی سرخ شده خارج کرده و دور بریزید.

- روغنهای حرارت دیده دارای ترکیبات زیانباری برای سلامتی انسان بوده و باعث تغییر طعم، کاهش کیفیت و فساد مواد غذایی می شوند.