سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

چرا از شیرینی خوشمان می آید؟


چرا از شیرینی خوشمان می آید؟

از نظر روان‌شناختی، خوردن قند و شکر و شیرینی‌ها، احساس لذت در انسان ایجاد می‌کند. انسان ذاتا موجود لذت‌جویی است و علت تمایل وی به مصرف خوراکی‌های شیرین احساس لذتی است که در او ایجاد می‌کنند...

از نظر روان‌شناختی، خوردن قند و شکر و شیرینی‌ها، احساس لذت در انسان ایجاد می‌کند. انسان ذاتا موجود لذت‌جویی است و علت تمایل وی به مصرف خوراکی‌های شیرین احساس لذتی است که در او ایجاد می‌کنند...

پرزهای چشایی روی زبان نیز بیشترین لذت را از خوردن غذاهای شیرین و چرب می‌برند، بعد نوبت به شوری می‌رسد ولی تلخی برای بیشتر افراد لذت‌بخش نیست. لذت خوردن غذای شیرین می‌تواند برای بعضی??ها معادل لذت شنیدن یک موسیقی، شنا در استخر، فعالیت فیزیکی و هم‌صحبتی با دیگران باشد. کمبود هر کدام از این موارد در زندگی و نبود شرایط برای انجام این فعالیت‌ها می‌تواند باعث شود فرد برای ارضای حس لذت‌جویی، سراغ خوردن شیرینی برود. مواد شیرین به شکل‌های مختلف مانند شکلات، شیرینی و نوشابه استفاده می‌شوند اما مصرف شیرینی افزایش وزن و کاهش تحرک را در پی دارد و افزایش وزن باعث می‌شود فرد برای تامین انرژی مورد نیاز سلول‌ها، بیشتر غذا بخورد و این چرخه معیوب، سلامت را تهدید می‌کند.

شاید یکی از راه‌های کاهش تمایل به مصرف شیرینی، فعالیت فیزیکی و حساسیت نسبت به وزن باشد بنابراین برای ترک عادت به مصرف خوراکی‌های شیرین، بهتر است ذائقه‌مان را از مواد چرب و شیرین به سمت ترشی، تندی و موادی مانند فلفل، گلاب و عرقیات عادت دهیم. اگر مدتی از شیرینی استفاده نکنیم، به مرور می‌توانیم خوراکی‌های سالم مانند میوه‌های مختلف با طعم‌های متنوع را جایگزین آن کنیم. برای ترک عادت مصرف قند و شکر، باید مقدار مصرف را به‌تدریج کم کرد.

دکتر علی باغبانیان

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران