یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

قشم سرزمین انرژی,تجارت و سیاحت


قشم سرزمین انرژی,تجارت و سیاحت

دسترسی به آبراه های بین المللی, بازارهای داخلی, بازار های کشورهای آسیای میانه و حاشیهء جنوبی خلیج فارس فراوانی نیروی کار ماهر, برخورداری از منابع عظیم انرژی از جمله گاز, سواحل عمیق و مناسب برای احداث اسکله های ویژه بارگیری کشتی های با ظرفیت بالا و سواحل بکر و مرجانی تفریحی به ویژه در جزایر ناز و هنگام و لارک در فاصلهء اندک با این جزیره از جمله مزیت های نسبی جزیرهء قشم است

جزیرهء قشم واقع در تنگه ءهرمز، با گستره‌‌ای حدود ۱۵۰۰ کیلومتر مربع، بزرگ‌ترین جزیرهء غیرمستقل جهان و مساحت آن از ۲۲ کشور دنیا بزرگ‌تر است. این جزیره که بزرگ‌ترین جزیرهء خلیج همیشه فارس نیز هست، با جمعیتی بالغ بر۱۰۰ هزار نفر حدود ۶۵ آبادی و سه شهر دارد.

جزیرهء قشم به علت موقعیت سوق الجیشی خود، در طول تاریخ از زمان عیلامی‌ها تاکنون، همواره موقعیتی ممتاز و استثنایی داشته است.

دسترسی به آبراه‌های بین‌المللی، بازارهای داخلی، بازار‌های کشورهای آسیای میانه و حاشیهء‌جنوبی خلیج‌فارس - فراوانی نیروی کار ماهر، برخورداری از منابع عظیم انرژی از جمله گاز، سواحل عمیق و مناسب برای احداث اسکله‌های ویژه بارگیری کشتی‌های با ظرفیت بالا و سواحل بکر و مرجانی تفریحی به ویژه در جزایر ناز و هنگام و لارک در فاصلهء اندک با این جزیره از جمله مزیت‌های نسبی جزیرهء قشم است.

● ویژگی‌ها و مزیت های منطقه آزاد قشم

اعلام قشم به عنوان منطقهء آزاد تجاری فضای مناسب برای سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

برجسته‌ترین امتیاز‌های جزیرهء قشم در زمینهء تجارت و ترانزیت کالا عبارتند از:

الف) قرار گرفتن در قلب کریدور شمال - جنوب با اتصال اروپای غربی و مرکزی و روسیه به خلیج‌فارس، دریای عمان، اقیانوس هند در نهایت جنوب شرقی و شرق آسیا.

ب) برخورداری از سواحل بسیار عمیق‌تر نسبت به کرانه‌های جنوبی ایران و امکان ایجاد تسهیلات بندری با آبخور بیش از ۳۰ متر، به خصوص در سواحل شمالی جزیره، بدون نیاز به موج‌شکن و لایروبی.

پ) قرارگرفتن بر سر راه خطوط تردد کشتی‌ها در خلیج‌فارس، با عبور سالانه حدود ۰۰۰ر۱۵ کشتی.

ت) امکان تبدیل شدن به یک بندر تجاری بین‌المللی به دلیل نزدیکی به بازارهای آسیای مرکزی شبه قارهء هند، پاکستان، افغانستان و حوزه‌های اطراف.

ث. قرار گرفتن در کریدور هوایی شرق - غرب جهان و امکان ایجاد‌‌هاب هوایی.

ج) فراوانی نیروی کار ماهر و غیرماهر

چ) اتصال به شبکهء سراسری برق

● تسهیلات قانونی سرمایه‌گذاران در منطقهء آزاد قشم

▪ معافیت مالیاتی حداقل ۱۵ ساله برای تمامی فعالیت‌های اقتصادی

▪ آزادی مشارکت سرمایه‌گذار خارجی تا صددرصد سرمایه

▪ تضمین کامل سرمایهء خارجی و سود حاصل از آن

▪ آزادی ورود و خروج سرمایه و سود حاصل از آن

▪ فروش و اجارهء زمین به سرمایه‌گذاران داخلی و اجارهء زمین به سرمایه‌گذاران خارجی

▪ صدور ویزا برای خارجیان در مبادی ورودی منطقهء آزاد قشم

▪ معافیت از پرداخت هرگونه حقوق گمرکی و سود بازرگانی برای واردات مواد اولیه، ماشین‌آلات و قطعات یدکی مورد نیاز تولیدکنندگان و صادرات محصولات تولید شده

▪ معافیت ورود کالای ساخته شده در منطقهء آزاد به داخل کشور از سود بازرگانی و عوارض گمرکی به میزان ارزش افزوده

▪ ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت بانک و بیمهء داخلی و خارجی

▪ مقررات ساده و مناسب نیروی کار

▪ کم‌ترین تشریفات اداری برای فعالیت‌های اقتصادی

● دسترسی به بازارهای کشور

به استناد مقررات صادرات و مقررات، مناطق آزاد تجاری - صنعتی مصوب هیات دولت، ورود کالای تولید شده در منطقه به سایر نقاط کشور در حد ارزش افزوده به اضافهء مواد اولیهء داخلی به کار رفته در آن از پرداخت حقوق گمرکی و سود بازرگانی معاف است و تنها حقوق گمرکی و سود بازرگانی مواد اولیه وارداتی به کار رفته در کالای یاد شده دریافت خواهد شد. همچنین براساس تسهیلات ویژه برای انتقال کالای تولید شده در مناطق آزاد به سایر نقاط کشور مصوب شورای عالی مناطق آزاد واردات درصدی از کالاهای تولید شده در مناطق آزاد تجاری - صنعتی معادل نسبتی از مجموع ارزش افزوده و مواد و قطعات داخلی به کار گرفته به قیمت کل کالای تولیدی. بدون هرگونه محدودیت مجاز است و علاوه بر عدم نیاز به ثبت سفارش و گشایش اعتبار، مشمول شرایط غیرمجاز و مجاز مشروط نیز نیست.

● فعالیت بازرگانی در منطقه آزاد قشم

ورود تمامی کالاهای مجاز به منطقهء آزاد نیازی به گشایش اعتبار ندارد. این کالاها در صورتی که به منظور فروش به منطقه آورده شوند مشمول پرداخت عوارض بر مبنای تعرفهء گمرکی منطقهء آزاد قشم خواهند بود. کالاها و تجهیزاتی که به منظور فعالیت‌های صنعتی تولیدی به منطقه وارد می‌شوند از پرداخت عوارض گمرکی معاف‌اند.

اگر چه در حال حاضر تمامی بانک‌های کشور در جزیره فعال هستند، ایجاد زمینه‌های لازم برای فعالیت بانک‌ها و بیمه‌های خارجی به منظور ارتقای خدمات بانکی و استفاده از روش‌های نوین بانکداری مورد توجه خاص است تا شرایط لازم برای شناخته شدن جزیرهء قشم به عنوان مرکز مبادله مالی در ناحیه فراهم شود.

● شهرک‌های صنعتی:

منطقهء آزاد قشم طبق طرح جامع خود دارای چهار شهرک صنعتی است که بر اساس مطالعات شرکت مهندسی مشاور سوئکو از آن با عنوان پارک صنعتی با کاربری‌‌های خاص یاد شده است:

▪ شهرک صنعتی تولا

با حدود ۱۴۰۰ هکتار وسعت برای استقرار صنایع کوچک و متوسط در بخش‌های صنایع متوسط و صنایع کوچک آماده شده است:

الف) صنایع متوسط:

برق و الکترونیک، شیمیایی سلولزی، غذایی دارویی، کانی غیرفلزی و نساجی و چرم که تاکنون ۲۰۰ هکتار آن واگذار و مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.

ب) صنایع کوچک:

به وسعت ۳۰ هکتار برای تولیدکنندگان لوازم چوبی، واحدهای تولید قطعات الکترونیک و کامپیوتر، تولیدکنندگان البسه و...

▪ شهرک صنعتی کاوه

این شهرک صنعتی با وسعتی حدود ۲۰۰ر۲ هکتار برای استقرار تاسیسات دریایی و صنایع سنگین فلزی - شیمیایی درنظر گرفته شده است. در حال حاضر اسکله ۱۰۰ هزار تنی کاوه، ساخت سکوهای نفتی، ساخت شناور‌ها در این پارک شکل گرفته و بخشی از آن جهت صنایع موجود واگذار شده است.

▪ شهرک صنعتی سوزا

این شهرک صنعتی با وسعتی حدود ۶۰۰ر۳ هکتار برای صنایع شیمیایی و پتروشیمی و نفت و گاز اختصاص یافته است. در حال حاضردر بخشی از این شهرک، طرح خط لولهء انتقال نفت ازجزیرهء قشم به بندرعباس توسط وزارت نفت درحال احداث است.

▪ شهرک صنعتی الوند

این شهرک صنعتی در زمینی به وسعت ۹۴۰ هکتار به استقرار صنایع الکتریکی و الکترونیک با تکنولوژی بالا ( HI TECH ) اختصاص یافته است.

● دیدنی‌های جزیرهء قشم

▪ جنگل حرا:

حرا درختی است آب شورزی که هنگام مد دریا تا گلوگاه در آب فرو می‌رود و به کمک خاصیت تصفیه‌ای که در پوست آن است بخش شیرین آب دریا را جذب و نمک آن را دفع می‌کند.

جنگل‌های زیبا و منحصر به فرد حرا (مانگرو) یکی از جاذبه‌‌های توریستی منطقهء آزاد قشم است این جنگل‌ها به وسعت ۲۰۰ کیلومتر مربع در ساحلی شمال غربی جزیرهء قشم قرار گرفته است و یکی از غنی‌‌ترین زیستگاه‌های پرندگان مختلف و گونه‌‌های با ارزش و گاه کمیاب جهان است و در حال حاضر یک منطقه حفاظت شده بین‌المللی است.

▪ درخت انجیر معابد

▪ کوه‌های قشم

▪ غارهای خربس

▪ تنگه اعجاب‌انگیز چاهکوه

▪ بام قشم

▪ طولانی‌ترین غارهای نمکی دنیا

▪ مجموعه تاریخی فرهنگی لافت

در بندر تاریخی لافت و در جوار قلعه نادری، حلقه‌های چاه آب فراوانی با نام طلا وجود دارد که آب باران را برای مدتی طولانی سالم و خنک نگه می‌دارد.

▪ قلعه پرتغالی‌ها

▪ مسجدها

▪ آبگیرها

▪ نخستین ژئوپارک ایران وخاورمیانه:

که درسال ۸۵ به ثبت جهانی سازمان یونسکو رسید

▪ جزایر:

۱) جزیرهء هرمز: شامل بقایای قلعه تاریخی هرمز. ساحل،کوه‌های قرمز و زرد.

۲) جزیرهء لارک: ساحل مرجانی

۳) جزیرهء هنگام: دهکده ماهیگیری

۴) جزیرهء ناز: مجموعه‌ای از چند جزیرهء کوچک و بزرگ