شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

دارویی برای تنفس بهتر


دارویی برای تنفس بهتر

تئوفیلین یکی از داروهایی است که در بیماری‌های تنفسی به‌خصوص آسم زیاد استفاده می‌شود. این دارو در حقیقت نوعی گشادکننده مجاری هوایی است و در درمان بیماران مبتلا به آسم، آمفیزم …

تئوفیلین یکی از داروهایی است که در بیماری‌های تنفسی به‌خصوص آسم زیاد استفاده می‌شود. این دارو در حقیقت نوعی گشادکننده مجاری هوایی است و در درمان بیماران مبتلا به آسم، آمفیزم و برونشیت به‌کار می‌رود. تئوفیلین با شل کردن عضلات جدار مجاری تنفسی و باز کردن آنها، عبور هوا را آسان می‌کند. این دارو در قالب قرص‌های معمولی و طویل الاثر در داروخانه موجود است.

مصرف صحیح

تئوفیلین داروی بدون نسخه نیست. بسته به مشکل شما پزشک میزان به‌خصوصی از دارو را تجویز می‌کند. پس تئوفیلین را دقیقا مطابق با دستور پزشک خود مصرف و از تغییر میزان یا قطع مصرف آن بدون مشورت با پزشک جدا پرهیز کنید. از جویدن یا خرد کردن قرص‌های طولانی اثر پرهیز نمایید و آنها را به‌طور کامل همراه یک لیوان آب ببلعید.

تئوفیلین را با شکم خالی، حداقل یک ساعت قبل یا دو ساعت پس از غذا، همراه با یک لیوان پر از آب مصرف کنید. هر چند، اگر دچار ناراحتی معده شدید، دارو را با غذا یا پس از آن میل نمایید.

در صورت فراموش کردن یک نوبت تئوفیلین، به محض به خاطر آوردن دوز فراموش شده آن را مصرف کنید. اما اگر تقریبا زمان نوبت بعدی رسیده است، نوبت فراموش شده را رها کرده، طبق برنامه منظم خود عمل کنید. هرگز مقدار دارو را دو برابر نکنید.

عوارض جانبی

تئوفیلین ممکن است موجب سردرد، بی قراری، تحریک پذیری، مشکلات خواب، ناراحتی معده و اسهال شود در صورت شدت یا طولانی شدن این علائم با پزشک مشورت کنید. اما اگر دچار استفراغ، ضربان قلب تند یا نامنظم، بثورات جلدی یا تشنج شدید، بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.

۱۰ فرمان

۱) در صورت مصرف همزمان، تئوفیلین ممکن است باعث کاهش اثرات لیتیم شود.

۲) مصرف ریفامپین، کاربامازپین و کشیدن سیگار در کنار تئوفیلین، می‌تواند سبب کاهش اثرات این دارو شود

۳) مصرف آلوپورینول، اریترومایسین، مسدودکننده‌های بتا و سایمتیدین همراه با تئوفیلین، ممکن است موجب افزایش اثرات این دارو شود.

۴) کشیدن سیگار می‌تواند اثرات تئوفیلین را کاهش دهد.

۵) تئوفیلین ممکن است نتایج قندخون را تحت تاثیر قرار دهد. در صورت ابتلا به دیابت، با پزشک خود درخصوص کنترل مناسب قند خون صحبت کنید.

۶) مصرف تئوفیلین تحت نظر پزشک در اطفال مجاز است

۷) در صورت بارداری، قصد باردار شدن یا شیردهی به کودک خود، حتما با پزشک مشورت نمایید. در این دوران تئوفیلین باید با احتیاط مصرف شود.

۸ ) اگر دارویی مصرف می‌کنید، به‌خصوص داروهایی که برای مشکل تنفسی خود استفاده می‌کنید یا: آلوپورینول، آزیترومایسین، مسدودکننده‌های بتا مثل آتنولول، متوپرولول و پروپرانولول؛ کاربامازپین، سایمتیدین، سیپروفلوکساسین، کلاریترومایسین، قرص‌های رژیمی، دیورتیک‌ها (داروهای ادرارآور مثل فروسماید و هیدروکلروتیازید)، اریترومایسین، لیتیم، داروهای بیماری‌های قلبی، داروهای درمان سرماخوردگی یا آلرژی، قرص‌های ضدبارداری، فنوباربیتال، فنیل افرین، فنی توئین، پردنیزون، پسودوافدرین، ریفامپین، تتراسیکلین، ویتامین ها، مکمل‌ها و داروهای گیاهی حتما موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید

۹) اگر مبتلا به بیماری‌های قلبی، کبدی یا کلیوی، فشار خون بالا، گلوکوم (فشار بالای چشم)، دیابت، مشکلات غده تیروئید، صرع، تب یا زخم معده هستید یا سابقه ابتلا به آنها را دارید حتما قبل از مصرف دارو با پزشک خود مشورت کنید.

۱۰) مصرف مقادیر زیاد نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل چای، قهوه و نوشابه می‌تواند باعث افزایش اثرات ناخواسته تئوفیلین شود.