دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
۲۰ آذر ـ ۱۱ دسامبر ـ حقوق انسان تالیف توماس پین، و به این مناسبت نگاهی کوتاه به عقاید او و.....
« حقوق انسان » تالیف توماس پین Thomas Paine اندیشمند قرن ۱۸ كه درسال ۱۷۹۱ در جریان انقلاب فرانسه انتشار یافت كمك بزرگی كرد تا این موضوع مهم مورد توجه قرار گیرد و از یاد نرود. نظریه های او كه در این كتاب آمده است همان است كه در اعلامیه حقوق بشر مصوب مجلس انقلاب فرانسه منعكس است . وی زندگی كردن بدون دغدغه ، آزادی فكر و عمل داشتن و تملك كردن و انتظار مصون بودن اموال از تعرض را داشتن حقوقی طبیعی برای انسان دانسته كه به استدلال او بدون رعایت آن سعادت و پیشرفت و صلح و امنیت میسر نخواهد بود. به نظر او حقوق طبیعی اندكی پس از تولد در یك انسان به وجود می آیند و دولت نباید اجازه دهد كه این حقوق به علاوه حیثیت و احترام از انسان گرفته شود.
« پین » به دلیل تكرار تاكید بر حق تملك و بیان این مطلب كه دولت یك جامعه مكلف به محافظت از املاك ، اموال و بازستانی مطالبات مالی اتباع است از سوی روشنفكران چپ یك متفكر كاپیتالیست تلقی می شود .
از بیشتر نظرات « پین » در تنظیم اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب دهم دسامبر ۱۹۴۸ مجمع عمومی سازمان ملل استفاده شده است. یكی از ایراد وارده به مفاد این اعلامیه كه زیر نظر یك حقوقدان لیبرال تنظیم و انشاء شد این است كه در آن به عبارت « زندگی كردن بدون دغدغه » توماس پین از دیدگاه اقتصادی توجه نشده است ، زیرا برای انسان گرسنه و انسانی كه احساس اسثتمار شدن كند سراسر زندگانی دغدغه است و آزادی و اصولی از این دست مفهوم واقعی نخواهد داشت. « پین » زمانی كتاب خود را نوشت كه جمعیت كره زمین به یك میلیارد نفر هم نمی رسید و ۵۵ سال پیش كه اعلامیه جهانی حقوق بشر تصویب شد نفوس جهان از سه میلیارد تجاوز نمی كرد و امروز بیش از شش میلیارد، و دو میلیارد بیش از ظرفیت منابع آن است و دو سوم این جمعیت( در برابر هشت درصد سال ۱۹۴۸ ) از جزئیات تحولات و اخبار ( اطلاعات ) آگاه می شوند و حقوق واقعی خود را كه همانا استفاده متناسب عادلانه از منابع كره زمین است مصرا مطالبه ، و تصاحب آن توسط شماری كم را تحمل نمی كنند و اگر اصلاحی در این اعلامیه صورت نگیرد ، ضمانت اجرایی پیدا نكند و در توزیع ثروت و قدرت تعدیلی روی ندهد نمی توان انتظار امنیت و صلح داشت.
توماس پین كه در سال ۱۷۳۷ به دنیا آمد و بسال ۱۸۰۹ در گذشت در سال ۱۷۷۶ با انتشار كتاب دفترچه مانند خود « عقل سلیم » و در پی آن كتاب « بحران » كمك بزرگی به انقلاب استقلال آمریكا و برقراری نظامهای جمهوری در جهان كرد .
پین در كتاب « عصر دلیل » كه در سال ۱۷۹۴ انتشار یافت به نظام قدیم كشور داری تاخته است و با هر گونه حكومت موروثی و نظام فئودالی ( ارباب و رعیتی ) مخالفت شدید كرده و نوشته است كه جز آدمهای رشد نیافته كسی دیگر منطقا نباید چنین نظامهایی را تحمل كند . وی نوشته است : نظامهای سلطنتی كه انتخابی نیستند ترسی از عدم رضایت مردم ندارند ؛ زیرا كه نمی خواهند دوباره انتخاب شوند . بنابر این ، این رژیمها مغایر دمكراسی هستند و مردمی كه دمكراسی ندارند احساس حقارت می كنند .
« پین » در تالیفات خود بارها نگرانی اش را از این احتمال آشگار ساخته كه اگر مقامهای یك دولت انتخابی به آلودگی و فساد بگرایند چه باید كرد ؛ آیا بایدآن را از نا آگاهی و ضعف دانش انتخاب كنندگان دانست و یا به حساب شرایط بد جامعه كه باعث فساد مقامها می شود نوشت . اندشمندان پعد از« پین » در تفسیر این قسمت از عقاید او نوشته اند كه در هر قانون اساسی لازم است كه راه بركناری چنین دولتی و تجدید انتخابات آمده باشد تا مردم مجبور نباشند كه مقامهای ناباب را تا پایان دوره تحمل كنند و یا دست به عصیان بزنند. برپایه این تفسیرها ، راههای متعدد در قوانین اساسی كشورها وجود دارد ازجمله جمع آوری « درصد » معینی امضاء و تسلیم این امضاء ها به دیوان عالی كشور جهت اتخاذ تصمیم (مانند روسیه ) .« پین» یك مهاجر آمریكایی بود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست