یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
شیوع عفونت های روده ای با گرم شدن هوا
کارشناسان و متخصصان تغذیه،عفونت های روده ای را از شایع ترین بیماری هایی می دانند که کودکان و سالمندان را به عنوان آسیب پذیرترین افراد جامعه بیش از هر گروه سنی دیگری تهدید می کند.به گفته کارشناسان، این بیماری اغلب کودکان زیر ۵ سال را گرفتار می کند به طوری که روزانه ۳ هزار کودک در جهان بر اثر این بیماری جان خود را از دست می دهند و سالانه در جهان هم ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار مرگ ومیر ناشی از اسهال رخ می دهد. به گفته دکتر محسن زهرایی،رئیس اداره بیماری های منتقله از آب و غذای وزارت بهداشت بیماری های عفونی روده ای مانند وبا، اسهال های خونی، باکتری های انگلی و حصبه از مهم ترین بیماری هایی هستند که در سال های گذشته باعث مرگ و میر بسیاری شدند. در سال ۸۴ یک هزار و ۱۳۳ مورد ابتلا به وبا، در سال ۸۵، این میزان به ۲۴ مورد و در سال ۸۶ به ۵۷ مورد رسید.براساس تعریف سازمان بهداشت جهانی، بیماری های روده ای، ماهیت عفونی و سمی دارد که از طریق مصرف مواد غذایی آلوده و ضدعفونی نشده وارد بدن فرد می شود.
شعار سازمان جهانی در مورد پیش گیری از بیماری های روده ای این است: اگر می خواهید چیزی را بخورید اول آن را بپزید و بعد بخورید، اگر امکان پختن وجود ندارد اول آن را بشویید و بعد آن را بخورید، اگر امکان شستن هم وجود ندارد اگر می توانید پوست آن را بکنید و بخورید و اگر امکان پوست کندن آن هم وجود ندارد بهتر است از خوردن آن صرف نظر کنید.دکتر حمید عمادی متخصص بیماری های عفونی در مورد بیماری های روده ای در گفت و گو با خراسان تصریح کرد: با گرم شدن هوا شیوع بیماری های روده ای هم افزایش پیدا می کند. عمده ترین دلیلی که در فصل گرما انسان ها را دچار بیماری های روده ای می کند تغییر رفتارهای انسان هاست هم چنین ممکن است برخی میوه ها مانند توت با شروع فصل گرما بیشتر مصرف شود و یا با توجه به گرم بودن هوا، میکروب ها در غذاهایی که در فصل گرما مصرف می شود رشد کنند. اما در واقع در فصل گرما چه اتفاقی می افتد و مردم چه کار می کنند که در فصل سرما آن کارها را نمی کنند و آیا به دلیل گرم شدن هوا، تعداد میکروب ها افزایش پیدا می کند.این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با تاکید بر تغییر رفتارهای انسان ها و ابتلاء آن ها به بیماری های روده ای ادامه داد: طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها عامل ابتلاء به بیماری های روده ای هستند که سبب ایجاد مسمومیت غذایی، اسهال، اسهال خونی، اسهال بلغمی و عفونت های کرمی انگلی می شوند.وی اضافه کرد: برخی از میکروارگانیسم ها باعث گلودرد می شوند بعضی کبد را درگیر می کنند و سبب ابتلاء به هپاتیت می شوند، بعضی مغز و پرده های مغز را درگیر می کنند و عفونت های مغزی ایجاد می کنند، در واقع در هر قسمت از بافت بدن گیرنده های مربوط به یک نوع میکروارگانیسم وجود دارد که به آن بافت حمله می کند.دسته ای از این میکروارگانیسم ها که از خانواده های مختلف باکتری ها و ویروس ها هستند روده ها را درگیر می کنند و سبب ایجاد بیماری های روده ای می شوند. از نظر علائم بالینی روده کوچک و بزرگ که مورد حمله طیف وسیعی از میکروارگانیسم ها قرار می گیرند به دو گروه تقسیم می شوند. یک گروه عفونت های تیپ روده کوچک هستند که به آن اسهال غیرالتهابی هم گفته می شود و علامت آن اسهال حجیم، آبکی و پرفشار است.
گروه دوم که روده بزرگ را درگیر می کند و همراه با تب و درد شکم است به دلیل تهاجم میکروب به جدار روده ایجاد می شود. حجم این نوع اسهال کم و ممکن است به صورت خونی یا بلغمی باشد.دکتر عمادی در مورد راه های درمان این بیماری های روده ای اظهار داشت: اسهال های غیرالتهابی و یا اسهال تیپ روده کوچک به درمان خاصی نیاز ندارد تنها اصل مهم در درمان این بیماری این است که به ازای آب و الکترولیتی که از بدن دفع می شود پزشک برای بیمار آب و الکترولیت جبرانی تجویز کند. به عنوان نمونه برای یک آدم بالغ، نوشیدن یک لیوان ORS، یک لیوان دوغ و یا چای کمرنگ همراه با نبات می تواند الکترولیت ها و مایعی را که از بدن دفع شده جبران کند تا بدن دچار کم آبی نشود.وی اضافه کرد: بسیاری از داروهای ضداسهالی هم که در این مورد تجویز می شود بهتر است تا جایی که امکان دارد تجویز نشوند زیرا یک عامل میکروبی و عفونی وارد روده انسان شده و بدن هم در تلاش است این عامل میکروب را دفع کند. حال اگر بیمار در این موقع، دارویی که حرکت روده را کند می کند و یا داروی ضداسهال مانند دیفن اکسیلات را مصرف کند مثل این است که به میکروب اجازه می دهد در روده باقی بماند. در واقع با مصرف داروی مذکور جلوی یک مکانیسم دفاعی بدن را می گیرد که برای خارج کردن این میکروارگانیسم صورت می گیرد. بنابراین تجویز یک دارو برای بیماری های روده ای غیرالتهابی چندان قابل توجیه نیست مگر این که در مواقع خیلی ضروری مانند شرکت در جلسه مهم و برای این که بیمار اذیت نشود و یا شرایط خیلی خاص دارو تجویز شود معمولا این نوع اسهال یک تا ۳ روز طول می کشد و خودش هم خوب می شود اما در بیماری روده ای التهابی که همراه با تب است و بیمار به اسهال خونی یا اسهال بلغمی دچار می شود باید حتما به پزشک مراجعه کند. در این بیماری، مدفوع کم حجم و تعداد دفعات اجابت مزاج نیز زیاد است برای درمان آن آنتی بیوتیک تجویز می شود که دوره مصرف آن باید کامل شود و معمولا بهبودی این بیماری پس از گذشت ۱۰ روز تا ۲ هفته حاصل می شود.وی راه انتقال میکروارگانیسم ها را به دستگاه گوارش از راه خوردن غذا و آب آلوده اعلام کرد و گفت: ممکن است مواد غذایی هم سالم باشد اما وقتی با دست آلوده خورده شود در این صورت هم میکروارگانیسم وارد دستگاه گوارش می شود.دکتر عمادی ادامه داد: متاسفانه گاهی اوقات مردم، مسائل خیلی ساده را رعایت نمی کنند. همه می دانند قبل از این که چیزی بخورند باید حتما دست های خود را بشویند این نکته را حتی بچه های کودکستانی هم می دانند اما واقعا چند درصد مردم این موضوع را رعایت می کنند و چند درصد قبل از خوردن غذا، دست های خود را می شویند.
بنابراین مشکل ما، ندانستن نیست بلکه مشکل رعایت نکردن بهداشت فردی است.وی اضافه کرد: رفتن به سفر بسیار خوب است اما باید توجه داشت که در طول مسافرت باید از نوشیدن آب های آلوده و استفاده از مواد غذایی غیربهداشتی، سبزی و میوه های آلوده پرهیز کرد.این عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران ضمن تاکید بر رعایت بهداشت غذایی گفت: بهترین راه تشخیص رعایت بهداشت در رستوران ها و سالن های غذاخوری بازدید از دستشویی های آن مکان هاست.زیرا اگر در این مکان از رستوران ها مسائل بهداشتی رعایت شود این تا حدود بسیار زیادی نشان می دهد که رعایت بهداشت برای آن رستوران و یا سالن غذاخوری با اهمیت است در غیر این صورت، اگر دستشویی ها کثیف باشد و نظافت در آن جا صورت نگرفته باشد و صابون مایعی هم در آن جا وجود نداشته باشد این بدان معناست که صاحب رستوران اعتقادی به رعایت بهداشت ندارد و احتمال زیاد است که آشپزخانه آن ها نیز همین وضعیت را داشته باشد پس بهتر است که انسان از غذا خوردن در آن مکان ها خودداری کند.
دکتر عمادی در پاسخ به این سوال که آیا خوردن مواد غذایی که روی آن کپک زده هم سبب ایجاد بیماری های روده ای می شود اظهار داشت: خوردن مواد غذایی کپک زده سبب اسهال نمی شود اما خوردن این مواد هم توصیه نمی شود زیرا اگر چه اسهال ایجاد نمی کند اما مشکلات دیگری را در پی دارد، اما بعضی از مواد غذایی مانند ماست و پنیر که کپک می زنند در صورت برداشتن همان لایه کپک زده و هم چنین در صورت تغییر نکردن مزه آن ها، قابل استفاده هستند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست