شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
کنکور! آن شور و حالت کو؟
از آرشیو روزنامه عکسی را میبینم متعلق به اواخر دهه۷۰، صفحات روزنامه اعلام نتایج کنکور همان سالها، روی پیادهرو باز است، خانم مسن و دختر جوانی همدیگر را با شادی بغل کردهاند و دختر دیگری گوشه روزنامه را گرفته و به فهرست اسمها خیره شده است.
این تصویر چند سالی است که به حافظه آرشیو عکس ها پیوسته است، نه فقط به این دلیل که نتایج کنکور مدت هاست اینترنتی اعلام می شود و دیگر ا ز آن روزنامه پر و پیمان اسامی خبری نیست، بلکه حال و هوای قبولی ها و مردودی های کنکور هم همین اندازه تغییر کرده است.
همان سال ها و حتی کمی نزدیک تر،همراه با اخبار اعلام نتایج کنکور، گزارش هایی در رسانه ها درباره این که شکست در کنکور پایان زندگی نیست و موضوعات اینچنینی منتشر می شد، کنکور غول بزرگی شده بود که آینده جوان ایرانی را در دستانش گرفته بود و تنها راه ورود به زندگی کاری محسوب می شد.
معنی قبول شدن در کنکور و به عبارتی موفقیت در این آزمون اکنون اما بیشتر به معنای قبول شدن در رشته ای محبوب و دارای بازار کار و در دانشگاهی دولتی معتبر و غیرپولی است.
در طرح حذف کنکور هم که مراحل اولیه آن شروع شده، فقط چیزی که از این آزمون بزرگ می ماند، دقیقا همین است، آزمونی برای رشته ها و دانشگاه های خاص.
براساس آمار ارائه شده از سوی سازمان سنجش آموزش کشور از مجموع ۷۱۲ هزار و ۳۶۷ ظرفیت ایجاد شده، سهم دانشگاه های دولتی روزانه ۱۰۲ هزار و ۶۳۰ نفر معادل ۴.۱۴ درصد است.
بر این اساس، رقابت چالش برانگیز در کنکور سراسری امسال برای ۱۴ درصد از داوطلبان بوده و حدود ۸۶ درصد آنها به مراتب دغدغه کمتری داشته اند، بویژه که وجود بیش از ۱۰ هزار رشته محل بدون کنکور، دانشجو شدن را ساده کرده است.
با این حساب، دست غول کنکور رو شده است و به همه آن نگرانی ها و هشدارهای پیشین پاسخ داده شده و دیگر ورود به دانشگاه و قبولی در بسیاری از رشته های کنکور، کاملا دست یافتنی است اما موضوعی در این میان، قابل تامل است که اتفاقا نگاه منصفانه ای می طلبد.
برای ۱۴ درصدی که برای دانشگاه های غیرپولی رقابت می کنند، همچنان کنکور آزمون پرهراسی است، زحمت فراوانی برایش می کشند و سرانجام سهم آنها از بازار کار و مشاغل، در بیشتر مواقع به اندازه همان ۸۶ درصد است.
غول کنکور شکست خورده، اما غول های جدیدی وارد شده اند که تلاش این اقلیت را در برخی مواقع، بی اجر و مواجب می کند و دست کم برای آن اکثریت این دلخوشی را ساخته اند که با زحمت کمتری به صف بیکاران پیوسته اند.
مستوره براداران نصیری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست