سه شنبه, ۲۶ تیر, ۱۴۰۳ / 16 July, 2024
مجله ویستا

حکمرانی الکترونیک در شهر الکترونیکی


حکمرانی الکترونیک در شهر الکترونیکی

امروزه, فناوری اطلاعات یکی از مهم ترین ابزارهای استراتژیک در مدیریت و اداره صحیح مجموعه های انسانی است شهرها اصلی ترین بستر برای استفاده از کاربردهای فناوری اطلاعات به شمار می روند عده ای معتقد هستند که می توان از شهر به عنوان مناسب ترین تقسیم بندی برای معرفی یک مجموعه کاربردی از فناوری اطلاعات استفاده کرد

● مقدمه

ظهور و گسترش فناوری اطلاعات و ارتباطات در سالهای اخیر باعث ایجاد تحولات بسیاری در تمام زمینه‌ها از جمله مدیریت شهری شده است. در حقیقت، فضای مجازی و فناوری های الکترونیکی عرصه‌های جدیدی را در پیش روی انسان امروز قرار داده است که از آن جمله می توان به ظهور دولت الکترونیک، شهر الکترونیکی، شهرداری الکترونیکی، شهروند الکترونیکی و ... اشاره کرد.

به تازگی عناوین مختلفی مانند شهر اطلاعات، شهر باهوش، شهر فرضی، شهر دیجیتال، شهر الکترونیک، شهر مجازی و ... برای شهر مبتنی بر رایانه و شبکه به کار می‌رود. هر کدام از این عناوین تصور یک شهر خیالی و یا مدینه فاضله آرمانی را در ذهن می‌سازد، در صورتیکه شهر الکترونیکی یک واقعیت است و کمتر شهری را می‌توان دید که از مظاهر شهر الکترونیکی بی بهره باشد.

امروزه شدت و سرعت تحولات اجتماعی و فرهنگی به ویژه در جوامع شهری معاصر، منجر به پیچیدگی ابعاد گوناگون زندگی شده است. تراکم جمعیت، دشواری رفت و آمد در محیط‌های شهری، آلودگی هوا و ناامنی های اجتماعی برخی از مشکلاتی است که ذهن کارشناسان و صاحبنظران در حوزه‌های مختلف را به خود مشغول کرده است.

در این خصوص، به منظور کاهش و برطرف نمودن مشکلات یاد شده، توسعه فناوری‌های ‌اطلاعات و ارتباطات مد نظر قرار گرفته ‌است. در حوزه مدیریت شهرهای بزرگ جهان، توسعه فناوری های اطلاعات و ارتباطات باعث ایجاد تحولات اساسی در هوشمند سازی نظام های اداره و کنترل امور شهری شده است.

شهرداری یکی از مهمترین نهادهای مدیریت شهری در ساختارهای اجتماعی و سیاسی محسوب می‌شود که تحت تاثیر انقلاب اطلاعات و ارتباطات قرار گرفته است. به همین دلیل، حرکت به سوی تحقق دولت الکترونیکی، به عنوان یکی از محورهای بحث فضای مجازی (Cyber Space) مطرح شده است.

عنوان فایل
حکمرانی الکترونیک در شهر الکترونیکی application/octet-stream
حکمرانی الکترونیک در شهر الکترونیکی
117 KB
دانلود

مصطفی کیخافرزانه کارشناس ارشد مهندسی صنایع

mostafa_kf @yahoo.com

دکتر نظر دهمرده استادیار دانشگاه

nazar@hamoon.usb.ac.ir

منابع:

۱-جلالی علی اکبر، شهر الکترونیک، انتشارات دانشگاه علم و صنعت ایران، اسفند ۱۳۸۲

۲-سند راهبردی شهر الکترونیک مشهد، دانشگاه علم و صنعت ایران ۱۳۸۲.

۳-مجموعه مقالات اولین همایش شهرهای الکترونیکی و اینترنتی، جزیره کیش ۱۳۸۰.

۴-علیخانزاده، امیر، شهر، شهرداری و شهروند الکترونیکی، مجله تکفا، سال پنجم شماره دوم، خرداد ۱۳۸۶.

۵-Zaltko, Uros. (۲۰۰۰). How to build an E-City, Milan, University of Maribor, Slovenia, IEEE.

۶-Shiffer, Michael. (۱۹۹۹). “Planning support systems for low-income communities”. In High technology and low-income communities. Eds. D. Schon, B. and Sanyal. Cambridge, MA the MIT Press. pp ۱۹۳-۲۱۱

۷-Cohen, Galit, Geenhuizen, Marina, Nikjkamp, Pete, R. (۲۰۰۱), :Bytes of Urban Amesterdam. Planning: A Dutch Perspective”. Free University Amesterdam Holland.

۸-Couclelis, Helen. (۲۰۰۱). “The social construction of the digital city”, University of California press, USA.