جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

لیگ برتر انگلستان قانون و قدرت خود را به فوتبال اروپا دیكته می كند


لیگ برتر انگلستان قانون و قدرت خود را به فوتبال اروپا دیكته می كند

آبراموویچ با دلارهای نفتی خود راه را برای ورود سرمایه گذاران دیگر و پول های نجومی به لیگ برتر هموار كرد و اینك در آستانه آغاز فصل تازه, لیورپول به لطف صاحبان تازه و ثروتمند خود با ۳۶ میلیون یورو یی كه برای جذب فرناندو تورس پرداخت, توازن را در بازار نقل و انتقالات تابستانی اروپا درهم ریخت

آبراموویچ با دلارهای نفتی خود راه را برای ورود سرمایه گذاران دیگر و پول های نجومی به لیگ برتر هموار كرد و اینك در آستانه آغاز فصل تازه، لیورپول به لطف صاحبان تازه و ثروتمند خود با ۳۶ میلیون یورو یی كه برای جذب فرناندو تورس پرداخت، توازن را در بازار نقل و انتقالات تابستانی اروپا درهم ریخت.

● با چك ۳۶ میلیون یورویی همه تسلیم شدند

قدرت اقتصادی موجود در لیگ برتر، نظم و تعادل بازار نقل و انتقالات فوتبال اروپا را درهم ریخته است و در این رهگذر، لیورپول با ۳۶ میلیون یورویی كه برای خرید فرناندو تورس پرداخت، ركورد نقل و انتقالات تابستانی را تا اینجای كار به نام خود ثبت كرد.تورس ۲۲ ساله اسپانیایی، ملی پوشی كه از آتلتیكومادرید سر برآورد و از سال ۲۰۰۲ به جمع حرفه ای های لالیگاپیوست ، تورس در ۱۷۵ بازی كه برای تیم دوم پایتخت اسپانیا انجام داد، موفق شد ۷۵ گل به ثمر برساند. از سوی دیگر لوئیز گارسیا، هافبك اسپانیایی لیورپول راهی رئال مادرید و آتلتیكو شد. در میان تمام تیم های بزرگ اروپا كه خواهان جوان اول آتلتیكومادرید بودند او، لیورپول و حضور در آنفیلد را انتخاب كرد، جدا از نام و پیشینه تیم انگلیسی كه ۵ بار جام باشگاه های اروپا را فتح كرده است و در كنار حال و هوای ورزشگاهی به نام آنفیلد وطرفدارانی كه می گویند در اروپا در حمایت از تیم خود همتا ندارند كه همگی هم در نوع خود یك مزیت به حساب می آیند، بدون تردید پولی كه برای قرارداد ۶ ساله به پای تورس و آتلتیكومادرید ریخته شد، بالاتر از تمام این عوامل، به عنوان عنصری تعیین كننده برای جذب این بازیكن به لیورپول محسوب می شود. در شرایطی كه از مدت ها قبل باشگاه های بزرگ اروپایی در لالیگا، سری A و همین لیگ برتر، آتلتیكو را برای به خدمت گرفتن تورس زیر فشار گذاشته بودند، دست و دل بازی و جیب های پرپول صاحبان تازه لیورپول كه سرمایه داری به نام تام هیكس و شركت معروف ژیلت عمده ترین آنها هستند با گذاشتن چك ۳۶ میلیون یورو یی روی زمین «آس» خود را رو كردند و دیگر مدعیان را از دور رقابت بیرون ریختند. صاحبان تازه لیورپول برای ارضای بلندپروازی های به خواب رفته سرخپوشان آنفیلد و برای رقابت با دیگر پولدارهای رخنه كرده در فوتبال انگلستان كه آبراموویچ روسی نماد آنها به حساب می آید، در آغاز كار دست های رافائل بنیتز را با بودجه ای معادل ۱۰۰ میلیون یورو بازگذاشتند تا شاید در فوتبال باشگاهی انگلستان كه فصل گذشته با نزول آرسنال، تنها در چنبره قدرت منچستریونایتد و چلسی قرار داشت دوباره شاهد قدرت نمایی لیورپول مانند سال های میانی دهه ۷۰ و اوایل ۸۰میلادی باشیم.

● آبراموویچ راه را باز كرد

آنچه اینك در فوتبال باشگاهی انگلستان از منظر سرمایه و اقتصاد می گذرد، پایه و اساس آن در سال ۲۰۰۴ با حضور سرمایه دار روسی و صاحب دلارهای نفتی در چلسی بنا نهاده شد. در آغاز كار ارباب روسی آبی های لندنی با وجود پول های زیادی كه خرج كرد، هیچ ستاره ای را به استمفوردبریج نیاورد. جوكول، دیدیه دروگبا، ماكلله، اسی ین و.. با وجود اینكه همگی از بازیكنان خوب به حساب می آمدند اما هنگام آمدن به چلسی عنوان «سوپر استار» را با خود یدك نمی كشیدند. با گذشت ۲ فصل كه ۲ قهرمانی در لیگ برتر و به زیر كشیدن منچستریونایتد و آرسنال را همراه داشت، در كنار بازیكنانی كه در چلسی اسم و رسمی برهم زدند، آبراموویچ نخستین سوپراستار را به نام شوچنكو به چلسی آورد كه برخلاف خریدهای گذشته او، فصل بسیار ناموفقی را در لندن سپری كرد.

● رقابت شدید میان سرمایه داران

آنچه تا پایان فصل گذشته از منظر اقتصادی و پرداخت هزینه های بالا برای جذب بازیكنان بزرگ در انحصار منچستریونایتد و آرسنال بود، اینك در حال فروریزی است كه زنگ اعلام آن را لیورپول با خرید ۳۶ میلیون یورو یی به صدا درآورد.با حضور آبراموویچ نخستین گام برای ورود سرمایه گذاران بزرگ با پول های نجومی در فوتبال انگلستان و به طور خاص لیگ برتر، برداشته شد. به دنبال مرد روسی بسیاری از باشگاه های انگلیسی حاضر در دسته برتر در اختیار سرمایه داران غیرانگلیسی قرار گرفت به طوری كه در حال حاضر حدود ۴۰درصد تیم های لیگ برتر با پول سرمایه داران خارجی اداره می شود. در این رهگذر باید از فولهام، چلسی، منچستریونایتد، پورتس موث، آستون ویلا، وستهام و لیورپول نام برد. باشگاه هایی كه با اتكا به پول های خارجی هر كدام به نسبت توانشان، در بازار نقل و انتقالات تابستانی به شكار بهترین های فوتبال جهان سرگرم هستند. به هر حال با توجه به آنچه كه در فوتبال باشگاهی انگلستان می گذرد نه تنها از نظر كیفی كه از جهت اقتصادی نیز لیگ برتر در فوتبال اروپا آقایی خواهد كرد.

● وستهام و آرسنال هم دست به جیب شدند

اگر نه به اندازه لیورپول اما به گونه ای كاملاً مشهود،باشگاه های دیگر دسته برتر هم به سهم خود دست و دل بازتر شده اند. در این رهگذر صاحبان وستهام كه تیمشان در آخرین روز مسابقات فصل گذشته از سقوط نجات یافت، برای تقویت قدرت تهاجمی تیم، ژولین فوبرت، جوان جویای نام كه سابقه پوشیدن پیراهن تیم ملی فرانسه را هم در كارنامه خود دارد، به ارزش ۹ میلیون یورو از بوردو خریداری كرد، مبلغی كه برای یك بازیكن ۲۳ ساله، تاكنون كمتر سابقه داشته است و نشان از این دارد كه سطح قیمت ها در بازار نقل و انتقالات لیگ برتر، بالا رفته است. در این میان دست اندركاران بوردو كه با دریافت چنین پیشنهادی، شگفت زده شده بودند، بدون معطلی فوبرت را به وستهام واگذار كردند تا با پول برآمده از این انتقال یكی، دو بازیكن خوب و مناسب را برای ترمیم نقاط ضعف خود خریداری نمایند.از طرف دیگر آرسنال كه تا امروز، در بازار نقل و انتقالات با احتیاط گام برمی داشت برای آوردن «ادواردو دوسیلوا» ملی پوش اهل كرواسی از دیناموزاگرب به راحتی ۲۴ میلیون یورو پرداخت.