یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

این شغل کسالت آور را رها کن


این شغل کسالت آور را رها کن

تمام کارهایی که پیش از تغییر شغل باید در نظر داشته باشید

تا به حال به این موضوع فکر کرده‌اید که شغل مناسبی دارید یا نه ؟ لازم است شغل خود را تغییر دهید یا ترجیح می‌دهید در آن بمانید و جایگاه فعلی را از دست ندهید؟ در برخی مواقع ایجاد تغییراتی در شغل و حرفه برای به موفقیت رسیدن موثر است. البته این تغییرات باید به شکلی باشد که فرد بتواند خود را با آن‌ها سازگار کند و قابلیت انعطاف‌پذیری او، پاسخگوی آن باشد. اگر شما هم قصد دارید در شغل و حرفه‌تان تغییری ایجاد کنید پیش از هر اقدام این سوالات را از خود بپرسید:

● ارزش‌های من چه هستند؟

زمانی ما تمایل به ایجاد تغییر داریم که حس کنیم مسائلی که در کار مد‌نظر قرار داده شده با ارزش‌های ما منافات دارد. ارزش‌های ما می‌تواند مسائلی مانند صداقت، درستکاری، امانت، کمال، استقلال یا اطلاعات علمی غنی داشته باشد. زمانی که ارزش‌های اساسی ضعیف می‌شود یا از بین می‌رود ممکن است فرد کارها را ناقص و بد انجام دهد. لازم است هر فرد ابتدا ارزش‌های خود را بنویسید و با ارزش‌های یاد داده شده نه تلقین شده مقایسه کند. وقتی قرار است شغلی جدید انتخاب کنیم باید بدانیم سازمان جدید تا چه حد انتظارات ما را برآورده می‌کند.

● تا چه حد با احتمال زیان می‌توانم شغلم را تغییر دهم؟

تغییر شغل همیشه با برخی خطرات احتمالی همراه است باید فکر کنیم اگر پیامدهای قابل‌انتظار و منطقی کار به ثمر نرسد چه عکس‌العملی خواهیم داشت؛ تکیه‌گاه و آیا پشتیبانی در خانه داریم؟ چه میزان پس‌انداز داریم؟ مهم‌ترین نیازهای ما چیست؟ در یک شغل دنبال چه جنبه‌هایی هستیم؟ آزادی عمل برای تغییر شغل داریم؟ نیاز به همراهی و یاری کسی داریم؟ از نظر امنیت و سلامت چطور؟ چقدر فشارهای روحی و روانی تاثیر می‌گذارد؟ آیا با کمی تلاش بیشتر می‌توانیم بدون ایجاد تغییر نیازهای‌مان را برآورده کنیم؟

● من چه مهارت‌ها و استعدادهای ویژه‌ای دارم؟

لازم است هر فرد فهرست کاملی از استعدادها و مهارت‌های خود و تمام دوره‌های علمی و فنی را که گذرانده تهیه کند و چگونگی استفاده از آموخته‌ها و دانش فنی را بنویسد. مثلا شخص باید بداند که چه تکنیک‌هایی را آموخته که در بازارکار، معمولی نیست و بعد در مورد سازمان‌هایی که به‌دنبال افرادی مثل او هستند فکر کند.

● چه نوع کاری بیشترین انرژی بالقوه و نهانی من را به مرحله ظهور می‌رساند؟

باید دنبال کاری باشیم که هر روز صبح باعث شود با هیجان از جای‌مان برخیزیم. باید دنبال شرایطی باشیم که بدون خستگی بتوانیم و تمایل داشته باشیم ساعت‌های طولانی کار کنیم.

● میزان قدرت تحمل و بردباری‌ام در برابر ناکامی‌ها چقدر است؟

هر کار جدید با ناکامی‌های تازه‌ای همراه است. فرد باید بداند می‌تواند با آن‌ها مقابله کند یا نه؟ همیشه یک دوره زمانی برای سازگاری و تطابق با شرایط وجود دارد. فرد باید فکر کند تا چه میزان می‌تواند خود را با شرایط جدید وفق دهد. آیا می‌تواند از عهده وقایع غیرقابل پیش‌بینی برآید؟

با وجود این تفاسیر اگر تصمیم گرفتید شغل‌تان را عوض کنید این مراحل را یک به یک انجام دهید تا حرفه‌ای مناسب خود را بیابید و نیاز به عوض کردن مرتب شغل نداشته باشید!

● خط‌مشی خود را مشخص کنید

فهرستی از جنبه‌های لذت‌بخش کار و خط‌مشی خود تهیه کنید و توجه داشته باشید از کدام جنبه‌های شغلی‌‌تان لذت می‌برید. این سوال را از خود بپرسید که آیا (...) را دوست دارم؟ داخل پرانتز می‌توانید مسائل مختلف مثل رقابت، استقلال، خودرایی و... را قرار دهید. به این ترتیب متوجه می‌شوید چه مسائلی برای شما لذت‌بخش است. هر چیزی که مرتبط با خط‌مشی ایده‌آل است باید فهرست شود.

● از تصویرسازی ذهنی استفاده کنید؟

خود را در شغل اید‌ه‌آل تصور کنید و بعد آن را به دقت ارزیابی کرده، نکات خوب و بد آن را درنظر گرفته و برای هر یک از این نکات نمره‌ای قائل شوید. نمرات را جمع‌بندی کرده و ببینید آیا تغییر شغل ارزش دارد یا بهتر است در موقعیت فعلی بمانید. هدف از ایجاد تغییر ورود به مرزهای ناشناخته است. بدترین شرایطی را که ممکن است با تغییر در آن قرار بگیرید تصور کنید و بعد فکر کنید آیا آن وضع بدتر از وضعیت فعلی شماست؟

● اطلاعات کسب کنید!

درصدد کسب اطلاعاتی از شرکت‌های دیگر یا بخش‌های دیگر داخل سازمان خود باشید. مثلا یک استاد دانشگاه باید از استاد دانشگاه دیگری اطلاعات کسب کند و در رابطه با میزان درآمد شرایط و سرکار از او بپرسد. به این ترتیب فرد متوجه می‌شود میزان درآمد و نحوه کار در باقی دانشگاه‌ها چگونه است.

● مقداری پس‌انداز داشته باشید

داشتن پس‌انداز می‌تواند شما را در رسیدن به خط‌مشی ایده‌آل یاری دهد. بسیاری از افراد بعد از طی کردن این موارد تصمیم می‌گیرند که شغل‌شان را تغییر دهند یا تصمیم می‌گیرند در همان شغل فعلی بمانند و خوب کار کنند. نکته‌ای که باید در نظر بگیرید این‌که وقتی روزنه‌های فرصت و شانس به روی شما باز شدند آن را با غفلت و بی‌بصیرتی از بین نبرید.

● فهرست جدیدی تهیه کنید!

فهرست جدیدی طبق خط‌مشی ایده‌آل و اطلاعات به دست آورده بنویسید. مثلا نخستین و دومین انتخاب خود از شغل و سازمان جدید را بنویسید و موانعی که باید از سر راه برداشته شوند مشخص کرده و بعد مراحل زمان‌بندی شده به شکلی که بتوانید بر موانع غلبه کنید را روی کاغذ بیاورید.

● مشورت کنید

اگر به شما پیشنهاد کاری شد و مطمئن نبودید که آن را قبول کنید یا نه با افراد مورد اعتماد مشورت کنید.فردی که انتخاب می‌کنید باید قضاوت‌های صحیح‌شان به اثبات رسیده باشد، خط‌مشی خود را به‌‌سمت ایده‌آل تغییر داده باشند و در مورد مسائل منصفانه نظر دهند و دنبال مقصر نباشند.

● با همسر خود صحبت کنید

فکرها و برنامه‌های خود را با شریک زندگی‌تان به بحث و تبادل نظر بگذارید. بدون مشورت با همسرتان کارتان را تغییر ندهید. مطمئن شوید که از لحاظ روحی حمایت می‌شوید تا اگر درصورت احتمال مدتی بیکار ماندید بتوانید هر دوی این مسئله را تحمل کنید.