چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
مجله ویستا

سالم نگه داشتن یک قلب بیمار


سالم نگه داشتن یک قلب بیمار

اگر ناراحتی قبلی دارید این مطلب را بخوانید

اغلب بیماری ها با ورزش کردن بهبود پیدا می کنند درنتیجه فقط به این دلیل که به بیماری‌های قلبی مبتلا هستید دست از هرگونه فعالیتی برندارید بلکه با مشورت با پزشکتان فعالیت?های بدنی مناسب را بشناسید...

درحقیقت با تمرین‌های منظم –حدود ۱۵۰ دقیقه در هفته- می‌توانید عملکردتان را بهبود بخشید یا حتی در مواردی با تایید پزشکتان از مصرف برخی داروها خلاص ‌شوید. به یاد داشته باشید هیچ‌گاه برای انجام حرکت‌های ورزشی برای سلامتتان دیر نیست . فواید ورزش برای افراد با ناراحتی‌های قلبی: قوی کردن قلب و کل سیستم قلبی-عروقی‌، بهبود جریان خون در بدن و متعاقب آن کمک به بدن برای استفاده بهتر از اکسیژن، کم‌کردن نشانه‌های نارسایی قلب، پایین آمدن فشارخون و کنترل کلسترول است.

● مسایلی که باید با پزشک تان مطرح کنید

همیشه قبل از انجام حرکت‌های ورزشی، مراجعه به پزشکتان مفید است چرا که با توجه به ظرفیت و قدرت بدنتان می‌تواند بهترین برنامه ورزشی را به شما توصیه کند. در ادامه برخی از سوال‌هایی که می‌‌توانید با پزشکتان در میان بگذارید، مطرح می‌کنیم.

● چقدر می‌توانم ورزش کنم؟

از نظر ساعتی در هفته چقدر مجاز به انجام فعالیت‌ فیزیکی هستم؟

چه فعالیت فیزیکی‌ای برایم مجاز نیست؟

آیا هنگام فعالیت ورزشی، مصرف برخی داروهای خاص لزومی دارد؟

آیا هنگام انجام فعالیت‌های فیزیکی باید نبضم را بگیرم؟

پزشکتان ممکن است آزمایش‌هایی مانند اکو، کاردیوگرافی، تست ورزش و استرس را قبل از انجام فعالیت فیزیکی برایتان در نظر بگیرد.

نکته‌های کلی برای افرادی که با بیماری قلبی قصد ورزش دارند:

۱ از انجام ورزش‌های ایزومتریک مانند بالا و پایین پریدن‌های متوالی خودداری کنید. این ورزش‌ها شامل قوی کردن و کشیدن ماهیچه‌ها در برابر سایر ماهیچه‌هاست که چندان برای قلب مفید نیست.

۲ از انجام فعالیت‌های فیزیکی خارج از محیط خانه هنگامی که هوا خیلی سرد، شرجی یا گرم است خودداری کنید. هوای خیلی شرجی و مرطوب ممکن است باعث شود فعالیت و جنب‌وجوشتان را به صورت ناخودآگاه افزایش دهید. دمای زیاد می‌تواند تنفس و سیستم گردش خونتان را دچار اختلال کند و باعث ناراحتی در ناحیه قفسه‌سینه‌تان شود. بهترین کار فعالیت‌های داخل خانه مثل راه رفتن یا حتی استفاده از تردمیل با نظر پزشک تان است.

۳ هنگام ورزش مطمئن باشید به اندازه کافی آب نوشیده‌اید. خیلی مهم است قبل از اینکه احساس تشنگی کنید، آب بنوشید خصوصا روزهای گرم اما حواستان باشد آب خوردن زیادی هم برایتان مضر است.

۴ اگر فعالیت ورزشی‌‌تان به دلیل خاصی –بیماری، هوای بد و...- برای چند روزی به وقفه افتاد، در اولین روز با تمرین‌های ساده‌تر و ابتدایی آغاز کنید و به‌تدریج در روزهای بعد به وضعیت‌ قبلی‌تان برگردید.

● توصیه‌هایی هنگام ورزش

برخی نکته‌ها وجود دارد که باید حتما هنگام ورزش آنها را رعایت کنید

اگر حین ورزش احساس خستگی یا مشکلی در تنفستان کردید، ورزش را متوقف و حداقل با پزشکتان در مورد شرایطتان مشورت کنید.

اگر به صورت مداوم احساس تنگی‌نفس کردید ورزش را قطع و به پزشکتان مراجعه کنید. ممکن است وی تغییرهایی در مصرف دارو و رژیم غذایی‌تان ایجاد کند.

اگر هنگام ورزش احساس کردید ضربان قلبتان نامنظم است دست نگه دارید. ۱۵ دقیقه بعد نبضتان را بگیرید و اگر بیش از ۱۲۰ ضربان در دقیقه داشتید با پزشک تان تماس بگیرید.

اگر هر کدام از نشانه‌های زیر حین ورزش سراغ?تان آمد، ورزش را متوقف کنید.

درد قفسه‌سینه، ضعف و بیحالی، سرگیجه یا احساس سبک‌شدن سر، تورم، فشار و درد در گردن، بازو، شانه یا فک

● سوال‌های رایج در مورد ورزش بیماران قلبی

▪ چه نوع ورزشی برای این گروه از بیماران مفید است؟

برخی حرکت‌های ورزشی وجود دارد که می‌توانید بدون منع و با خیال راحت آنها را انجام دهید.

کشش: کشش دست و پاها قبل و بعد از ورزش به ماهیچه‌هایتان برای فعالیت بهتر کمک می‌کند. همچنین مانع جراحت یا آسیب به اندام‌هایتان می‌شود. کشش منظم باعث افزایش انعطاف‌پذیری بدنتان می‌شود.

حرکت‌های ایروبیک سبک: این حرکت‌ها به قوی کردن ماهیچه‌هایتان کمک می‌کند و باعث بهبود سلامت قلب و شش‌هایتان و استفاده بیشتر از اکسیژن می‌شود. درواقع تمرین‌های ایروبیک باعث کم کردن فشارخون و تقویت تنفستان می‌شود. این تمرین‌ها ضربان قلبتان را منظم و شما را آماده فعالیت‌هایی مثل دوچرخه‌سواری، راه رفتن‌های تند و ورزش‌های آبی می‌کنند.

▪ چقدر می‌توانید ورزش کنید؟

برای رسیدن به یک وضعیت ایده‌آل باید ۳ تا ۴ بار در هفته به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه فعالیت داشته باشید. هدف رسیدن به ۱۵۰ دقیقه فعالیت فیزیکی در هفته است. اگر نتوانستید مدت‌زمان پیشنهادی را ورزش کنید و برایتان سخت بود، بین فعالیت‌هایتان استراحت‌های ۵ یا ۱۰ دقیقه‌ای بگذارید. به این ترتیب ورزشی که قبلا ۳۰ دقیقه زمان می‌برد، می‌تواند به ۶۰ دقیقه اما با استراحت برسد.

▪ چه مواردی را باید در برنامه ورزشی‌ام بگنجانم؟

گرم کردن: این مرحله به بدنتان کمک می‌کند به آرامی زمان بین فعالیت فیزیکی و استراحتتان را تنظیم کنید. به علاوه باعث کم کردن میزان استرس در قلب و ماهیچه‌هایتان می‌شود و به آرامی ضربان قلب و تنفستان را منظم و درد را در ماهیچه‌هایتان کم می‌کند.

ساختن بدن: حین ورزش کالری مفیدی می‌سوزانید. در این هنگام باید به ضربان قلبتان دقت کنید. هدف رسیدن به وضعیتی است که بتوانید بدون توقف ورزش کنید و قلبتان در معرض فشار نباشد.

سرد کردن: این قسمت آخر فعالیت شماست. ضربان قلب و فشارخونتان به حالت اولیه برمی‌گردد. در این موقعیت اصلا نباید بنشینید. اگر این کار را بکنید احساس سردرد و سرگیجه سراغتان می‌آید. بهترین حالت این است که آهسته‌آهسته فعالیتتان را به پایان رسانید (مثلا با راه رفتن آهسته) و در انتها یک کشش طولی به بدنتان بدهید.

منبع: National health

ترجمه: پروانه شهرکی