شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

قوانین و مقررات رشته ورزشی شنا


قوانین و مقررات رشته ورزشی شنا

میله هایی استیل در اطراف دیواره ها و در قسمت سطح آب نصب شده كه حدود ۱۰ سانت با دیواره فاصله دارند كه برای غوطه ور شدن و آموزش دست وپا بسیار مرد استفاده قرار می گیرد,عمق آب اینگونه استخرها قابل تنظیم است

● آشنایی با استخر : اندازه های فنی و نكات بهداشتی

▪ اندازه های فنی : استخرهای موجود با توجه به نحوه استفاده به دو دسته تقسیم می شوند:

۱-استخر آموزشی ۲- استخر قهرمانی

۱- استخر آموزشی : معمولا در ابعاد ۸*۸ و یا ۸*۱۰ متر طوری طراحی و ساخته می شود كه الگوهای آموزشی و یا ابزارهای كمك آموزشی در آن مد نظر باشد ، مثلا عمق آن حداكثر به ۲۰/۱ متر و به صورت شیب دار به نحوی ساخته كه لااقل یك ضلع استخر علاوه بر كم عمق بودن قسمتی از آن بصورت پلكان وارد استخر شده تا برای آن دسته از اشخاصی كه از وارد شدن ناگهانی در آب وحشت دارند مناسب باشد.

میله هایی استیل در اطراف دیواره ها و در قسمت سطح آب نصب شده كه حدود ۱۰ سانت با دیواره فاصله دارند كه برای غوطه ور شدن و آموزش دست وپا بسیار مرد استفاده قرار می گیرد،عمق آب اینگونه استخرها قابل تنظیم است.

جدای میله استخرهای آموزشی لوازم كمك آموزشی نظیر : تخته شنا به ابعاد مختلف – دوقلوی شنا – حلقه لاستیكی – كمربند نجات – بازو بند نجات – دماغ گیر – گوشی پای دلفینی(قورباغه)- و....كه هركدام موارد خاص خودش را دارد برای افراد مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.

۲- استخرهای قهرمانی: طول اینگونه استخرها ۳۳/۳۳ متر- ۲۵ متر- ۵۰ متر و عرض آن ۱۰- ۲۱ متر متغیر است وعمق آن كمتر از ۸۰/۱ متر نیست اینگونه استخرها به دو صورت روباز یا سرپوشیده مورد بهره برداری قرار می گیرد.

در استخرهای سرپوشیده معمولا از آب گرم استفاده می شود – ولی در استخرهای روباز اكثرا از آب سرد طبیعی بهره می گیرد.

در ضلع عرض استخر سكوهایی نصب می شود كه به عنوان سكوی استارت مورد استفاده شناگران است این سكوها به ابعاد ۵۰*۵۰ سانتی متر با شیب ۱۰ سانت بصورت ثابت یا سیار نصب میشود و ارتفاع تا سطح آب باید بین ۵۰تا ۷۰ سانت باشد.دستگیره های كرال پشت باید طوری به سكو وصل باشد كه در ارتفاع ۳۰تا ۶۰ سانتی متر و جلوتر از دیواره استخر نباشد، هر چهار طرف سكوها باید شماره گذاری شود و این شماره طوری نصب می شود كه اگر پشت به سكوها بایستیم سكوی شماره ۱ در طرف راست و شماره ۲ بعد از آن و بقیه به همین ترتیب شماره گذاری خواهد شد.تعداد خطوط شنا (لاین) بسته به عرض استخر بین ۶ تا ۸ خط متغیر است،این خطوط بوسیله طنابی كه دو سر آن با قلابهایی به دیواره استخر وصل است در طول استخر كشیده می شود روی طناب اجسام غوطه ور دو انتهای طناب با رنگ سایر قسمتها متفاوت است. عرض هر خط شنا باید ۲/۵ متر باشد.

طناب نشانه برای برگشت كرال پشت باید در عرض استخر و در۸۰/۱ سانتی متر بالای سطح آب قرار داشته ضمنا این طنابها برای برگشت كرال پشت باید ۵ متر از دیوار انتهای استخر فاصله داشته باشد.

خطوطی در كف استخر و در وسط خطوط شنا و به رنگ تیره كشیده شده كه عرض آن ۲۰ سانت و در طول استخر كشیده می شود و فاصله آن با دیواره عرضی ۲ متر است كه بوسیله خط عرضی دیگر كه پهنای آن ۲ سانت است قطع می شود(بصورتT) طول این خط ۱ متر است.

نور استخر باید كافی و طوری از بالا به آب بتابد كه در سرتاسر استخر نور مناسب وجود داشته باشد،برای دید بهتر شناران از چراغهایی كه دردیواره داخلی استخر نصب می شود ولتاژ آن حدود ۱۲ ولت است استفاده می شود.

۲- نكات بهداشتی استخر:

در استخرهای سرپوشیده بدلیل سیستم آب گرم محیط برای رشد میكروب وعوامل بیماری زا بیشتر از استخرهای روباز فراهم است لذا علاوه بر وجود دستگاه تصفیه آب كه مداوم در حال فعالیت است و با مكش آب استخر به داخل تصفیه خانه و برگشت آن به استخر و وجود دستگاه كلرزنی اتوماتیك آب آن تصفیه و كلر زده می شود،لازم است حتما نكات بهداشتی آن نیز رعایت گردد:

۱- دیواره و كف استخر بوسیله كاشی ویا سرامیك برای شستشوی بهتر پوشانده می شود.

۲- لبه های استخر نسبت به سطوح اطراف آن كمی برآمده و شیب آن به طرف داخل استخر است.تا آبهای سطحی با برخورد به برآمدگی ها وارد استخر نشود(شیب دار بودن لبه بخاطر جلوگیری از مواج شدن آب است).

۳- قبل از ورود به استخر گرفتن دوش و زدن شامپو بمنظور رعایت نظافت آب استخر ضروری است.

۴- پس از خاتمه و خروج از استخر جهت نظافت شخصی زدن صابون و شامپو و گرفتن دوش ضروری است.

۵- حدفاصل بین رختكن و استخر و قبل از ورود به آن حوضچه آب كلر قرار دارد كه برای ضد عفونی كردن پاها استفاده می شود.

۶- علاوه بر زدن شامپو پیشنهاد می شود حتما لای انگشان دست و پاها و زیر بغل هم با صابون شسته شده تا مانع از رشد میكروب و قارچ شود.

۷- برای استفاده صحیح استخر و رعایت حقوق دیگران توجه به نكات بهداشتی و ایمنی كه در تابلوها و علائم هشدار دهنده نصب و اعلان می شود،همچنین گوش دادن به تذكرات ناجیان غریق استخر ،محیطی دلنشین و نشاط آور و شنای در آن موجبات خاطر اطمینان كسانی است كه از استخر وحشت دارند.

● آشنایی با رشته ها و مواد مختلف شنا:

▪ در كلیه مسابقات رسمی وبین المللی ۴ نوع با استیل های زیر مورد استفاده قرار می گیرد:

۱- شنای آزاد(هر نوع شنایی می تواند باشد به جز كرال پشت-قورباغه-پروانه)۲- كرال پشت۳- شنای قورباغه۴- شنای پروانه

▪ این چهار شنا از رده های مختلف سنی با متراژهای مختلف برگزار می شود، در برگزاری مسابقات رسمی سه رده سنی وجود دارد:

▪ نوجوانان در سنین زیر ده سال-۱۱و۱۲ سال-۱۳و۱۴ سال

▪ جوانان در سنین :۱۵و۱۶و۱۷ سال

▪ بزرگسالان (عموم) در سنین ۱۸ به بالا

علاوه بر مسابقات انفرادی مسابقاتی نیز به صورت امدادی (۴نفره)مختلط- آزاد برگزار می شود در مسابقات امدادی(مختلط امدادی)حتما باید از ۴ شناگر استفاده شود كه نفر اول آن كرال پشت – نفر دوم قورباغه – شناگر سوم پروانه و آخرین شناگر شنای آزاد انجام می دهد.در شنای مختلط انفرادی یك شناگر كه شنای اول آن پروانه شنای دوم آن پشت و دو شنای آخر قورباغه و آزاد می باشد.

● مواد مسابقه دو سال :

۵۰ متر آزاد – ۵۰ متر قورباغه- ۵۰ متر پشت-۵۰ متر پروانه-۵۰*۴ آزاد انفرادی وتیمی

● مواد مسابقه ۱۱-۱۲ سال:

۵۰ متر آزاد-۱۰۰ و ۲۰۰ آزاد-۱۰۰ قورباغه-۱۰۰ پشت- ۱۰۰ پروانه – ۲۰۰ مختلط انفرادی – ۱۰*۴ تیمی

● مواد مسابقات ۱۳-۱۴ سال:

۱۰۰و۲۰۰و۴۰۰ آزاد – ۱۰۰و۲۰۰ قورباغه – ۱۰۰و۲۰۰ پشت – ۱۰۰و۲۰۰ پروانه – ۵۰*۴ مختلط انفرادی – ۱۰۰*۴ آزاد تیمی

● مواد مسابقات۱۷و۱۶و۱۵ سال:

شنا ۱۰۰و۲۰۰و۴۰۰و۵۰۰ آزاد – ۱۰۰و۲۰۰ پشت – ۱۰۰و۲۰۰ قورباغه – ۱۰۰و۲۰۰ پروانه – ۵۰*۴ و ۱۰۰*۴ مختلط انفرادی – ۱۰۰*۴ و ۲۰۰*۴ مختلط تیمی یك شناگر می تواند در همه موارد بالا شركت كند و از هر تیم در هر ماده ۲ نفر بیشتر نمی توانند شركت نمایند.

● مقررات برگزاری مسابقات:

▪ در هر مسابقه شنا اگر به صورت كشوری و رسمی برگزار شود حداقل ۳۰ داور نیاز دارد كه این تعداد را در مسابقه داخلی می توان به ۱۵-۱۰ نفر كاهش داد،داوران مسابقه شامل:

سرداور ۱ نفر-استارتر – داوران وقت نگهدار برای هر خط ۳ نفر – سرپرست وقت نگهداران – داور برگشت – سرپرست داوران برگشت ۲ نفر – داوران استیل ۲ نفر – داور برگشت در ابتدا و انتهای استخر ۱ نفر – منشی كل ۱ نفر – هماهنگ كننده ۲ نفر – گوینده ۱ نفر – داور رده بندی دست كم برای هر خط ۱ نفر – سرپرست داوران رده بندی

▪ وظایف سرداور :كه بر كل مسابقات و داوران و وقت نگهداران نظارت دارد و شروع مسابقه را به استارتر اعلام می كند و همچنین تصمیم گیری نهایی در مورد مسائلی كه در مسابقه پیش می آید با اوست.در آغاز مسابقه سرداور با زدن چند سوت كوتاه به شناگران علامت داده تا لباس های اضافی را خارج و آماده شوند،سپس با زدن یك سوت ممتد شناگران دعوت می كند تا پشت سكوی استارت قرار گیرند(در شنای پشت پس از شنیدن سوت ممتد شناگران وارد آب می شوند)پس از آماده شدن شناگران و داوران وقت نگهدار با بالا بردن دست بصورت كشیده به استارتر علامت می دهند.

▪ وظایف استارتر:كنترل شناگران را بعهده گرفته و هر شناگری كه مرتكب یكی از خطاهای زیر شود به سرداور گزارش می نماید:

۱- از استارت خودداری نماید ۲- عمداً از قوانین اطاعت نكرده باشد ۳- در هنگام استارت باید در كنار استخر و در فاصله ۵ متری از سكوی استارت بایستد،تا وقت نگه داران بتوانند علامت استارت را ببینند و هم شناگران علامت استارت را بشنوند.

وظایف داور وقت نگه داركه كنترل زمان و دقت انجام هر خط به عهده اوست او با صدای سوت استارتر تایمر را به كار انداخته و تا زمانی كه در پایان هر مسابقه یك قسمت بدن شناگر به دیواره پایانی برخورد و یا تماس حاصل نماید او وقت را می خواباند و سپس زمان شناگر را روی برگه مخصوص ثبت ركورد نوشته،به سر داور تحویل می نماید.

▪ وظایف داوران استیل: كه در طول استخر قرار دارند چنانچه شناگران از استیل مربوط به هر شنا خودداری نموده و دست و پای شناگر حركتی غیر از استیل مربوط انجام دهد علت خطا ار نوشته و به داور گزارش می دهد.

▪ داوران رده بندی: كه انتهای استخر قرار دارند مراقب تماس بدن شناگر به خطوط مربوط می باشند تا تعیین نمایند شناگر كدام خط زودتر از بقیه به خط پایان رسیده است و شناگران بعدی كدامند.

▪ منشی كل: نتایج مربوط به شناگران را در برگه مخصوص ثبت نموده و نتایج كل در چند نسخه تهیه و به هیئت و یا كمیته برگزار كننده تحویل می نماید.

● نحوه امتیاز بندی:

در استخرهایی كه ۶ سكو دارد مقام اول ۷ امتیاز – مقام دوم ۵ امتیاز – مقام سوم ۴ امتیاز – مقام چهارم ۳ امتیاز – مقام پنجم ۲ امتیاز و مقام ششم ۱ امتیاز كسب خواهد كرد.

در استخر هایی كه سكوی آنها ۸ تا است به نفر اول ۹ امتیاز تعلق خواهد گرفت در مجموع شناهای انجام هر شناگر امتیازات آن پشت و محاسبه می شود و مقامهای اول تا ششم اعلام می شود.همین روش برای مسابقات تیمی نیز انجام می شود(امدادی)با این تفاوت كه تیم اول ۱۴ امتیاز و تیم دوم ۱۲ امتیاز و الی آخر.



همچنین مشاهده کنید