سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

مسمومیت‌های داروئی مهلك‌ترین حادثه در خانواده‌ها


اگر تاكنون بر این تصور بوده اید كه مصرف دارو حتی با نظر پزشك، هیچ آسیبی بر شما ندارد، سخت در اشتباه بوده اید، چرا كه به گفته پزشكان، حتی مصرف دارو هم می تواند عوارض و اثرهای جانبی …

اگر تاكنون بر این تصور بوده اید كه مصرف دارو حتی با نظر پزشك، هیچ آسیبی بر شما ندارد، سخت در اشتباه بوده اید، چرا كه به گفته پزشكان، حتی مصرف دارو هم می تواند عوارض و اثرهای جانبی داشته باشد.

افرادی كه به شكل غیرپزشكی و بدون نسخه درمانی، دارو می خورند و هر آنچه را كه خود صلاح می دانند، مصرف كنند، هرگز در امان نیستند و سر و كارشان به مراكز اورژانسی درمان و بیمارستان‌ها می‌افتد.

داروهای كشنده

هر داروی مفید، عوارض و اثرهای جانبی هم دارد و اگر بیش از حد مصرف شود، ممكن است كشنده باشد. مسمومیت های تصادفی وعمدی با دارو از مهمترین حوادث خانگی هستند و تخمین زده می شود، دست كم از هر ۱۰نفر بزرگسالی كه در بیمارستانها بستری می شوند، یك نفر دچار مسمومیت دارویی باشد. همچنین تعداد افرادی كه مسمومیت های شیمیایی پیدا می كنند، بیشتر از تعداد افرادی است كه در تصادفات با هواپیما، قطار، آتش سوزی، غرق شدگی وحوادث ناشی از كار می میرند. حتی بی خطرترین داروها اگر به مقدار معین و به مدت توصیه شده مصرف نشوند، پرخطرترین داروها خواهند بود.

برای جلوگیری از بروز مسمومیت های دارویی بهتر است كه نه تنها داروها را در جای مطمئن و دور از دسترس كودكان نگه دارید، بلكه باید تمام داروهای قدیمی را هم دور ریخت. تنها داروهایی را كه باید مصرف كنید، نگه دارید اگر بر اثر مصرف زیاده از حد داروها، به مسمومیت های دارویی دچار شدید، خیلی سریع به پزشك رجوع كنید و دارویی كه سبب مسمومیت شده را نیز همراه داشته باشید. به یاد داشته باشید علائم مسمومیت تصادفی شامل تهوع، خواب آلودگی، تعریق و... می شود.

داروهای تاریخ گذشته

اگر داروها در جای مرطوب و یا در مقابل نورآفتاب، در سرما یا گرمای زیاد نگهداری شوند، تجزیه شده و فاسد می شوند. بعضی داروها وقتی كه تجزیه می شوند، تنها اثرشان كمتر می شود اما برخی دیگر پس از تجزیه، به تركیب كاملاً متفاوت وخطرناكی تبدیل می شوند. برای جلوگیری از خرابی و فساد داروها باید آنها را در ظرفهای سربسته، دور از شرایط نامناسب گفته شده نگهداری كرد. هیچ گاه قفسه داروها را در داخل حمام یا درنزدیكی آن و در ایوان یا بالكن خانه قرار ندهید. بیشتر داروها دارای تاریخ انقضاء هستند. پس از این تاریخ هیچ دارویی قابل مصرف نیست چون تجزیه شده و سمی می شود.

قفسه داروها را مرتب بازدید كنید و داروهای تاریخ گذشته را به دور بریزید وهر یك سال یك بار همه داروها را عوض كنید. داروهای نیم خورده و داروهایی كه مقداری از آنها مصرف شده را نگهداری نكنید.

عوارض تداخل شیمیایی داروها

تداخل اثر داروها یعنی تغییر اثر یك دارو و در اثر یك داروی دیگر. تداخل اثر فقط بین دو دارو پیش نمی آید بلكه بین دارو و غذا، دارو و آزمایشهای تشخیصی هم پیش می آید و در نتیجه، تأثیر یك دارو و یا نتیجه یك آزمایش تغییر پیدا می كند. اگرچه از خاصیت تداخل اثر داروها گاهی به طور عمدی برای تقویت اثر یك دارو استفاده می شود ولی عموماً تداخل اثر داروها غیرعمدی است. هر چه كه بیشتر دارو مصرف كنید، احتمال بیشتری می رود كه تأثیر متقابل آنها سبب بروز عوارض مختلفی شود. بنابراین هنگامی كه پزشكان داروهایی را برای شما تجویز كردند و شما اسهال یا یبوست پیدا می كنید و یا سرتان درد می گیرد و سرخود داروهایی را برای رفع این ناراحتی ها مصرف می كنید، به شدت در معرض بروز عوارض ناشی از تداخل اثر این داروها هستید.

توصیه دارویی به روزه داران

وزارت بهداشت از روزه داران خواست از قطع خود سرانه مصرف دارو بدون هماهنگی با پزشك خودداری كنند، چرا كه قطع ناگهانی مصرف بعضی از داروها بسیار خطرناك است. به گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت، روزه دارانی كه مبتلابه بیماری خاص بوده و مجبور به مصرف دارو در ایام مبارك رمضان هستند، باید با پزشك مشورت كنند.

همچنین روزه داران نباید در زمان روزه داری به طور خودسرانه وعده های دارویی خود را حذف كنند چرا كه باعث اختلال در درمان می شود. مصرف بسیاری از داروها را می توان پس از مشورت با پزشك به زمان سحر یا افطار موكول كرد.

همچنین روزه دارانی كه مبتلا به بیماریهای مزمن مانند فشار خون، چربی خون، دیابت، بیماری قلبی عروقی و بیماری كلیوی هستند لازم است با پزشك معالج درباره رژیم غذایی و دارویی خودمشورت كنند.