سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
داروهای کاهش وزن و امکان تغییر رژیم غذایی
خیلی از افراد چاق و آنهایی که از افزایش وزن رنج میبرند بدنبال داروهایی میگردند تا بدون تغییر شیوه تغذیه بتوانند وزن خود را کاهش دهند. در این راه یک گروه از داروها از جذب چربیهای خورده شده جلوگیری مینماید، اما این بدان معنا نیست که شما با خوردن این داروها میتوانید هر چقدر چربی که مایل بودید، استفاده نمایید. بلکه آنچه در این بین ضروری است تغییر رژیم غذایی شما میباشد و اتفاقا مطالعات جدید نشان میدهد که صرفا استفاده از داروهای کاهش دهنده جذب چربی، نمیتواند تغییر رژیم غذایی لازم برای درمان چاقی را به همراه داشته باشد.
در مطالعهای که اخیرا در نروژ انجام شده است از گروهی از داروها که مانع جذب چربی غذا در روده میباشد، استفاده شده است. در هنگام مصرف این نوع دارو توصیه میشود میزان مصرف چربی خود را محدود به ۳۰ درصد کالری دریافتی روزانه کنند. مصرف بالای چربی در این افراد خطر اثرات سوءگوارشی مانند مدفوع شل، بد بو و بیاختیاری را به همراه دارد.
کشف این نوع از داروها مژده بسیار خوبی در درمان چاقی بوده است، ولی این تصور که افراد چاق میتوانند هر نوع مواد غذایی را بخورند و فقط با استفاده از این نوع داروها علاوه بر لذت از غذاهای پرچرب از افزایش وزن رهایی یابند، یک باور کاملا نادرست میباشد. از طرف دیگر بعضی تصور مینمایند که عوارض این نوع از داروها به معنای اسهال پر حجم در صورت استفاده از غذاهای پرچرب باعث میشود افراد به سوی رژیم غذایی کمچرب تمایل یافته و کاهش وزن محسوسی را تجربه کنند.
در مطالعه اخیر که بر روی ۴۴ فرد بالغ چاق انجام گرفت اثرات داروهای مانع جذب چربی در دستگاه گوارش روی تغییر شیوه تغذیه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان داد، کسانی که از این نوع از دارو استفاده میکنند نسبت به افرادی که استفاده نمیکنند کمی بیشتر از میانگین توصیه شده (۳۰ درصد از انرژی دریافتی) از چربی دریافت میکنند. نتایج این مطالعه حاکی از آن بود آنهایی که از داروهای مانع جذب چربی استفاده میکردند به طور متوسط ۳۳ درصد کالری دریافتی روزانه آنها از چربی بود، درحالی که که در برابر آن برای افرادی که از دارونما استفاده میکردند مصرف چربی روزانه ۲۸درصد بود.
نکته عملی: استفاده از داروهای استاندارد که مانع جذب چربی میباشند درمان چاقی را تسهیل مینماید. ولی توجه به ۲ نکته اساسی را نباید از نظر دور داشت. اول این که استفاده از این نوع از داروها بدون تغییر شیوه زندگی و نوع غذاهای مصرفی موثر نخواهد بود. علاوه بر این استفاده از اثرات جانبی این نوع از داروها نه در درمان چاقی و نه در تغییر شیوه زندگی موثر نمیباشد. لذا مهمترین اصل در درمان چاقی تغییر شیوه زندگی و در ادامه در صورت نیاز با تجویز پزشک معالج میتوان از این نوع از داروها کمک گرفت.
دکتر حمیدرضا فرشچی
متخصص تغذیه
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست