یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

آمریکای لاتین کانون تحولات


آمریکای لاتین کانون تحولات

منطقه آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب به دلیل وجود منابع سرشار طبیعی نفت و گاز و موقعیت ژئواستراتژیک در قاره آمریکا از گذشته تا کنون مورد توجه دولت های استعماری بوده است به طوری که زمانی حیاتی خلوط ایالات متحده شمرده می شد

منطقه آمریکای لاتین و حوزه دریای کارائیب به دلیل وجود منابع سرشار طبیعی نفت و گاز و موقعیت ژئواستراتژیک در قاره آمریکا از گذشته تا کنون مورد توجه دولت‌های استعماری بوده است به طوری که زمانی حیاتی خلوط ایالات متحده شمرده می‌شد.

در سال‌های اخیر جهانیان شاهد تلاش گسترده بعضی از کشورهای این منطقه از جمله ونزوئلا بولیوی و هندوراس به منظور قطع دخالت‌های سیاسی آمریکا در امور کشورهای خود بوده و به دنبال بازیابی هویت خویش هستند . در حال حاضر دولت آمریکا کشورهای مکزیک، شیلی،‌ اروگوئه، برزیل و آرژانتین را محور تهدید بالقوه و کشورهای کوبا و ونزوئلا را محور تهدید بالفعل برای آن کشور می‌دانند. همسویی سیاسی وهمکاری‌های اقتصادی کشورهای انقلابی آمریکای لاتین با یکدیگر و با سایر کشورهای مستقل وانقلابی همانند ج.ا. ایران نگرانی زیادی را برای ایالات متحده ایجاد کرده است. بحران بولیوی و نشست فوق‌العاده‌ کشورهای آمریکای لاتین و اخراج سفیران آمریکا در بولیوی و ونزوئلا و عدم پذیرش سفیر جدید آمریکا در هند و راس و نیز عضویت در پیمان منطقه‌ای “آلبا” نمونه‌ای بارز از این همسویی سیاسی و همکاری‌های اقتصادی این کشورها با یکدیگر است که موجب حضور ناوگان چهارم دریایی آمریکا در حوزه دریای کارائیب و سخت گیر مهاجرین این کشورها در خاک ایالات متحده آمریکا شده است. زمینه‌های حضور ج.ا. ایران در آمریکای لاتین را در عوامل متعددی از جمله همسویی سیاسی و انقلابی وهمکاری‌های اقتصادی در زمینه‌های صنایع تبدیلی و کشاورزی و ... به وجود آورده است . در این زمینه فعالیت‌های فرهنگی بسیار می‌تواند موثر باشد .

مهاجرت مسلمانان از سال ۱۸۸۰ م و در فاصله جنگ جهانی دوم از کشورهای لبنان ، سوریه ،‌اردن، فلسطین وترکیه و در سال‌های اخیر اندونزی ، پاکستان ،‌هند و بنگلادش که عمدتا شیعیان ،علوی‌ها و اهل تسنن به این منطقه فرصتی مناسب برای حضورفعالیت‌های متقابل فرهنگی ایجاد کرده است در اوایل مهاجرت مسلمانان به آمریکای لاتین و مرکزی و حوزه دریای کارائیب چون از عثمانی ترکیه قدیم آمده بودند به آنان لقب “مسلمانان ترک “ اطلاق می‌شد .

مسلمانان اگر کشورهای آمریکای لاتین در امور تجارت،‌خدمات کار در مزارع و کارخانجات و مراکز علمی دانشگاهی مشغول فعالیت هستند و همواره نسبت به تحولات منطقه‌ای خاورمیانه موضوع فلسطین و حمله اسرائیل به لبنان و توهین به مقدسات دینی خود حساس بوده و آن را با تجمع در مقابل سفارت‌های آمریکا و اسرائیل محکوم کرده‌اند. وجود مراکز دینی،‌مساجد ومدارس و انجمن‌های متعدد با عناوین اسلامی در کشورهای مختلف این منطقه امکان روابط فرهنگی دو جانبه برای ج .ا ایران فراهم آورده است ویکی دیگر از راهکارهای مفید و موثر ایجاد روابط و توسعه فرهنگی در راستای سیاست‌های دولت نهم گسترش مناسبات با کشورهای جنوب - جنوب می‌باشد و مسئولین فرهنگی کشور می‌بایست با توجه به تمدن دیرینه ۶ هزار ساله اقوام “آزتک” و “ مایا” و الهیات رهایی بخش و سایر موارد یاد شده در برقراری روابط اهتمامی بیشتری در حوزه دریای کارائیب و آمریکای لاتین داشته باشند.

حسین محمدی فومنی

منابع:

اسلام در آمریکا لاتین

WWW.ISLAM.LATinAmerican