دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا

دلشان را جوان نگه دارید


دلشان را جوان نگه دارید

۱۸ توصیه به خانواده هایی که یک یا چند عضو سالمند دارند

اگر مسوول نگهداری از سالمندی هستید یا با سالمندان زندگی می‌کنید، لازم است از تمام بیماری‌های آنها آگاه باشید. مشورت با پزشک سالمندان درباره بیماری آنها، داروهایی که باید مصرف کنند، مراقبت‌های پزشکی خانگی، دانستن عوارض احتمالی بیماری و چگونگی برخورد با این عوارض نیز ضروری است.

باید مراقب غذایی که سالمندان می‌خورند هم باشید. اگر دندان مصنوعی دارند، غذایشان باید نرم باشد. اگر فشارخون بالا دارند، باید غذاهای کم‌نمک بخورند و اگر به دیابت مبتلا هستند، باید در مصرف شیرینی‌ها و مواد قندی، حد اعتدال را رعایت کنند.

حواستان باشد که تمام سالمندان باید به میزان کافی در طول روز آب و مایعات مصرف کنند تا خوردن و بلع قرص‌ها برایشان ساده‌تر شود.

تمام سالمندان به غذای گرم و تازه، ویتامین‌های فراوان، کلسیم و مایعات کافی نیاز دارند. پس تا می‌توانید، انواع میوه و سبزی، شیر و لبنیات و گوشت‌های سفید که ساده‌تر هم هضم می‌شوند در برنامه غذایی آنها بگنجانید.

اگر سالمند دندان مصنوعی دارد یا به دلیل ناراحتی‌های گوارشی نمی‌تواند میوه خام و سفت بخورد، میوه‌ها را برای آنها رنده یا کمپوت کنید.

دکوراسیون خانه را طوری طراحی کنید که احتمال برخورد سالمندان با وسایل خانه یا زمین خوردن آنها بر اثر سر خوردن روی فرش یا سنگ و سرامیک، به صفر برسد.

حتما پدر یا مادر سالمند خود را برای رفتن نزد دکتر یا انجام آزمایش‌های مختلف، همراهی کنید. شما با این کار باعث افزایش اعتماد به‌نفس سالمندان می‌شوید و به آنها ثابت می‌کنید سلامتشان برایتان مهم است.

هرگز سالمندان را به دلیل بیماری یا ضعفی که دارند، سرزنش نکنید یا با رفتار و گفتار خود، مشکلاتی که دارند، به رخشان نکشید. سالمندان از ضعیف و ناتوان بودن و سرزنش شدن به دلیل مشکلی که خودشان تقصیری در ایجاد آن نداشته‌اند، بسیار نگران و افسرده می‌شوند.

اگر سالمند شما تمایل به ازدواج دارد، هرگز او را به خاطر این تمایلش سرزنش نکنید. انسان‌ها تا زمانی که زنده هستند و نفس می‌کشند، حق انتخاب دارند و می‌توانند در صورت احساس نیاز، شریک زندگی داشته باشند.

حواستان به سالمندانی که آلزایمر پیشرفته دارند، باشد. آنها را در خانه تنها نگذارید. آشپزی یا کار با وسایل تیز و برنده را به آنها نسپارید. همیشه یک نشانی و شماره تلفن در جیب یا کیف آنها بگذارید.

سالمندان را به شرکت در فعالیت‌های گروهی و کلاس‌های آموزشی مورد علاقه و متناسب با سنشان تشویق کنید. بودن در جمع می‌تواند باعث افزایش چشمگیر روحیه آنها بشود.

اگر با پدر و مادر سالمند خود زندگی نمی‌کنید، حتما روزی یک بار به آنها تلفن بزنید و هر ۲ روز یکبار یا حداقل هفته‌ای ۲ بار به دیدنشان بروید.

حتما مصرف هر نوبت دارو را به سالمندان یادآوری کنید.

اگر اتاقی در منزل دارید که حمام یا توالت فرنگی در آن وجود دارد، آن اتاق را به افراد سالمند اختصاص دهید تا در طول شب و برای رفتن به دستشویی، اذیت نشوند.

قرص‌های روز و شب و تعداد داروهایی که قرار است سالمندان مصرف کنند، برای یک هفته آنها به‌گونه‌ای در ظرف‌های مخصوص کنار بگذارید که اگر یک روز در منزل نبودید، آنها بدانند باید چه تعداد قرص‌هایی را در چه زمانی مصرف کنند.

هرجایی که سالمندان در طول شب به رفت‌وآمد در آنجا نیاز دارند (مانند مسیر اتاق تا دستشویی)، با قرار دادن یک چراغ کوچک، روشن نگه‌دارید.

روزی یکی دو ساعت از وقت خود را به سالمندانی که با شما زندگی می‌کنند، اختصاص دهید. با آنها حرف بزنید، به پیاده‌روی بروید، باهم غذایی سبک یا کیک عصرانه درست کنید، به خرید بروید یا فقط بنشینید و از آنها بخواهید برایتان از تجربه‌ها و خاطراتشان بگویند. به این ترتیب آنها احساس بهتری خواهند داشت.

اگر سالمند بازنشسته و حقوق‌بگیر است، همیشه برای دریافت حقوق، با او به بانک بروید اما اجازه بدهید پول را خودش برداشت کند. اگر توانایی این کار را ندارد، خودتان پول را بگیرید و بدون شمردن، تحویل او بدهید. سالمندان از اینکه احساس کنند اطرافیان فقط به خاطر پول آنها رامی‌خواهند یا برای رسیدن به پول، منتظر مرگ آنها هستند، بسیار نگران و ناراحت می‌شوند. به آنها اطمینان بدهید پولشان برای خودشان است و هر کاری که بخواهند می‌توانند با آن انجام بدهند.