شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
عامل بیماری زا در خانه شماست
شاید باورتان نشود ولی واقعیت این است که ۶۵درصد از سرماخوردگیها و بیماریهای مرتبط با غذاها با هم مرتبطند. وسایل اطراف ما و لوازم موجود در خانهمان تاثیر زیادی بر سلامت ما میگذارند. ممکن است این تاثیر خیلی زود آشکار شود یا در درازمدت خودش را نشان بدهد. این مطلب، شما را با ۶ منشا بیماری در خانه آشنا میکند....
۱) دستمال آشپزخانه
آشپزخانه هر خانهای میتواند کثیفترین یا تمیزترین جای آن خانه باشد. این، حرف یک متخصص میکروبیولوژی دانشگاه نیویورک است که در کتاب «زندگی پر رمز و راز میکروبها» آمده است. در آشپزخانه، ما با گوشت حیوانات ذبحشده سر و کار داریم و معمولا برای خرد کردن، آنها را روی کابینت و سینک ظرفشویی قرار میدهیم. گوشت خام منبعی از باکتریهای ایکولای و سالمونلا است. خیلی از ما همیشه کابینت و میز را بعد از خوردن غذا با اسفنجها و دستمالهای آشپزخانه پاک میکنیم. خیلیها با یک دستمال هم میز غذا را پاک میکنند، هم مایعی را که بعد از خرد کردن گوشت روی کابینت میریزد. این اسفنج و دستمال طبیعتا میتواند محل تجمع ایکولای و باکتریها و ویروسهای بیماریزا باشد. گاهی تصور میکنیم هر چه بیشتر روی کابینتها و میز را با این اسفنج پاک کنیم، تمیزتر میشود؛ غافل از اینکه با این کار، عوامل بیماریزا بیشتر در اطرافمان پخش میشود. تازه، بعد از آن هم، این دستمال یا اسفنج با هزار میکروارگانیسم روی سینک ظرفشویی رها میشود و درنهایت، این عوامل بیماریزا با دست خودمان به یخچال و وسایل دیگر آشپزخانه میرسند.
▪ راهحل: دستمال مخصوص تمیز کردن میز غذا را از دستمالی که کابینتها را با آن تمیز میکنید، جدا کنید. بعد از تمیز کردن محل مورد نظر حتما یک محلول ضدعفونیکننده آماده کنید و به طور جداگانه درون این محلول بیندازید. اسفنج یا دستمال مخصوص تمیز کردن محیط آشپزخانه را در هوای آزاد خشک کنید. این کار باعث از بین رفتن میکروبها میشود. راه دیگر از بین بردن میکروبهای دستمال و اسفنج قرار دادن آنها در مایکروفر است. هر هفته به مدت ۱ تا ۲ دقیقه، دستمالها را در مایکروفر قرار دهید. کمی آب در یک ظرف بریزید و اسفنج یا دستمال را توی آن قرار دهید و در مایکروفر بگذارید. جوشیدن آب و انتشار گرما و بخار میتواند باکتریها را از بین ببرد.
۲) جارو برقی
جاروبرقیها طوری طراحی شدهاند که ذرات ریز و آلوده را جمع و در محفظهای نگهداری میکنند اما ذرات بسیار ریز قادرند مجددا از خرطوم جاروبرقی خارج شده و به هوا بازگردند. بنابراین اگرچه ممکن است اتاقهای ما بعد از جاروبرقیکشیدن تمیز به نظر برسد اما مقدار زیادی گرد و غبار در هوا پراکنده شده و سبب تشدید بیماریهای آلرژیک و آسم میشود. مواد آلرژیزا و گرد و غبارهای خانگی ممکن است حاوی غلظت بالایی از مواد خطرآفرین مثل فلزات سنگین، سرب، آفتکشها و سایر موادشیمیایی باشند و در ذرات بسیار کوچک یافت شوند. عادت تمیز کردن روزانه خانه با جاروبرقی سبب میشود این ذرات در هوا پخش شده و ساعتها در هوا باقی بماند.
▪ راهحل: قبل از خرید جاروبرقی به این نکته توجه کنید که جاروبرقی دارای موثرترین و پرقدرتترین فیلتر باشد تا مانع از خروج و انتشار ذرات ریز شده و از عبور این ذرات از خرطوم و آلودهسازی هواجلوگیری کند.
۳) بالش و پتو
بهطور متوسط، حدود ۵/۱ میلیون سلول پوستی در هر ساعت از بدن ما جدا میشود؛ عمدتا از طریق تعریق. این سلولهای جدا شده از پوست روی بالش و تشک جمع شده و جایگاهی برای رشد مایتها میشوند. نکته قابل توجه این است که در هر ۱۰ سال وزن یک تشک دو برابر میشود و علت آن هم تجمع موهای بدن، ترشحات بدن، شوره سر، قارچها، باکتریها، موادشیمیایی، گرد و خاک، کرک، فیبرها، مایتها و ذرات ریز دیگر مثل مدفوع و باقیمانده بدن مایتها است. بعد از ۵ سال ۱۰ درصد از وزن یک بالش را این مواد تشکیل میدهند. اینها همان چیزهایی هستند که شما هنگام خواب استنشاق میکنید. وقتی شما روی این تشک و بالش خوابیدهاید در معرض خطر ابتلا به آسم و آلرژی هستید.
▪ راهحل: بالش و تشک خود را با یک پارچه غیرقابل نفوذ روکش کنید. پوشاندن تشک و بالش با یک پوشش ضدنفوذ از عبور ذرات ریز بیماریزا به داخل و خارج آنها جلوگیری میکند. همچنین باید هر هفته یک بار این روکش را خارج کرده و با آب گرم بشویید. به این نکته حتما دقت کنید که حرارت آب باید حدود ۷۰ درجه سانتیگراد باشد.
۴) گوشت کبابی
خیلی از ما کباب خوردن را دوست داریم اما به این نکته توجه نداریم که کباب کردن گوشت سبب ایجاد مواد سرطانزایی مثل پلیسیکلیک آروماتیک هیدروکربن و هتروسیکلیک آمین میشود. وقتی چربی از گوشت روی هیتر داغ ریخته میشود، آتش میگیرد و تولید دود میکند و این مواد شکل میگیرد و ما غافل از این مواد کبابی لذیذ را میل میکنیم. وقتی گوشت در دمای بالایی پخته میشود هم این مواد تولید میشوند و میتوانند ما را در معرض خطر سرطان قرار دهند.
▪ راهحل: حتیالمقدور دفعات پخت غذا را بیرون از خانه کم کنید و سعی کنید با استفاده از یک فویل نازک یا ماکروفر گوشت را کمی بپزید. گوشت را درون یک فویل بپیچید و در فویل چند سوراخ ریز ایجاد کنید و اجازه دهید چربیها و روغن از آن خارج شود. این کار باعث میشود که میزان چربیای که روی آتش ریخته میشود کمتر شده و بخارات آن روی گوشت برنگردد. قرار دادن گوشت در مایکروفر همچنین قدری از چربیهای آن را نیز کاهش میدهد. البته نکته مهمتر انتخاب گوشت بدون چربی است.
۵) پنجره
بیشتر ما وقتی هوا خوب است دوست داریم پنجرهها را باز کنیم تا هوای تازه استنشاق کنیم؛ غافل از اینکه اگر در محیطی شلوغ و پرازدحام زندگی میکنیم این کار یک عادت ناسالم تلقی میشود که نه تنها هوای پاک وارد ریههایمان نمیکند، بلکه ممکن است به آلرژی فصلی هم مبتلایمان کند. انواع باکتریها، گرد و غبار و مایت، دود سیگار، دود ماشینها و ... در اطراف خانه فراوان است.
▪ راهحل: اگر در منطقهای زندگی میکنید که شلوغ و پرجمعیت و پرترافیک است کمتر پنجرههای خانهتان را باز بگذارید و به جای آن از سیستم تهویه هوا استفاده کنید. سیستم تهویه هوا با داشتن فیلتر، هوا را پاک کرده و از ورود مواد آلاینده به ریههای شما جلوگیری میکند. برخی محققان میگویند وجود سیستم تصفیه هوا در خانه، مخصوصا در اتاق خواب که باکتریهایش بیشترند، ضروری است.
۶) تلویزیون
نشستن جلوی تلویزیون یک عادت رایج برای گذراندن وقت و البته یکی از ناسالمترین عادات است؛ مخصوصا اگر همراه با این کار، مشغول خوردن غذاهای پرکالری و میانوعدههای ناسالم هم بشوید و اینها را به بیتحرکیتان اضافه کنیدکه نتیجهاش اضافه وزن خواهد بود. چاقی ناشی از بیتحرکی سبب بروز بسیاری از بیماریها، مانند مشکلات قلبی، انواع سرطان و آرتروز میشود.
▪ راهحل: تماشای تلویزیون را در طول روز محدود کنید و عادت خوردن غذا در مقابل تلویزیون را کنار بگذارید. در ازای هر چند ساعت تماشای تلویزیون حتما زمانی را هم برای تحرک و ورزش اختصاص بدهید.
ترجمه: مژگان کریمی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست