یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲۴ دی)


برگی از تاریخ (۲۴ دی)

● روز مباهله پیامبر اسلام(ص) با مسیحیان نجران(۱۰ق)
در این روز رسول بزرگوار اسلام حضرت محمد(ص) تصمیم گرفت تا با بزرگان مسیحیان نجران به مباهله بپردازد. در مباهله، طرفین، همدیگر …

روز مباهله پیامبر اسلام(ص) با مسیحیان نجران(۱۰ق)

در این روز رسول بزرگوار اسلام حضرت محمد(ص) تصمیم گرفت تا با بزرگان مسیحیان نجران به مباهله بپردازد. در مباهله، طرفین، همدیگر را نفرین می کنند و برای طرفی که راستگو نیست درخواست عذاب می نمایند. هنگامی که سران هیات نمایندگی مسیحیان نجران، پیامبر اسلام را به همراه تنها چهار نفر از اهل بیتش شامل امام علی(ع)، حضرت زهرا(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) مشاهده کردند با تعجب دریافتند که پیامبر به استجابت دعای خود و همراهانش اعتقاد راسخ دارد، از این رو اسقف نجران از رسول اکرم(ص) تقاضای مصالحه و بخشش کرد و این جریان حقانیت اسلام و منزلت اهل بیت پیامبر را به روشنی آشکار ساخت.

قیام سربداران خراسان به رهبری شیخ حسن جوری در نیشابور (۷۳۷ق)

همزمان با حکومت مغول و پس از قتل عام های وسیع چنگیز و هلاکو، مردی روحانی به نام شیخ خلیفه مازندرانی، درصدد سازماندهی مردمی علیه مغولان برآمد. او در مسجد جامع سبزوار خانه کرده و در آنجا به وعظ و ارشاد پرداخت. رفته رفته مردم به دورش گرد آمده و نسبت به انواع مسلمین آگاه گردیدند. روحانی نماهای درباری به واهمه افتاده و فتوا به قتل وی دادند. سرانجام سعید مغول دستور قتل او را صادر کرد و او را در مسجد شهید کردند. شیخ حسن جوری شاگرد وی، راه شیخ خلیفه را دنبال کرد. او اعلام بسیج عمومی، مردم مسلمان را سازماندهی کرده و مبارزه مخفی را آغاز نمود یک بار فریاد برآورد: حاکم مغول زنانتان را می طلبد چه پاسخی می¬دهید؟ مردم گفتند: ما سربردار می نهیم و این ننگ را نمی پذیریم. و از این زمان بود که قیام مردم به سربداران مشهور شد. سرانجام برای نخستیم بار نهضتی در سراسر خراسان بر بمیاد تشیع علوی علیه استعمار خارجی و استبداد داخلی صورت گرفت و به پیروزی رسید.

درگذشت آیت الله شیخ مرتضی آشتیانی رئیس حوزه علمیه مشهد (۱۳۶۵ق)

آیت الله شیخ مرتضی آشتیانی پس از فراگرفتن مقدمات و سطوح در نجف اشرف اقامت گزید و از درس حاج میرزا حبیب الله رشتی و مرحوم آخوند خراسانی بهره مند شد تا به مدارج عالیه اجتهاد و فقاهت رسید. سپس به ایران مراجعت نمود و در تهران به تدریس و اقامه جماعت مشغول شد. ایشان در سال ۱۳۴۰ ق به مشهد مقدس رفت و به تدریس و اقامه جماعت و اصلاح امور مردم پرداخت. این عالم ربانی سرانجام در سن ۸۴ سالگی به رحمت ایزدی پیوست و در پایین پای مبارک حضرات امام رضا(ع) مدفون گردید. آیت الله آشتیانی به لحاظ اخلاص به اهل بیت(ع(، زبانزد خاص و عام بود به طوری که تمام موالید و وفیات اهل بیت را بر پا نموده و با وجود کهولت سن از مردم پذیرایی و گاه خود مدیحه خوانی می نمود. ایشان دارای مکاشفات و رویاهای صادقه نیز بوده است. همچنین جزو علمای با نفوذ ایران بوده و در جنبش مشروطیت شرکت داشت و در حرم حضرت عبدالعظیم متحصن گردید. میرزا محمود آشتیانی، حکیم و فقیه معاصر و اسماعیل آشتیانی، نقاش بزرگ از فرزندان اویند.

رحلت آیت الله حاج شیخ رضا مدنی کاشانی مرجع و عالم برجسته ی دینی(۱۴۱۲ق)

آیت الله رضا مدنی کاشانی در محرم ۱۳۲۱ق در کاشان به دنیا آمد. پس از فراگیری مقدمات در کاشان از محضر درس آیت الله حایری یزدی در قم استفاده نمود. ایشان هم مباحثه ای آیات عظام امام خمینی، محمدتقی خوانساری، مرعشی نجفی، گلپایگانی و کمالوند بود. آیت الله مدنی کاشانی از سال ۱۳۵۲ ق به کاشان بازگشت و تا آخر عمر مسئوولیت حوزه علمیه کاشان را به عهده داشت و به تدریس و تالیف همت می¬نمود. از ایشان آثار و تالیفات متعددی به عربی و فارسی برجای مانده که براهین الحج در چهار جلد از آن جمله است.

انگشتر بخشی حضرت امیرالمومنین (ع) در حال رکوع نماز