یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
موقعیتی ویژه که مخاطب را همراه نمی سازد
نمایش اتوبان نوشته و کار آشا محرابی از پارهها یا داستانکهایی تشکیل شده که همه در ماشینی قدیمی در یک اتوبان میگذرند. نمایشک شیوهای از درامپردازی است که ریشه در ساتیرهای (نمایشی کوتاه و مفرح که در پایان تراژدی اجرا میشد) یونان باستان دارد. در عصر حاضر بسیاری از نویسندگان برای به دست آوردن بیان نمایشی هر چه موجزتر و بازتعریف تئاتر در موقعیت، رو به این نوع از درام آوردهاند. در واقع پس از انقلابی که نمایشهای پوچی (ابزورد) به وجود آوردند، پیرنگ تحلیل رفت و پیچیدگیهای دراماتیک سادهتر شد. این تحول باعث شد برای تئاتر تعریف یک موقعیت خاص در کوتاهترین زمان و سرگرم کردن مخاطب بدون زیادهگویی و زبانبازی هم سادهتر شود و هم با ریتم زندگی انسان حاضر همخوانتر شود.
با این مقدمه میتوان هر یک از داستانهای کوتاه نمایش اتوبان را یک نمایشک خواند که موقعیت مکانی، داستانی و مضمونی مشابه، آنها را بههم مربوط میکند. اساس تمام نمایشکهای اتوبان روابط است؛ آنچه پیشتر در آثار نمایشی در پاتوقهای شهری همچون کافه، پارک یا رستوران دیده بودیم. محرابی، نمایش را به یک اتوبان برده و فضایی متحرک و برای رسانه تئاتر سخت را انتخاب کرده تا از دریچهای متفاوت به روابط زن و مرد نگاه کند.نمایش بدون تلاش برای معرفی یا پرداخت شخصیتهای خود و حتی بدون معرفی و تاکیدات جغرافیایی شاید بهجز پاره آخر قصد دارد تنها موقعیت شخصیتهایش و رابطه آنها را برجسته کند، اما با این وجود از همراه کردن مخاطب با موقعیت عاجز است.
نمایش اتوبان در ابتدا از زبان خود رنج میبرد؛ زبانی آنچنان پرگو و تزئینی که به تن تیپهای نمایش گریه میکند، بازیهای زبانی بیدلیل و در خیلی از موارد تکراری و نخنما سبب شده که زبان دیالوگها نه عاملی فضاساز باشد و نه آدمهای نمایشی را دقیقتر و جزئیتر کند. از سوی دیگر در اکثر موارد زبان نسبت به شرایط و موقعیتی که نمایشکها در آن اتفاق میافتد بیتوجه است، موقعیت اتوبان میزانی از اختصار و اضطرار در تکلم را میطلبد که نمایش اتوبان فاقد آن است. این سبب میشود که موقعیتها و اساس نگاه مولف به موضوع نمایش هم دچار معضل شود. وقتی زبان دچار تکرار و ضعف است، موقعیتها تکراری و تاثیرشان ضعیف میشود، چراکه اصولا فارغ از تمهیدات صحنه چنین موضوعی بیشتر از طریق زبان نمایش است که باید به مخاطب منتقل شود.
در در جه دوم نوع انتخاب شخص بازیها یا تیپهای نمایش معلق است، در واقع چون که تضادهای داستانی شکل نمیگیرد و موقعیت برای درام شدن کامل نمیشود، نمایش وارد ذهن من به عنوان تماشاگر نمیشود بنابراین هر شخصی با هر خصوصیتی میتواند درون ماشینی که در اتوبان در حال حرکت است قرار گیرد. به نظر میرسد نویسنده هیچ تاکیدی بر نمایش شخصیتهای خود ندارد و هیچ مبنایی برای انتخاب آنها در ذهنش نیست.
در اجرای اتوبان عامل رسانه و ویدئو پروجکشن بسیار اساسی است. نمایش با استفاده از این تکنولوژی تلاش میکند تا تمام لحظهها و ابعاد حرکتی را به شکلی متفاوت نشان دهد. به لحاظ محدودیتهای صحنهای این استفاده هوشمندانهوکار است، اما در برخی موارد به افراط میرسد، چراکه دیگر دلیلی برای استفاده آن وجود ندارد، اما مصرانه روی استفاده از آن تاکید میشود. این استفاده افراطی و بیدلیل لطمه خود را جایی نشان میدهد که در ریتم نمایش خلل وارد میشود و روند اجرا دچار سکته میشود این دلیل دیگری میشود بر عدم ساخته شدن پیوسته و گیرای اصل موقعیت برای مخاطب.
بازیهای نمایش اساسا با وجود بازیگران خوب رمقی به نمایش نمیدهند، تصور کنید که نمایشنامهای با دیالوگهایی ضعیف و آدمهای نمایشی نپخته به یک بازیگر ارائه شود نتیجه با بهترین بازیگران دنیا هم خوب نخواهد بود. مجموعه عوامل متنی و اجرایی باعث شده است تا بازیهای اتوبان تصنعی و الکن ارائه شوند.
نمایش اتوبان با وجود تلاش برای بدعتگذاری و خلاقیت فاقد رسیدن به حدی از جاذبه است که مخاطب را به طرف اثر بکشد و بدعتهایش را در فضایی کامل به او ارائه کند تا حاصل آن گونه که کارگردان اراده کرده تجربهاینو در ذهن مخاطب بسازد. این شیوه الکن و نواقص متنی و اجرایی باعث شده که اثر در همان لایههای رویین و اولی نتواند مخاطب را به خود جذب کند چه رسد به ساخته شدن تجربهای نو از مواجهه با تئاتر!
علیرضا نراقی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست