سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

راهکار کاهش مصرف آب, برق و خطرات سیگار


راهکار کاهش مصرف آب, برق و خطرات سیگار

دولت برای کاهش مصرف آب و برق و کاهش خطرات سلامتی سیگار, باید هزینه خرج کند

صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در اقدامی تحسین برانگیز اقدام به پیام های تبلیغاتی گسترده در زمینه هشدار برای مصرف بی رویه ی برق و آب در پیش رو داشت و دارد. در همین میان از هشدار افزایش میزان مصرف سیگار در بین نوجوانان و جوانان هشدارهای لازم را با هر ترفنمدی از جمله گفتگوهای بازیگران و افراد سرشناس دولتی، تبلیغات می کند. این یک کار بسیار پسندیده برای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است.

اما، بحث اصلی ما روی این موضوع است که :

۱- دولت برای کاهش مصرف بی رویه برق و آب چه کرده است؟!

۲- دولت برای کاهش استعمال دخانیت چه کرده است؟!

۳- آیا اکتفا کردن به تبلیغات تنها کافی است؟!

به دلیل رشد بیش از حد جمعیت و به دلیل بحران های اقتصادی جهانی و تجریم های کشور ما توسط سردمداران کفر و ظلم و فساد، ما با بحران اقتصادی روبه رو هستیم که این بحران و تحریم ها سبب شده است که منابع اشتغال زایی به شدت کاهش پیدا کنند و در مقابل به دلیل افزایش قیمت ارزها و سایر مواد اولیه ضروری اجناس هم گرانتر شوند و مردم دست رسی به منبع مالی برای رونق اقتصاد خود و خانواده نداشته باشند. با افزایش قیمت ها و اختصاص یارانه های نقدی به مردم برای کاهش فشار افزایش قیمت ها، مردم تا حدودی دربرابر این ناملایمات تحمل پذیرتر شده اند.

در بین تبلیغاتی که صدا و سیمای جمهوری اسلامی برای کاهش مصرف برق داشتند، بیان کرده اند که مصرف برق در ایران ۳۰ درصد و در جهان ۱۰ درصد است. آیا صدا و سیما خبر از این ندارد که نوشیدنی کشورهای غیر مسلمان که بیشترین آمار جهان را دارند، نوشیدنی ها الکلی و مشروبات است؟! شاید دلیل اینکه مصرف آب در ایران که کشور مسلمانی است، بالا باشد.

اما راه حل های برای کاهش مصرف برق و آب و همچنین برای کاهش استعمال دخانیات در کشور هست که دولت برای اینکه به این مقصود برسد، باید هزینه خرج کند.

راهکار کاهش مصرف آب :

همان طور که می دانید برای کاهش مصرف آب باید ریشه ای عمل شود. منظور من این است که ببینیم مردم در چه زمینه ای آب زیاد مصرف می کنند. اگر به دقت در خانواده ها توجه کنید، بیشتر مصرف آب خانواده ها در زمینه ی شست و شوی می باشد و همچنین برای مصارف استحمام و استفاده در کولرهای آبی. و اگر یادتان باشد، در زمان قدیم و حتی همین امروز، مردم برای شست و شوی و استحمام از آب رودخنه ها بهره می برند.

دولت بودجه های کلانی برای به دست آوردن بهترین آب برای مصرف مردم خرج می کند، اما به فکر ساده ترین راه برای کاهش مصرف آب نیست.

همان طور که گفتم، پاشنه آشیل مصرف بی رویه آب، شست و شوی است. اگر دولت اقدام گسترده ای برای تفکیک آب آشامیدنی و آب شست و شوی مردم اجرا کند، بدون شک آب مصرفی آشامیدنی هیچ وقت با کمبود مواجهه نمی شود.

مطابق با این راهکار و پیشنهاد، دولت برای کاهش مصرف آب آشامیدنی باید برای شست و شوی های مردم آب جداگانه ای درنظر بگیرد و تمام تلاش خود را برای کشیدن دومین لوله ی آب به خانه های مردم اجرا کند.

این لوله ی دوم آب، لوله ی مخصوص آب شست و شوی می باشد که از بهترین و پاکترین رودخانه ها به خانه ی مردم می آید.

اگر دولت این طرح را اجرا کند، و در بین مردم فرهنگ سازی کند که از لوله آب شست و شوی فقط برای شست و شوی و مصارف کولرهای آبی استفاده کنند و از آب آشامیدنی فقط برای آشامیدن و درست کردن غذا و چای و ... استفاده کنند، بدون شک با افزایش منابع آب زیر زمینی آشامیدنی مواجهه خواهیم شد.

به لطف خداوند رودخانه های پایان ناپذیر هستند.

راهکار کاهش مصرف برق :

امروزه به دلیل افزایش دمای کره ی زمین، بالاخص در تابستان ها، مردم بیشتر اقدام به استفاده از وسایل خنک کننده ی برقی دارند و همین عامل سبب افزایش برق مصرفی در سطح کشور شده است.

اما راهکار چیست؟!

جای بسی تعجب و شگفتی است که تکنسین ها ی برق و متخصیصین برق همه به این امر واقف هستند که انواع مختلف سخت افزارهایی وجود دارند که سبب کاهش و یا افزایش برق می شوند و هیچ ترفندی برای اجرای کاهش مصرف برق در انی زمینه ندارند.

و جای بسی تعجب و شگفتی است که دولت برای کاهش مصرف برق، اقدام به فراهم آوردن وسایل تولید برق برای خانه های مردم نمی کند. وسایلی از قبیل استفاده از شبکه های انرژی خورشیدی و بادی.

شاید اگر متخصصین و تکنسین ها برق کشور ما فکرهایشان روی سخت افزارهای کاهنده و افزاینده برق بکنند، شاید اصلاً دیگر نیازی به کابل های فشار قوی که گاهی جان مردم را هم می گیرد، نداشته باشیم.

بدون شک راهی هست که با کمترین میزان ولتاژی و ولتی و اهمی به وسیله ی سخت افزارهای کاهنده و افزاینده ی برق، بتوان برق را به خانه ها و شرکت ها رسانید و از مصرف بی رویه ی برق جلوگیری کرد. به این صورت که متخصصین و تکنسین ها به جای اینکه طرفندهای خاصی که دولت از آنها خبر ندارد را در برخی خانه ها برای کاهش مصرف برق انجام می دهند، همین طرفندها را در سطح کشور انجام بدهند تا مصرف برق در کشور کاهش یابد.

در این شیوه ها با احداث ایستگاه ها مختلف کاهنده و افزاینده برق، می توان برق را با کمترین ولتاژ و ولت و اهم به کارخانه ها و خانه ها رسانید و حتی در خود کاخانه ها و خانه ها هم چنین سخت افزارهایی مانند ترانس های کاهنده و افزاینده ی برق استفاده کرد.

من اطلاعات دقیق ندارم اما دولت می تواند به واسطه ی گروه متخصصین و تکنسین های برق به این منظور دست یابد تا رویای کاهش مصرف برق در کشورمان تحقق یابد.

اما چیزی که فراموش شده است، دولت باید دسترسی خانه ها به انرژی خورشیدی را در اولویت برنامه ها خود قرار دهد و با تولید فراوان این تکنولوژی و هزینه ی پایین آن، این صنعت را در اختیار خانواده قرار دهد تا بتوانند با انرژی خورشیدی برق خانه ها را تأمین کنند و از مصرف سرسام آور برق جلوگیری شود.

راهکار کاهش مصرف سیگار :

دولت از طریق صدا و سیما اقدام به هشدار برای مصرف نکردن سیگار داشته است و دارد. این امر بسیار پسندیده ای است اما آیا راهکارهای بهتری نیست؟! و فقط به تبلیغ اکتفا می کنند؟! چرا دولت جلوی ساخت سیگار را نمی گیرد؟! چرا کارخانه های تولید سیگار را متوقف نمی کند؟! اگر واقعاً دولت به فکر کاهش مصرف سیگار است، اقدام به تعطیلی کارخانه های سیگار کند.

اما راهکاری هم هست که دولت می تواند به خارخانه های سیگار فروشی هشدار دهد که برای جلوگیری از خطرات سیگار، فیلتر سیگارها را دوبرابر کنند. نه اینکه سیگارها را باریک تر کنند. نه اینکه روی جعبه ی سیگارها تبلیغ هشدار برای سلامتی بزنند.

من خودم یک سیگاری هستم و میفهمم که سیگار باید به چه شکلی باشد که کمترین خطر را برای سلامتی داشته باشد و یک راه اساسی آن این است که : حال که دولت قادر به جلوگیری از تعطیلی کارخانه های سیگار سازی و واردات سیگار نیست، می تواند با اقدام به قانون سازی تولید سیگار، سبب کاهش خطرات سلامتی سیگار باشد و تنها راه آن این است که قانونی اخذ کند که سازندگان سیگار باید سیگار را طوری طراحی کنند که فیلتر سیگار بیشتر از مواد کاغذی و تنباکویی آن باشد.

به امید موفقیت در کاهش مصرف برق و آب و کاهش خطرات سلامتی سیگار.

سید احسان راستگو سوق