یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

خیز بلند اردوغان برای انتخابات ۲۰۱۱ ترکیه


خیز بلند اردوغان برای انتخابات ۲۰۱۱ ترکیه

طی این رای گیری مردم ترکیه مجموعه ای از اصلاحات درقانون اساسی را تایید کردند تا به این ترتیب موضع حزب اردوغان را برای انتخابات پیش رو در سال ۲۰۱۱ مستحکم تر کرده باشند

طی این رای گیری مردم ترکیه مجموعه ای از اصلاحات درقانون اساسی را تایید کردند تا به این ترتیب موضع حزب اردوغان را برای انتخابات پیش رو در سال ۲۰۱۱ مستحکم تر کرده باشند. اردوغان به هوادارنش گفت :"کشور ما حرفش را زد و ازاین پس ما به جلو گام برمی داریم.این رفراندوم تاییدی برای آزادی و حاکمیت قانون و نفی قانون مورد نظر حاکمان بود.۵۸ درصد رای مثبت رفراندوم به مراتب بهتر از پیش بینی ها بود و حزب اعتدال وتوسعه با توجه به مشارکت ۷۷ درصدی این رفراندوم به پیروزی در سال آینده بیش ازپیش امیدوار شد.بخش اعظم این اصلاحات برای قانون اساسی که در سال ۱۹۸۲ و بعد از کودتا دراین کشور تصویب شده بود،مورد تایید جناح های سیاسی است از جمله مواردی مربوط به برابری جنسیتی و حقوق جدید برای کارمندان بخش خدمات.

اما چیزی که تا حدی مورد اعتراض برخی احزاب قرار گرفته بود تغییراتی بود که قرار است در سیستم قضایی این کشور انجام شود. برخی احزاب از این موضوع هراس دارند که با شرایط تازه قدرت حزب حاکم در این سیتسم افزایش یابد چرا که پس از انجام اصلاحات قدرت حزب اعتدال و توسعه برای تعیین قضات با توجه به کرسی های تحت اختیار حزب در پارلمان ت ترکیه افزایش می یابد.

ابراهیم تنیر ازنویسندگان روزنامه حریت معتقد است سیستم قضایی که آخرین سنگر سکولارها محسوب می شد به این ترتیب در اختیارحزب اعتدال و توسعه قرار خواهد گرفت و از این پس شاید بهتر باشد کشورش را ترکیه اردوغان بنامیم همانطور که ونزوئلا چاوز در محافل سیاسی عنوانی مصطلح است .البته این ستون نویس مشهور ازعملکرد سیاسی اردوغان دفاع کرده و می نویسد: «اردوغان با این پیروزی سیاسی اثبات کرد تبحر فراوانی در انتخاب اهداف درست سیاسی دارد و توانش را در منازعات بی هدف سیاسی تلف نمی کند».

موفقیت اردوغان در تغییر سیستم قضایی نتیجه سالها تلاش حزب اعتدال و توسعه برای کاهش نفوذ نظامیان قدرتمند ترکیه در امور سیاسی این کشوراست .این نظامیان هر زمان که احساس می کردند کشور ازدیدگاه های سکولار کمال آتاتورک موسس ترکیه نوین دور شده است واردعمل می شدندوحتی در سال ۱۹۹۷ اقدام به سرنگون کردن دولت کردند.

استیون کوک از کارشناسان امور ترکیه در شورای روابط خارجی آمریکا معتقد است اولین دستاورد این رفراندوم نمایش عزم قاطعانه حزب حاکم برای تغییر شرایط کنونی در ترکیه است .به اعتقاد کوک حزب اعتدال و توسعه قصد دارد تا آخرین میراث های کودتای سال ۱۹۸۲ را از میان ببرند.ترکیب بسته پیشنهادی در این رفراندوم به خوبی تعیین شده بود تا ترکها بیشتر برای رای مثبت انگیزه داشته باشند.

با حمایت اکثریت مردم ترکیه تعجبی نداشت که عبدالله گل رییس جمهور ترکیه و از اعضای ارشد حزل اعتدال و توسعه پس از رای گیری اشهر کند که مردم به دمکراسی رای مثبت داده اند وازاین پس باید با انرژی درامور مربوط به آینده کشورشان مشارکت داشته باشند.

حزب حاکم ترکیه حالا از آزمون بزرگ سربلند بیرون آمده وبا اطمینان به انتخابات پیش رو نگاه می کند. اردوغان اعلام کرده که در صورت انتخاب مجدد در سال آینده برای نخست وزیری ، برای آخرین بار در این سمت خواهد بود ولی در عین حال کارشناسان اورا شانس اول ریاست جمهوری ترکیه در سال ۲۰۱۲ می دانند.کوک در ادامه می گوید:" این رفراندوم نسخه ای از انتخابات سال آینده محسوب می شد و حزب اعتدال و توسعه قوی تر از هر زمان دیگری در آن ظاهر شد .با توجه به این نتیجه باید این حزب را پیروز انتخابات سال ۲۰۱۱ دانست مگر اینکه در چند هفته قبل از آن اتفاق خاصی رخ دهد وبتواند نظر رای دهندگان را به شکل اساسی تغییردهد.

آرای اردوغان از طرفی منعکس کننده رضایت مردم ترکیه از اصلاحات اقتصادی هشت سال اخیر دراین کشور است که به بهبود وضع معیشتی مردم منجر شده اند.این رضایت عمومی سبب شده اصلی ترین رقیب سیاسی اردوغان -حزب جمهوری خلق - و رهبر جدید آن کمال قلیچ دار اوغلو، در تغییر نظر رای دهندگان راه سختی را در پیش داشته باشند. قلیچ دار اوغلو که در ماه می به ریاست این حزب رسید پس از نتایج ناامید کننده رفراندوم حتی از انتشار بیانیه دراین زمینه خودداری کرد هر چند اعلام کرده بود هدف اصلی حزبش عضویت ترکیه در اتحادیه اروپاست و اردوغان و حزبش با تمرکز بر کاهش قدرت سکولارها در انتصاب قضات دیگر اهمیتی به موضوع اروپایی شدن ترکیه نمی دهند.

با این همه مردم ترکیه نمی توانند این ادعای حزب جمهوری خلق را بپذیرند چون اردوغان سالها در اوایل هزاره جدید تلاش کرد موانع عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا را از میان بردارد اما هر بار با مخالفتهای اعضای اصلی آن مواجه شدتا اینکه به طور کلی این موضوع را از دستورکار دولتش خارج کرد.

نویسنده: بنجامین - برنباوم

منبع: سایت خبری - خبر آنلاین - تاریخ شمسی نشر ۲/۷/۱۳۸۹ - به نقل از هفته نامه واشنگتن تایمز، ۲۲ سپتامبر