یکشنبه, ۵ اسفند, ۱۴۰۳ / 23 February, 2025
احکام غذایی پیک نیک

تابستان، فصل پیکنیکهای یک روزه و فرصت خوبی برای بودن در کنار خانواده و دوستان، لذت بردن از طبیعت و غذا خوردن دور هم است...
هرچند، لذت بردن از غذا مهم است اما برای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی در هوای گرم باید به سلامت غذا توجه داشت. این راهنمای ساده در مورد آمادهسازی، حمل و طبخ غذا در پیکنیک به شما کمک میکند از سلامت غذایی که بیرون از خانه نوش جان میکنید، مطمئن شوید.
۱. اگر در محلی که برای گردش انتخاب کردهاید آب سالم در دسترس نیست، علاوه بر آب برای آشامیدن، برای شستن دستها و تهیه غذا نیز یک ظرف بزرگ آب همراه ببرید. علاوه بر آن، صابون، دستمال کاغذی و حوله یکبار مصرف و ژل ضدعفونیکننده دست نیز همراه خود داشته باشید.
۲. به اندازه کافی ظرف تمیز و برای گوشت خام، میوه و تهیه سالاد، چاقوی جداگانه همراه ببرید. اگر هم میخواهید کباب درست کنید، سیخ یا توری تمیز را فراموش نکنید.
۳. میوهها و سبزیها را (حتی آنهایی که پوست کنده میشوند)، قبل از قرار دادن در یخدان خوب بشویید، با دستمال نخی یا حوله خشک کنید و در ظرف دردار بستهبندی کنید.
۴. گوشت خام را تمیز کنید، بشویید و به اندازه دلخواه خرد و مزهدار کنید؛ سپس در ظرف مناسب دردار بستهبندی کنید و در یخچال قرار دهید و در آخرین مرحله آن را در یخدان پر از یخ بگذارید. گوشت خام تا قبل از پخت باید دائم در یخ باشد.
۵. برای اینکه گوشت خام دیرتر دمایش را از دست بدهد، میتوانید آن را منجمد کنید اما توجه داشته باشید که قبل از پخت باید یخزدایی شود تا کاملا بپزد.
۶. برای حمل غذا از یخدان پلاستیکی یا فومی حاوی تکههای یخ استفاده کنید. یخچالهای مسافرتی نیز برای حمل غذاهای فاسدشدنی به مدت طولانی مناسب هستند.
۷. گوشت خام را در یک یخدان و نوشیدنیها را در یخدان دیگر قرار دهید. از یخهای یخدان گوشت برای خنک کردن نوشیدنیها استفاده نکنید.
۸. غذاهای پخته را در دمای مناسب نگهدارید و اجازه ندهید بیش از ۲ساعت در دمای بالای ۳۲ درجه و بیش از یک ساعت در محدوده خطر یعنی دمای ۵ تا ۶۰ درجه سانتیگراد (که باکتریهای بیماریزا سریع تکثیر میشوند) قرار گیرند.
۹. غذاهای سرد باید تا زمان مصرف در دمای زیر ۵درجه سانتیگراد نگهداری شوند. غذاهایی مانند سالاد الویه، ماست و دسر را میتوان در ظرفهای کوچک دردار ریخت و در یخدان گذاشت یا در ظرف کم عمقی ریخت و در قابلمه عمیقی پر از یخ قرار داد.
۱۰. غذاهای گرم باید در دمای بالای ۶۰درجه سانتیگراد نگهداری شوند. این غذاها باید طوری بستهبندی شوند که دیرتر دمایشان را از دست بدهند. بعد از رسیدن به مقصد نیز میتوانید آنها را با حرارت ملایم گرم نگهدارید.
۱۱. یخدان را در سایه قرار دهید و برای خنک ماندن طولانیتر مواد غذایی در آن را زیاد باز و بسته نکنید.
۱۲ . باکتریهای ای.کولای، سالمونلا و کامپیلوباکتر با حرارت از بین میروند ولی دمای ایمن پخت گوشتهای مختلف متفاوت است بنابراین وقتی برای انتخاب غذای روز گردش برنامهریزی میکنید، به این موضوع توجه داشته باشید. یک دماسنج برای اندازهگیری دمای درون گوشت تهیه کنید و هر بار که دمای گوشت را اندازه میگیرید، دماسنج را تمیز کنید. (دمای ایمن پخت برای تکههای کوچک، متوسط و بزرگ گوشت به ترتیب ۶۳، ۷۱ و ۷۷، ماهی ۶۳، غذاهای حاوی تخممرغ و تکههای کوچک جوجه و مرغ ۷۴، مرغ و جوجه درسته ۸۵ و گوشت چرخکرده ۷۱درجه سانتیگراد است.)
۱۳. اگر برای افراد زیادی غذا تهیه میکنید، بهتر است آن را روی اجاق گاز بپزید و گرم نگه دارید. در روش کبابی، احتمال اینکه گوشت کامل نپزد یا آلودگی از گوشتهای خام و نیمپز به غذای پخته منتقل شود، زیاد است. غذاهای نیمهآماده هم که زمان پخت کوتاهی دارند، مناسب هستند به شرطی که فاصله زمانی تا پخت کامل زیاد نباشد.
۱۴. اگر از گاز پیکنیکی استفاده میکنید، حتما برای پر کردن سیلندر گاز به مراکز مجاز مراجعه کنید، پس از پرکردن سیلندر، واشر آن را عوض کنید و قبل از روشن کردن از محکم بودن شعله پخشکن مطمئن شوید.
۱۵. هنگام روشن کردن آتش برای تهیه کباب، نکتههای ایمنی را رعایت کنید. آتش را در سطح صاف، دور از درختان و محل نشستنتان روشن کنید و در صورت وزش باد حداقل ۱۰متر فاصله درنظر بگیرید.
۱۶. برای روشن کردن آتش کباب حتما از زغال سرد استفاده کنید. ارتفاع زغالها نباید بیش از ۵سانتیمتر باشد.
۱۷. برای روشن کردن زغالها از ژل مخصوص استفاده کنید و هرگز روی آنها بنزین نریزید.
۱۸. هنگام کار لباس آستین بلند و گشاد نپوشید و اگر موهایتان بلند است آنها را پشت سرتان جمع کنید.
۱۹. بچهها را از آتش دور نگهدارید و خطر حریق و سوختگی را به آنها هشدار دهید.
۲۰. آتش را حتی لحظهای بدون توجه رها نکنید.
۲۱. برای کنترل حریق در مواقع اضطراری آب، شن یا کپسول اطفای حریق در دسترس داشته باشید.
۲۲. قبل از شروع پخت از خاکستری و سرخ شدن زغال مطمئن شوید تا غذا به اندازه کافی حرارت ببیند.
۲۳. هنگام پخت، کبابها را بچرخانید تا مغزپخت شوند. گوشت وقتی کاملا آماده است که رنگش قرمز نباشد، داخل آن پخته شده و خونابه نداشته باشد.
۲۴. کبابها را در ظرف تمیزی قرار دهید و تکههای سوختهشان را جدا کنید.
۲۵. بعد از پخت غذا از خنک شدن زغالها مطمئن شوید و زغالهای داغ را در سطل زباله نریزید.
۲۶. از ظرفی که برای گوشت خام استفاده کردهاید، برای سرو غذا استفاده نکنید مگر اینکه آن را با آب گرم و صابون شسته باشید.
۲۷. غذا بیرون خانه بارها دست به دست میشود و برای اینکه سالم در سفره قرار بگیرد باید خیلی دقت کنید. ایمنی غذا از شستن صحیح دستها شروع میشود. قبل و بعد از دست زدن به گوشت خام دستهایتان را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه با آب گرم و صابون بشویید؛ قبل از دست زدن به گوشت خام و به سیخ کشیدن آن، انگشترتان را در بیاورید. اگر در ۲۴ساعت گذشته بیماریای همراه با اسهال و استفراغ داشتهاید، در تهیه و سرو غذا شرکت نکنید.
۲۸. ظرفها را قبل از استفاده در سبد دردار بگذارید.
۲۹. مگسها را دور نگهدارید. پلاستیک گوشت، استخوانها و آشغالها را در کیسه زباله بریزید و در آن را محکم ببندید.
۳۰. باقیمانده غذاها را در ظرف دردار بریزید و به یخدان برگردانید. غذاهایی که بیشتر از ۲ساعت بیرون بودهاند و غذاهایی که در دمای بالای ۳۲درجه بیش از یک ساعت بیرون بودهاند، در کیسه زباله بریزید.
منابع:CDC و FDA
فرزانه فولادبند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست