سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
ناگفته های زودپز
«مرگ دلخراش کودک ۴ساله بر اثر انفجار زودپز»؛ این، تیتر خبری بود که سال گذشته در بسیاری از روزنامهها و خبرگزاریهای کشورمان منتشر شد. زیر این تیتر آمده بود که: «انفجار زودپز در آشپزخانه کودکی را کشت. این حادثه در یک منزل مسکونی زمانی رخ داد که کودک ?ساله در آشپزخانه مشغول بازی بود. ناگهان زودپز روی اجاق گاز منفجر و پس از برخورد با سر کودک موجب ضربه مغزی و مرگ وی شد. کارشناسان ایمنی سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی با تاکید بر ضرورت استفاده از دیگهای زودپز استاندارد تاکید کردند که هنگام خرید این دیگها برای جلوگیری از به وجود آمدن خطرات احتمالی حتما باید به نشان استاندارد آن توجه کرد و هرچند ماه یک بار باید سوپاپ اطمینان این دیگها را تمیز کرد و زنان خانهدار نیز باید از ترک منزل پس از قرار دادن دیگ زودپز روی اجاق گاز خودداری کنند.» اگرچه این قبیل حوادث کم رخ نداده اما کارشناسان معتقدند با کمی دقت و توجه هنگام خرید، نگهداری و استفاده از زودپز میتوان به راحتی از چنین حوادثی پیشگیری کرد...
سرعت در آشپزی، به ویژه برای خانمهای شاغل و آنهایی که وقت چندانی برای آشپزی ندارند و در ضمن به تغذیه سالم اهمیت میدهند و دلشان میخواهد خودشان آشپزی کنند، خیلی مهم است. به همین دلیل، هر وسیلهای که بتواند سرعت آشپزی را بالا ببرد و به تهیه غذا در زمان کمتر کمک کند به شدت مورد استقبال قرار میگیرد و طرفداران زیادی پیدا میکند. نمونه این وسایل که در بیشتر آشپزخانهها پیدا میشود و زیاد هم از آن استفاده میشود زودپز است؛ دیگی که غذا را با کمک فشار بخار آب و در زمان کمی میپزد. اما نکتهای که باید به آن توجه داشت، انتخاب نوع مناسب و ایمن زودپز به هنگام خرید، طریقه صحیح استفاده و رعایت نکات ایمنی برای پیشگیری از حوادث احتمالی است. در این صورت میتوان با خیال راحت از زودپز استفاده کرد و از فواید آن که یکی از آنها سرعت در آشپزی است، بهره برد.
● تاریخچه زودپز
دنیس پاپن، فیزیکدان فرانسوی در سال ۱۶۷۹ دیگ زودپز را اختراع کرد. اولین زودپزهای آلومینیومی در سال ۱۹۱۵ ساخته شدند و در سال ۱۹۳۷ شخصی به نام آلفرد فیشلر زودپز کوچکی را برای مصرف در آشپزخانهها به بازار آورد. بعد از آن، دیگهای زودپز به دلیل بالا بردن سرعت آشپزی مورد استقبال قرار گرفتند اما به دلیل ضعفهای موجود در طراحی حوادثی نیز در آشپزخانهها به وجود آوردند. بسیاری از افراد ممکن است به دلیل حوادثی که در این باره شنیدهاند، از استفاده از زودپز بترسند اما امروزه با رعایت نکات ایمنی در طراحی این وسایل میزان ایمنی بالا رفته و به طور گسترده از آن استفاده میشود. زودپزهای جدید در مقایسه با زودپزهای قدیمی ایمنی بیشتری دارند.
● زودپزها چهطور کار میکنند؟
در دیگهای زودپز، مواد غذایی در یک ظرف در بسته و تحت فشار پخته میشوند. با این روش، سرعت پخت را افزایش پیدا میکند و غذا در زمان کوتاهتری آماده میشود. هر مایعی در یک دمای خاص به جوش میآید و این دما که به دمای جوش معروف است، برای آب ۱۰۰ درجه سانتیگراد است. نقطه جوش مایعات با بالارفتن فشار افزایش مییابد و با پایین آمدن فشار کاهش پیدا میکند، در واقع اساس کار دیگهای زودپز هم همین است. وقتی غذا را همراه مقداری آب در داخل ظرف میریزیم و به آن حرارت میدهیم، آب شروع به جوشیدن و بخار شدن میکند. به تدریج بخار آب در داخل ظرف بیشتر میشود و موجب بالا رفتن فشار داخل ظرف میشود، در نتیجه، نقطه جوش آب با افزایش فشار بالا میرود و به ۱۳۰ درجه سانتیگراد میرسد. قرار گرفتن مواد غذایی در دمای بالا سرعت طبخ را بالا برده و موجب میشود تا غذا در زمان کوتاهتری بپزد.
● زودپز و ۱۴ توصیه ایمنی
دیگهای زودپز با فشار بخار آب کار میکنند و در صورتی که بخار نتواند از ظرف خارج شود، زودپز تبدیل به یک بمب شده و منفجر میشود. برای پیشگیری از چنین حوادثی در خانه بهتر است نکات ایمنی را فراموش نکنید. برای انتخاب زودپز ایمن و مناسب و آشنایی با طریقه صحیح استفاده از این وسیله، به این نکات توجه کنید:
۱) هنگام خرید زودپزهای استاندارد را انتخاب کنید. در میان زودپزهای استاندارد انواعی که مجهز به سیستمهای ایمنی بیشتر و امکان برنامهریزی پخت هستند گزینههای بهتری هستند. محصولاتی که به وسیله شرکتهای معتبر ساخته شده و دارای نشان استاندارد هستند هنگام ساخت دستورالعملهای ایمنی را رعایت کرده و آزمایشهای ایمنی را انجام دادهاند.
۲) هنگام خرید از فروشنده بخواهید تا طرز استفاده صحیح از محصول را به طور کامل به شما آموزش دهد. توضیحات او را به دقت گوش دهید و هر سوالی برایتان پیش آمد بپرسید.
۳) قبل از استفاده دستورالعمل و دفترچه راهنمای محصول را به دقت بخوانید. هر وسیلهای دستورالعمل استفاده مخصوص به خودش را دارد. مثلا در دفترچه راهنمای برخی زودپزها نوشته یکسوم ظرف را آب کنید و در برخی دیگر این مقدار تا نیم یا دوسوم حجم ظرف متغیر است.
۴) زودپزهای مجهز به قفل ایمنی را انتخاب کنید. در برخی از زودپزهای قدیمی این امکان وجود داشت که بعد از بالا رفتن فشار بخار داخل ظرف، در زودپز به طور ناگهانی باز شود و ایجاد حادثه کند. با در نظر گرفتن نکات ایمنی، زودپزهای جدید طوری طراحی شدهاند که مجهز به قفل داخلی هستند و تا زمانی که بخار آب داخل ظرف وجود دارد امکان باز شدن در وجود ندارد.
۵) زودپزها در طرحها و اندازههای مختلف در بازار وجود دارد. بهتر است زودپزهایی را انتخاب کنید که یک دسته بلند در یک سمت و دسته کوتاهی در سمت دیگر دارند چون در این صورت امکان باز و بسته کردن در راحتتر بوده و حمل و نقل و جا به جا کردن ظرف بهتر انجام میشود. در ضمن بلند بودن دسته موجب میشود دسته ظرف خیلی داغ نشود و هنگام برداشتن ظرف ناگهان از دستتان رها نشود. البته برای پیشگیری از چنین اتفاقی توصیه میشود برای برداشتن و جا به جا کردن زودپز پس از پخت غذا حتما از دستکش و دستگیره آشپزی استفاده کنید.
۶) زودپزهای مجهز به شیر خروج بخار اضطراری را انتخاب کنید. در این زودپزها موارد ایمنی در نظر گرفته شده و در صورت زیاد شدن فشار بخار، در زودپز جدا نمیشود و محتویات ظرف در آشپزخانه پخش نمیشود. برای پیشگیری از این اتفاق یک شیر خروج فشار اضطراری در نظر گرفته شده است که در صورت بالا رفتن بیش از حد فشار فعال میشود. در این زودپزها نشانه اولیه بالا رفتن بیش از حد فشار صدایی شبیه سوت است که فرد را از خطر مطلع میکند. در صورت عدم توجه افراد و ادامه این روند شیر خروج فشار اضطراری فعال میشود.
۷) به هیچ وجه مواد غذایی با دانههای ریز و غذاهایی که هنگام پخت ایجاد لعاب و یا کف میکنند را در زودپز نپزید چون ممکن است ذرات غذا همراه کف بالا آمده و روزنه خروج فشار را مسدود کنند. نمونه این غذاها انواع غلات مانند بلغور گندم و جو پرک شده، ماکارونی و رشته فرنگی، سیب و حبوبات دانهریز هستند.
۸) پس از اتمام پخت و خاموش کردن شعله گاز سوپاپ اطمینان را برای خروج بخار آزاد کنید. درب زودپز را قبل از توقف کامل و پایین آمدن سوپاپ اطمینان باز نکنید.
۹) بدنه دیگهای زودپز معمولا از جنس استینلس استیل یا همان فولاد ضدزنگ یا آلیاژی از آلومینیوم است. انواع این استیل به دلیل مقاومت بالا، توزیع حرارت و سیاه نشدن مناسبتر هستند.
۱۰) در محل اتصال درپوش به بدنه زودپز، حلقهای لاستیکی وجود دارد که از خارج شدن بخار آب جلوگیری میکند. مطمئن شوید که حلقه لاستیکی دیگ سالم است و در جای خود محکم شده است. فاسد بودن، پاره بودن و درست قرار نگرفتن حلقه لاستیکی ممکن است موجب سر رفتن غذا و خاموش شدن شعله گاز شود.
۱۱) روی درپوش زودپز یک دریچه اطمینان وجود دارد. وقتی فشار بخار آب به حدی میرسد که ظرف نمیتواند آن را تحمل کند، این دریچه باز میشود تا بخار آب از آن خارج شود. قبل از بستن در زودپز سوپاپ یا دریچه اطمینان و روزنه خروج بخار را بررسی کنید و از باز بودن آن مطمئن شوید.
۱۲) پس از هر بار استفاده از زودپز دریچه اطمینان و حلقه لاستیکی را به دقت بشویید. در صورت لزوم و وجود پارگی و خرابی، حلقه لاستیکی را تعویض کنید.
۱۳) هرچند وقت یکبار پیچ دسته زودپز را سفت کنید. در صورت شل بودن پیچ دستهها، ممکن است هنگام حمل زودپز از دست شما رها شود و خطر سوختگی و آسیبدیدگی به وجود بیاید.
۱۴) اگر در زودپز نیاز به تعمیر داشت، آن را سریع تعمیر کنید و تا قبل از آن، از زودپز استفاده نکنید.
فرزانه فولادبند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست