جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

پرونده حریری بهانه ای برای خلع سلاح مقاومت


پرونده حریری بهانه ای برای خلع سلاح مقاومت

لبنان پس از سال ها درگیری و جنگ داخلی در سایه مقاومت توانسته در شرایط باثباتی قرار گیرد

لبنان پس از سال‌ها درگیری و جنگ داخلی در سایه مقاومت توانسته در شرایط باثباتی قرار گیرد. پس از جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶ نقطه عطفی در تحولات این کشور آغاز شد که سپس در نشست دوحه و با تعیین میشل سلیمان به عنوان رئیس‌جمهور و در نهایت برگزاری انتخابات پارلمانی با مشارکت گسترده مردمی به اوج خود رسید.

لبنانی که زمانی با چالش‌های بسیاری مواجه بود با همگرایی گروه‌های سیاسی با محوریت تحرکات و رایزنی‌های مقاومت توانست به چنان موقعیتی دست یابد که اکنون از باثبات‌ترین کشورهای منطقه است و می‌رود تا به نقطه اوج گذشته خود بازگردد.

با تمام این تفاسیر هرچند که لبنانی‌ها بویژه مقاومت تلاش بسیاری برای حفظ وحدت و اصول آشتی ملی داشته و همواره رایزنی‌های وحدت ملی را با محوریت میشل سلیمان برگزار کرده‌اند، اما دشمنان مقاومت لبنان همچنان برای مقابله با این روند و خدشه‌دار ساختن وحدت ملی به هر ابزاری متوسل می‌شوند.

از جدیدترین تحرکات علیه مقاومت و وحدت لبنان را باید در دادگاه بین‌المللی ترور رفیق حریری، نخست‌وزیر فقید لبنان جستجو کرد. پرونده‌ای که به رغم خواست مردم و به دلیل برخی تحرکات جریان‌های داخلی و مداخله‌کنندگان در امور لبنان به پرونده‌ای بین‌المللی مبدل شد تا زمینه‌ای باشد برای دخالت هرچه بیشتر بیگانگان در امور لبنان بویژه در راستای به چالش کشاندن مقاومت.

سازمان ملل در حالی خود را برای اعلام نتایج این دادگاه آماده می‌کند که براساس اسناد و گزارش‌های افشا شده که سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله نیز بارها درباره آن هشدار داده، دشمنان وحدت لبنان برآنند تا با استفاده از این پرونده برای رسیدن به اهداف خود علیه لبنان دست یابند. امری که به اذعان بسیاری از ناظران سیاسی برای فتنه‌انگیزی جدید لبنان صورت می‌گیرد هرچند که بیداری مقاومت و مردم لبنان مانعی برای تحقق این فتنه‌ها خواهد بود.

● گذشته طرح

رفیق حریری در ۱۴ فوریه ۲۰۰۵ در انفجار خودروی بمبگذاری شده در حومه بیروت به قتل رسید. هرچند که لبنانی‌ها بر بررسی این پرونده در دادگاه لبنان تاکید داشتند، اما برخی جریان‌ها از جمله جریان ۱۴ مارس شامل جریان المستقبل به رهبری سعد حریری، سوسیالیست‌های ترقی‌خواه به ریاست جنبلاط و فالانژها به ریاست جعجع بر بین‌المللی‌شدن این پرونده تاکیدکردند. سرانجام براساس قطعنامه ۱۵۹۵ کمیته‌ای برای بررسی این پرونده تشکیل شد درحالی که اساس تحقیقات را اتهام‌زنی به برخی جریان‌های داخلی لبنان و در نهایت دولت سوریه تشکیل می‌داد. سازمان ملل با قطعنامه ۱۷۵۷ ابعاد جدیدتری را به این طرح افزود تا بتواند اهداف بیشتری را از بانیان این قطعنامه یعنی آمریکا، انگلیس و فرانسه اجرایی سازند. نکته قابل توجه آن‌که بسیاری از افسران و افرادی که با این کمیته همکاری می‌کردند از اعضای موساد (سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی) بودند.

اکنون پس از گذشت ۵ سال از ترور حریری این دادگاه در حالی گزارش جدید خود را ارائه می‌کند که براساس آن تلاش دارد تا برخی اعضای مقاومت لبنان و نیز سوریه را به دست‌داشتن در این ترور متهم سازد. امری که به اذعان بسیاری از ناظران سیاسی اقدامی از سوی دشمنان مقاومت برای رسیدن به اهدافشان علیه مقاومت و حزب‌الله لبنان است.

● اهداف طرح

در باب گرایش دشمنان مقاومت به استفاده از پرونده حریری برای بحران سازی در لبنان بویژه اعلام جرم علیه مقاومت، دلایل و اهدافی خاص قابل بررسی است که بعضا عبارتند از:

۱) بحران‌سازی در لبنان: لبنان در سال‌های اخیر بویژه پس از تعیین رئیس‌جمهور، برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت به نخست‌وزیری حریری در مسیر ثبات قرار گرفته که حضور فعال در معادلات منطقه از جمله نشانه‌های آن است. دشمنان ثبات لبنان این روند را مغایر با اهداف خود می‌داند لذا با بحران‌سازی و تفرقه‌افکنی میان گروه‌های سیاسی، اقوام و قومیت‌های دینی برای شکستن این اتحاد فعالیت می‌کنند. تحرکاتی مانند بمبگذاری و انفجارهای خونین، ایجاد تقابل‌های طایفه‌ای، واداشتن برخی جریان‌های‌ وابسته به موضعگیری علیه وحدت ملی، بحران‌سازی در اردوگاه‌های آوارگان فلسطینی، تحرکات مشکوک یونیفل (نیروهای سازمان ملل در لبنان) در جنوب لبنان و در نهایت پرونده ترور حریری از جمله این تحرکات است که ثبات لبنان را نشانه رفته است. این امر می‌تواند زمینه‌ای برای ادامه مداخله بیگانگان بویژه غربی‌ها در امور لبنان باشد که در نهایت راه را برای اهداف صهیونیست‌ها هموار می‌سازد.

۲) توطئه علیه مقاومت: آنچه مسلم است تمام سیاست‌های خصمانه علیه لبنان در نهایت به توطئه علیه مقاومت و حزب‌الله ختم می‌شود. دشمنان مقاومت که با جنگ ۳۳ روزه، بحران‌سازی در لبنان، فعالیت‌های گسترده شبکه‌های جاسوسی، سوءاستفاده از قطعنامه ۱۷۰۱، تحرکات یونیفل، ترور حامیان مقاومت نظیر شهید عماد مغنیه، پرونده‌سازی‌های دروغین در مورد روابط نظامی حزب‌الله با سوریه و ایران، بیان ادعاهای واهی برای تهدید نشان‌دادن مقاومت برای منطقه، برگزاری دادگاه ساختگی در مصر علیه اعضای مقاومت به جرم کمک‌رسانی به مردم مظلوم غزه و... نتوانسته‌اند به مقابله با حزب‌الله بپردازند، اکنون سناریوی جدیدی را علیه آن طراحی کرده‌اند. پرونده ترور رفیق حریری بهانه جدید دشمنان مقاومت است که به واسطه آن تلاش دارند تا توطئه‌های جدیدی را علیه حزب‌الله و مقاومت اجرا کنند که شامل چند محور است.

▪ اولا تخریب جایگاه مردمی حزب‌الله و جلوگیری از گرایش بیشتر مردم به آن.

▪ ثانیا: ایجاد تقابل میان حزب‌الله و ارتش لبنان که درگیری نظامی داخلی در لبنان را به همراه دارد.

▪ ثالثا ایجاد بهانه بین‌المللی برای خلع سلاح حزب‌الله به بهانه برقراری ثبات در لبنان تامین‌کننده منافع صهیونیست‌ها و غرب می‌باشد هرچند که تاکنون در اجرای این توطئه‌ ناموفق بوده‌اند.

۳) تقویت یونیفل: از دیگر اهداف پرونده حریری تحکیم موقعیت و افزایش اختیارات نیروی سازمان ملل (یونیفل) در جنوب لبنان است. این نیروها که وابسته به غرب و در ارتباط با صهیونیست‌ها هستند به رغم تحرکات در سازمان ملل نتوانسته‌اند به نیرویی برای تحقق اهداف دشمنان مقاومت مبدل شوند. آنها اکنون به بهانه بازداشت عاملان ترور حریری و خلع سلاح مقاومت عملیات‌های نظامی خود در جنوب لبنان را توجیه می‌کنند.

۴) تخریب روابط با سوریه: لبنان و سوریه در سال‌های اخیر توانسته‌اند روابط گذشته خود را احیا سازند چنان‌که سعد حریری به رغم آن‌که اتهام ترور رفیق حریری (پدر سعد حریری) به سوریه نسبت داده شده بود،‌ ۴بار از سوریه دیدار کرده است. این روابط برای دشمنان مقاومت و حتی برخی کشورهای عربی و غربی خوشایند نیست. آنها با پرونده حریری سعی در تخریب این روابط و حتی گسترش آن به ایران و سایر کشورهای دوست لبنان را دارند.

۵) خدمت به صهیونیست‌ها: رژیم صهیونیستی از جمله بازیگرانی است که بیشترین نقش را در ترور حریری داشته و اکنون نیز به دنبال کسب مهم‌ترین امتیازات از این پرونده است. سرپوش نهادن به چهارمین سالگرد شکست این رژیم در برابر مقاومت لبنان، انحراف افکار عمومی از تحولات فلسطین بویژه اشغالگری در قدس و کرانه باختری و محاصره غزه، بحران‌سازی در منطقه برای کاهش توجهات جهانی به جنایات این رژیم و روند سازش که می‌رود تا تمام فلسطین را نابود سازد، تخریب اتحاد مقاومت منطقه با محوریت لبنان، سوریه، ایران و فلسطین، معرفی کردن مقاومت لبنان به عنوان تروریسم و متعاقب آن مقاومت فلسطین به عنوان خرابکاری و... از جمله اهداف صهیونیست‌هاست که در سایه دادگاه ترور حریری پیگیری می‌شود.

● نتیجه‌گیری

در جمع‌بندی کلی از آنچه ذکر شد می‌توان گفت که دادگاه ترور حریری برگ دیگری از توطئه‌های دشمنان مقاومت است که به واسطه آن تلاش دارند تا ضمن جبران شکست‌های گذشته خود در نهایت اصل بی‌ثبات‌سازی لبنان و خلع سلاح مقاومت را اجرایی سازند. در طرح آنها بحران‌سازی در کل منطقه طراحی شده است تا در سایه آن بتوانند مداخله غرب و صهیونیست‌ها در امور منطقه بویژه لبنان را اجرایی سازند. این در شرایطی است که بیداری مقاومت بویژه هشدارهای سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله همچون گذشته سدی محکم در برابر این توطئه‌ها است که تاکنون شکست‌های سنگینی را در عرصه سیاسی، نظامی، ‌تبلیغاتی و... به دشمنان مقاومت و لبنان وارد ساخته است.

قاسم غفوری