یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
عشق, ماشین دو دیفرانسیل و بیراهه های ناشناخته
شاید تا چند سال پیش مخصوص شکارچیان و ماهیگیران بود و دوستداران محیط زیست و طبیعت دلخوشی از فعالیت آنها نداشتند، اما امروزه دربین علاقهمندان به آفرود دیگر کمتر شخصی را میتوان پیدا کرد که گوشه چشمی به شکار داشته باشد.
از این گذشته طرفداران واقعی آفرود آنچنان به محیط زیست احترام می گذارند که راضی نیستند هنگام عبور از طبیعت به گونه های گیاهی آسیب بزنند به همین دلیل مسیرهایی را انتخاب می کنند که با عبور از آن کمترین آسیب به محیط زیست وارد شود.
در این گزارش با چند نفر از جوانانی که در این رشته فعالیت می کنند، همراه شدیم تا از سختی و جاذبه های این نوع طبیعت گردی بیشتر بدانیم.
آفرود (off road) در واقع شاخه ای از سفرهای ماجراجویانه است که راننده و سرنشین با استفاده از اتومبیل های مناسب وارد جاده های صعب العبور می شوند؛ مثل مناطق کویری، باتلاق ها، رودخانه ها، مناطق پربرف و کوهستان.
● آغاز یک ماجراجویی
هنوز خورشید طلوع نکرده که ده مرد جوان سوار بر چهار خودروی جیپ به نزدیکی های کویر ورزنه می رسند. آنها قصد دارند از جاده ای فرعی و تا آنجا که می توانند در کویر پیشروی کنند. اگر نگاهی به خودروهای آنها بیندازید، متوجه خواهید شد این افراد حداقل قصد دارند برای چند روز در حاشیه کویر بمانند، زیرا خودروهای دو دیفرانسیل آنها به وینچ (کشنده سیم) مجهز است و هر کدام از آنها چند گالن بنزین، آب و تجهیزاتی دیگر مانند کیسه خواب و چادر همراه دارند.
قبل از خارج شدن از جاده اصلی، سرنشینان خودروها از اتومبیل خود پیاده شده و نگاهی به اطراف می اندازند. آنها نیم نگاهی هم به جی.پی.اس و نقشه ای که همراه آورده اند، دارند.
ماجراجویان باید به دقت منطقه را بررسی کنند، چون دنبال مسیری هستند که عبور از آن بی دردسر باشد، اما معمولا با منحرف شدن از جاده اصلی نمی توان انتظار داشت در بیابان، شنزار و باتلاق گیر نیفتند، به همین دلیل مردان جوان چند دقیقه ای باهم درباره مسیر صحبت کرده و تصمیم می گیرند از نقطه ای که حدس می زنند مناسب است به سفرشان ادامه دهند.
مسیری که آنها انتخاب کرده اند پوشش گیاهی و تپه های بلندی ندارد. در بین راه به دلیل این که راننده ها باد لاستیک های خودروها را کم کرده اند، لاستیک برخی خودروها از رینگ جدا می شود.
این یکی از سختی های عبور از کویر است و همه آنها که در کویر رانندگی کرده اند با آن آشنا هستند. با خارج شدن لاستیک یکی از خودرو ها اعضای گروه توقف کرده تا مشکل را برطرف کنند. چیزی که کار را برای آنها مشکل تر می کند، دانه های ریز شن است که به رینگ و لاستیک چسبیده است.
این دانه های ریز سبب می شود این مشکل دوباره برای رانندگان دردسرساز شود، به همین دلیل راننده ها لاستیک و رینگ اتومبیل را بخوبی تمیز می کنند، اما بیرون زدن لاستیک خودروها یکی از مشکلاتی است که ماجراجوهای حرفه ای به آن عادت دارند و آن را بخشی از سفر خود می دانند.
با این که هنوز چند ساعتی بیشتر از ماجراجویی مردان جوان نمی گذرد، اما گرمای سوزان کویر و مشکلات کوچک پیش آمده، طاقت برخی از آنها را که تاکنون تجربه چنین سفری را نداشته اند، طاق کرده است. آنها به دلیل گرما و عرق ریختن زیاد کلافه شده اند.
چند نفری از آنها در حالی که بطری های آب معدنی را سر می کشند، غر و لند می کنند که چرا به چنین ماجراجویی تن داده اند، در حالی که افراد باتجربه گروه از لحظه لحظه بودن در کویر لذت می برند. آنها با دقت هرچه تمام تر سعی در شناسایی مسیر مناسب دارند تا خودرویشان درون شن گیر نیفتد و بتوانند مسیر بیشتری را پشت سر بگذارند.هر چند آنها بر این باورند اشخاصی که آفرود را انتخاب می کنند آنقدر عاشق طبیعت هستند که دردسرهای این سبک ماجراجویی هم برایشان لذتبخش است.
در این بین، تازه کارهای گروه که کم حوصله هم شده اند، تصمیم می گیرند با سرعت بیشتری رانندگی کنند، اما همین تصمیم اشتباه آنها را به دردسری می اندازد که برایشان به مشکل بزرگی تبدیل می شود. بعد از طی کردن مسیری کوتاه با سرعت زیاد چرخ های خودروی آنها در شن فرو می رود. راننده بی تجربه هرچه بیشتر گاز می دهد خودرو کمتر حرکت می کند.
این تقلای راننده جوان سبب وارد شدن فشار بیشتر به موتور خودرو شده تا آنجا که موتور خودرو نقص فنی پیدا کرده و همه اعضای گروه زمینگیر می شوند. بعد از دقایقی بحث با تصمیم افراد باتجربه گروه، سرنشین های خودروی خراب شده سوار خودروهای دیگر شده و ماجراجویان سفرشان را ادامه می دهند.
درواقع، برداشت نادرست اعضای تازه کار گروه از آفرود سبب بروز مشکل برای خود و سایر اعضای گروه شد.
● خودروی مناسب؛ ۱۰ تا ۱۵ میلیون تومان
خیلی ها قبل از این که اطلاعات مناسبی از آفرود به دست بیاورند یا حداقل در چند سفر همراه افراد باتجربه این نوع از ماجراجویی را تجربه کنند، برای این رشته هزینه کرده و بعد از یک تجربه ناخوشایند به قول معروف عطای آفرود را به لقایش می بخشند.
حمید بریری، سرپرست گروه زیست درباره خودروی مناسب آفرود و افراد تازه کاری که وارد این رشته می شوند به «جام جم» می گوید: الان که قیمت ها بالا رفته است، فکر می کنم برای یک خودروی مناسب حداقل حدود ده تا ۱۵ میلیون تومان باید هزینه کرد، زیرا خودرویی که کمتر از این قیمت دارد معمولا در بیراهه ها خیلی زود خراب شده و دردسرساز می شود. به همین دلیل باید گفت آنها که می خواهند آفرود را شروع کنند باید اتومبیل مناسبی تهیه کنند که حداقل از نظر فنی مشکل نداشته باشد.
این درحالی است که برخی ها بیش از این رقم ها برای تجهیزات هزینه کرده و بعد متوجه می شوند اصلا درک درستی از آفرود نداشته اند. برای نمونه، گروهی که به قول معروف به بچه مایه دار معروف هستند، خودروهایی مانند تویوتا لندکروزر می خرند که بیش از ۲۵۰ میلیون تومان قیمت دارد، البته باید این افراد را با دنیای متفاوتشان کنار گذاشت زیرا افراد تازه کار با وضع مالی متوسط می توانند با هزینه خیلی کمتر این رشته را دنبال کنند.
بریری ادامه می دهد: برای شروع این نوع سفر لازم نیست از قبل همه تجهیزات را خریداری کنید، چون معمولا همه آنها به کار نمی آید. تجهیزاتی که باید تهیه کرد بستگی به این دارد که مقصد کجاست. به همین دلیل، سرپرست گروه زیست توصیه می کند علاقه مندان به این سبک ماجراجویی باید ابتدا با افراد باتجربه همسفر شوند تا بدانند واقعا به چه تجهیزاتی نیاز دارند.
برای نمونه برای پشت سر گذاشتن یک جاده خاکی نیازی به وینچ یا کیسه خواب های آنچنانی نیست. اما در سفرهای طولانی که قرار است مسافت زیادی در کویر پیشروی کرد، نیاز است ماجراجو ها جک های ریسکی و سیم بکسل با خود ببرند.
● چشم و همچشمی نباید کرد
این روزها دنیای مجازی پرشده از تبلیغاتی که وسایل و تجهیزات سفر می فروشند. تولیدکننده های این لوازم برای این که میزان فروش خود را بالا ببرند، ادعاهایی می کنند که فقط با تجربه شرایط می توان از درستی آنها باخبر شد.
به همین دلیل تازه کارها تصور می کنند برای شروع سفر باید همه این لوازم را بخرند. ولی نکته اینجاست که ابتدا باید مطمئن شد این لوازم کارایی دارد یا نه؛ زیرا معمولا افراد بی تجربه بعد از خرید این وسایل متوجه می شوند این تجهیزات فقط فضای خودروی آنها را پرکرده و دست و پاگیر است.
بریری تاکید می کند: نباید چشم و همچشمی و برای خرید وسایل و تجهیزات با دیگران رقابت کرد. بهتر است اول بدانیم چقدر می خواهیم در این رشته پیشروی کنیم، بعد شروع به خرید لوازم مورد نیاز کنیم؛ زیرا الان یک وینچ برقی بین دو تا ۲۰ میلیون قیمت دارد.
● از کجا شروع کنیم
بیشتر طرفداران آفرود در فصل پاییز و زمستان که هوا خنک می شود برای ماجراجویی به کویر می روند، اما خوشبختانه کشور ما چهارفصل است و علاقه مندان به طبیعت می توانند همیشه به مناطق مختلف سفر کنند.
نکته دیگری که در این میان وجود دارد این است که افراد تازه کار اگر می خواهند به تنهایی به سفر بروند باید ابتدا از مسیرهای شناخته شده ماجراجویی خود را آغاز کرده و به محل هایی بروند که رفت و آمد به آنجا جریان دارد.
چون خیلی ها به دلیل دیدن فیلم و تصاویر هیجان انگیز این رشته در تلویزیون یا نشریات تصور می کنند آفرود رشته بی دردسر و راحتی است، اما باید در نظر داشت این رشته در کنار جذابیت هایش سختی های خاص خود را دارد. به همین دلیل کم نیستند افرادی که بعد از چند سفر ماجراجویانه متوجه می شوند روحیه آنها با طبیعت گردی به سبک آفرود جور در نمی آید.
نکته دیگری که علاقه مندان به آفرود باید به آن دقت کنند این است که پوشش گیاهی در مناطق کویری اهمیت زیادی دارد به همین دلیل آنها باید مسیرهایی را انتخاب کنند که پوشش گیاهی ندارد.
بریری می افزاید: وقتی از راه اصلی خارج شدید ممکن است اتفاق های پیش بینی نشده ای رخ بدهد، به همین دلیل باید قبل از هرچیز روحیه خوبی داشت و از لحاظ روانی بتوانید با مشکلات پیش آمده کنار بیایید چون هر لحظه ممکن است ماشین خراب شده یا وضع جوی تغییر کرده و هوا بشدت گرم یا سرد شود یا باران ببارد.
● حساب شده عمل کنید
برای این که از آفرود لذت بیشتری ببرید باید حساب شده عمل کنید تا طبیعت شما را غافلگیر نکند، زیرا باید به شکلی برنامه ریزی کنید که زمان کم نیاورید. برای نمونه اگر قرار است برای سفر دو روزه ای به طبیعت بروید بهتر است برای سه روز جیره مواد غذایی بردارید.
سرپرست گروه زیست توضیح می دهد: همیشه باید یک جفت کفش مناسب و کوله پشتی که لوازم ضروری درون آن قرار دارد، همراه شما باشد چون امکان دارد ماشین خراب شود و مجبور شوید مسیری را پیاده طی کنید، اینجاست که جیره اضافه و مدیریت در وقت می تواند شما را نجات دهد. بنابراین همیشه قبل از سفر محاسبه کنید اگر ماشین تان به هر دلیلی خراب شد، چقدر می توانید پیاده روی کنید و به چه چیزهایی نیاز دارید. البته بهتر است سفرهایتان را گروهی انجام بدهید تا احتمال زمینگیر شدن برای شما به حداقل برسد.
● آمادگی روانی داشته باشید
علاقه مندان به آفرود باید از لحاظ روحی خود را برای هر حادثه ای آماده کنند، زیرا در شرایطی که امکان دسترسی به بیمارستان و درمانگاه وجود ندارد قبل از هر چیز باید هنگام بروز حادثه خونسردی خود را حفظ کنند و بهترین تصمیم ممکن را بگیرند.
برای نمونه، احتمال عقرب یا مارگزیدگی در مسیرهای فرعی وجود دارد. علاوه بر این، ممکن است هنگام عبور از پستی و بلندی ها شخصی از خودرو بیرون بیفتد و دچار شکستگی دست و پا یا خونریزی داخلی شود.
بریری عنوان می کند: دراین رشته نباید به خود مغرور شد، زیرا هر قدر هم که باتجربه باشید ممکن است غافلگیر شوید. خراب شدن ماشین چیزی عادی است، اما مسائل جانی خیلی مهم است و شوخی بردار نیست.
باید توجه داشت پارگی لاستیک، گیر کردن در شن، بریدن گاردان و شکستگی رادیاتور خودرو از اتفاقاتی است که برای ماجراجو ها جزئی از آفرود به حساب می آید. سرپرست گروه زیست خاطره ای نیز در این باره دارد.
او توضیح می دهد: مدتی قبل در یکی از سفرهایمان حادثه ای اتفاق افتاد که خیلی نگران کننده بود به همین دلیل با اورژانس تماس گرفتیم و تقاضای هلیکوپتر کردیم. ماجرا از این قرار بود که بریری و دوستانش حدود ۹ ساعت باجاده اصلی فاصله داشتند که هنگام عبور از پستی و بلندی های تپه های شنی، یکی از همراهان او با یکی از اتومبیل های اعضای گروه تصادف می کند. آنها که می ترسیدند همراهشان دچار خونریزی داخلی شده باشد، تقاضای امداد هوایی می کنند، اما موقعیت آنها به شکلی بوده که امکان فرستادن هلیکوپتر وجود نداشته است.
بریری ادامه می دهد: پیاده به راه افتادیم تا خودمان را به جاده اصلی برسانیم. دیگر هوا تاریک شده بود که نیروهای اورژانس، زمینی خودشان را به ما رساندند و خیال ما بابت همراه حادثه دیده راحت شد.
سرپرست گروه زیست درباره طولانی ترین زمانی که در کویر زمینگیر شده است نیز خاطره ای دارد. او این طور ادامه می دهد: چند سال پیش از سمت منطقه جندق در حال حرکت به سمت ورامین بودیم که در باتلاق گیر افتادیم. دو روز طول کشید تا توانستیم از آن منطقه خارج شویم. از نظر آب و بنزین هم وضع مناسبی نداشتیم، به همین دلیل مجبور شدیم از دوستان بخواهیم برایمان آب و بنزین بیاورند.
بنابراین باید یادآور شد سختی های آفرود جزئی از این ماجراجویی است و چنانچه جزو افرادی هستید که در تابستان و زمستان خنکی کولر و گرمای بخاری را با هیچ چیز عوض نمی کنید، نباید به فکر فعالیت در این رشته باشید.
● عبور از ریگ یلان
حمید بریری یکی از افراد باسابقه در زمینه آفرود و طبیعت گردی در کشورمان است.
او در کارنامه اش ماجراجویی های مختلفی مانند پیاده عبور کردن از کویر لوت و ماجراجویی در منطقه ریگ جن را ثبت کرده است. آخرین ماجراجویی بریری که ۲۷ روز زمان برده عبور از عرض ریگ یلان با خودرو بوده است.
او درباره این ماجراجویی می گوید: این سفر ما در دو مرحله انجام شد؛ بار اول با تعدادی از افراد باتجربه ۲۰ روز در کویر لوت فعالیت کردیم، طبق جی پی اس برای عبور از عرض ریگ ما باید ۷۰ کیلومتر هوایی را پشت سر می گذاشتیم، اما روی زمین فراز و فرودهایی که برای عبور از روی تپه های شنی داشتیم کار را سخت می کرد.
برای عبور از ریگ یلان، بریری و همراهانش مسیرهای مختلفی را در شرق و غرب ریگ بررسی کردند تا این که توانستند مسیر مناسبی را شناسایی کنند. سرپرست گروه زیست ادامه می دهد: دمای بالای هوا و مگس هایی که در ریگ بود واقعا کار را سخت می کرد. در سفر اول موفق نشدیم از ریگ یلان عبور کنیم به همین دلیل برگشتیم و تدارک سفر دیگری را دیدیم.
بریری و همراهانش یک هفته بعد از سفر اول با تجهیزات کامل تر به کویر لوت برگشتند تا با عبور از این ریگ به وسیله خودرو رکورد جدیدی را به نام خود ثبت کنند. او می افزاید: در سفر دوم که یک هفته طول کشید موفق شدیم از ریگ یلان عبور کنیم. در این سفر تیم های مختلفی از سراسر ایران حضور داشتند.
مهدی آیینی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست