پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

ضرورت فرهنگسازی برای سامانه‌های الکترونیکی


ضرورت فرهنگسازی برای سامانه‌های الکترونیکی

عصر حاضر با توجه به مشغله‌‌های ریز و درشتی که افراد در طول روز با آن مواجه‌اند، با وجود ترافیک و مسائلی که زندگی شهری به مردم تحمیل می‌کند داشتن سیستم بانکی کارآمد که بتواند …

عصر حاضر با توجه به مشغله‌‌های ریز و درشتی که افراد در طول روز با آن مواجه‌اند، با وجود ترافیک و مسائلی که زندگی شهری به مردم تحمیل می‌کند داشتن سیستم بانکی کارآمد که بتواند نیازهای آنان را برطرف کند و ابزارهایی که با استفاده از آن امور جاری بانکی افراد انجام گیرد، مقوله‌ای است که مسوولان شبکه بانکی به خوبی به آن اذعان داشته و در جهت برطرف کردن آن و به‌کارگیری ابزارها و سیستم‌های جدید هرچه بیشتر سعی در ارائه خدمتی نوین به مشتریانشان دارند.

درواقع یکی از بسترهایی که رقابت بانک‌ها در آن بیش از سایر بخش‌ها خودنمایی می‌کند، صدور انواع مختلف کارت‌های بانکی است.

استفاده از ابزارهای الکترونیک بانک‌ها همچون دستگاه‌های خودپرداز ATM، پایانه‌های فروشگاهی POS و پایانه‌های شعب که خود نیازمند کارت‌های مغناطیسی است، افراد با دارا بودن آن می‌توانند در هر ساعت از شبانه‌روز و در هر مکانی بدون حمل کردن پول نقد و به‌وسیله آن خریدهای خود را انجام داده، قبوض و اقساط خود را پرداخت کرده و وجه نقد مورد نیازشان را با وارد کردن کارت‌‌ها در دستگاه‌های مربوطه تامین کنند.

انواع کارت‌های بانکی که در شبکه بانکی ایران در حال حاضر صادر شده و توسط افراد مورد استفاده قرار می‌گیرند، عبارت‌اند از، کارت‌های بدهی ( یا کارت برداشت) که بیشترین میزان کارت‌های بانکی نزد مردم را شامل می‌شود و بعد از آن کارت هدیه یا کارت خرید است که بیش از ۱۷ درصد از کارت‌های صادرشده بانک‌ها را به خود اختصاص می‌دهد. این نوع کارت غیرقابل شارژ بوده و به نوعی یک بار مصرف است و فقط برای خرید کردن کاربری دارد.

کارت‌های اعتباری سومین نوع از کارت‌های مغناطیسی بانکی به شمار می‌رود که در سایر کشورها کاربرد زیادی دارد، اما در ایران کمترین میزان صدور کارت‌ها متوجه این نوع کارت است و دلیل این امر نیز به نظر می‌رسد این باشد که بانک‌ها رغبت چندانی برای صادر کردن آن نداشته‌اند و به نوعی گمان می‌کنند صدور این کارت‌ها برای مشتریان دردسرساز خواهد بود.

از انواع کارت‌های بانکی که بگذریم، آنچه بیش از همه در میان افراد جامعه باب شده، این است که اکثر افراد بیش از یک کارت بانکی را دارا بوده و به غیر از کارت‌های هدیه که ممکن است از دوستان و آشنایانشان دریافت کرده باشند، خود در دو یا چند بانک حساب داشته و کارت‌های بانکی هر یک از آنها را دارند که علت این امر این است که اکثر مردم با سیستم‌های جدید بانکی آشنایی چندانی ندارند. به عنوان نمونه با وجود راه‌اندازی سیستم «پایا» دیگر نیازی به داشتن چند حساب بانکی و چندین کارت‌بانک نیست چراکه شما می‌توانید از طریق این سیستم وجوه خود را از هر حساب به حساب دیگر در هر بانک دیگر به‌صورت الکترونیکی انتقال دهید.

به نظر می‌رسد علت اقبال کم عموم از سامانه پایاپای الکترونیک، نبود فرهنگ‌سازی بانک‌ها در این زمینه باشد که با تدابیر آنها می‌توان همچون سایر امور الکترونیکی که در حال حاضر افراد جامعه از آن بهره‌مند شده‌اند، از این مکانیسم نیز استفاده کنند.

محسن پورشعبان