پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

اثرات رنگ ها بر زندگی ما


اثرات رنگ ها بر زندگی ما

آشکار است که رنگ‌ها به طرق گوناگون بر زندگی ما اثر می‌گذارند. همگی تشخیص می‌دهیم که چقدر وابسته به رنگ‌های خاص در کفش، لباس، آرایش، لوازم خانگی و اسباب کار در محیط زندگی خود …

آشکار است که رنگ‌ها به طرق گوناگون بر زندگی ما اثر می‌گذارند. همگی تشخیص می‌دهیم که چقدر وابسته به رنگ‌های خاص در کفش، لباس، آرایش، لوازم خانگی و اسباب کار در محیط زندگی خود هستیم. رنگ‌های مو و ناخن و لب از پُر فروش‌ترین تولیدات در سراسر دنیا هستند و نیازی نیست که به نقش و اهمیت رنگ پوست انسان اشاره‌ای کنیم. اما اگر تصور می‌کنید که آن وابستگی‌ها ربطی به خواص درمانی رنگ‌ها ندارند اشتباه می‌کنید، زیرا بنا به تأکید روانشناسان و مردم شناسان و کارشناسان روش رنگ درمانی، نقش رنگ در زندگی ما خیلی مهم تر از تنها قشنگ‌تر کردن ظاهر چیزها یا ظاهر خویشتن است. متأسفانه این موضوع نیز چون بعضی دیگر رشته‌های پزشکی مکمل، آن‌گاه که مسئله ثابت کردن آن پیش کشیده می‌شود، وارد پهنه انرژی‌های نادیدنی یا به قول شکاکان وارد پهنه ماورا‌ءالطبیعه می‌شود و فهم آن برای غربی‌ها دشوار می‌گردد.

گرچه رنگ درمانی یک روش درمانی باستانی است تا سال ۱۹۳۳ کتابی معتبر به یکی از زبان‌های اروپایی درباره آن در دسترس نبود. در آن سال دانشمندی هندی به نام دینشاه قادیالی دایره‌المعارفی سه جلدی با عنوان the spectro chrometry encyclopidia چاپ کرد و شناخت رنگ درمانی و تعلیم و تربیت درمانگران این رشته به واقع پس از چاپ آن کتاب به زبان انگلیسی آغاز شد. او در دایره‌المعارف خود بر نکته‌ای مهم تأکید می‌کند؛ رنگ‌ها دارای نیروهای شیمیایی در فرکانس‌های عالی رتبه هستند و این نیروها چنان ظریف و نادیدنی هستند که ما معمولاً به توان و کیفیت و آثار آن‌ها دسترسی ادراکی نداریم. امروزه دانشمندان فیزیک و شیمی به یاری علم جدید طیف شناسی یا طیف نگاری توانسته‌اند برخی موضوعات کتاب دینشاه قادیالی را به شکلی قابل فهم‌تر توضیح دهند.

زمانی که عناصر شیمیایی در آتش می‌سوزند، هر عنصر رنگی خاص تولید می‌کند و این رنگ اساسی است که قادیالی می‌گوید زمینه تندرستی است یا باید باشد. او می‌گوید نور به ظاهر سفید همه رنگ‌های طیف رنگ‌ها را با تعادلی هماهنگ دارد، اما هرگاه که توانایی‌ها و کیفیات طیف بدن را با افزودن رنگی نامناسب یا به قول او رنگی غلط تغییر می‌دهیم، باید انتظار پیدایش آشفتگی (بیماری) در بدن را داشته باشیم. او می‌گوید مواد غذایی،‌ داروها، سموم‌ و به طور کلی همه مواد شیمیایی، توان‌ها و انرژی‌های فعال دارند، زیرا اتم‌های آنها دائماً در حال جذب و دفع و تغییر و تبدیل‌های خاص هستند، بنابراین وارد کردن بی‌توجه یا ناآگاهانه عناصر شیمیایی غیرآلی (داروهای مصنوعی و فلزات و شبه فلزات ودیگر مواد معدنی) درون دستگاهی آلی (بدن آدمی) مانند این است که به طفلی براده فولاد بخورانیم که او را قوی‌تر کنیم.

قادیالی در دایره‌المعارف خود راه ساختن چراغ‌های رنگ افشان خاص و خواص رنگ‌ها را شرح می‌دهد و راهنمایی می‌کند که برای هر درد و بیماری از چه نوع رنگی استفاده کنیم. او همچنین شرح می‌دهد که چگونه آب یا تکه‌ای ماده قندی لاکتوز را با افزودن رنگی خاص، دارای خواص درمانی برای یک بیماری خاص کنیم.

رنگ درمانی، نور درمانی و سنگ درمانی(سنگ کوارتز کریستال) که رابطه نزدیک با آن دو دارد، در سی سال گذشته محبوبیت زیاد در ایالات متحده آمریکا یافته‌اند و اینک صدها درمانگر آن سه روش در آن کشور انواع قابل تصور از آن‌ها را به علاقمندان عرضه می‌کنند. اما تعداد رنگ درمانگران در کشورهای اروپایی آنچنان زیاد نیست.

رنگ درمانی بخشی مهم از طب آیورودا را شکل می‌دهد و استفاده‌ای گسترده در هندوستان و کشورهای همسایه آن دارد. گرچه رنگ درمانی در کشورهای غربی هنوز مرحله طفولیت خود را می‌گذارند، وضعیت کنونی و محبوبیت فزاینده ‌آن گویای آینده‌ای برجسته است، به ویژه اگر پژوهش‌های بیش‌تر به دانشمندان شکاک نسبت به پزشکی مکمل ثابت کنند که این روش درمانی واقعاً مؤثر و مفید است. خوشبختانه در چند سال اخیر در بین ده‌ها کتاب که درباره ویژگی‌های گوناگون رنگ‌ها و خواص درمانی آن‌ها چاپ و پخش شده‌اند چند کتاب با اعتبار علمی وجود داشته‌اند.