شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

تنبلی چشم


تنبلی چشم نوعی اختلال بینایی است كه اگر به موقع تشخیص و درمان نشود، فرد را از یك چشم بسیار كم بینا یا نابینا می كند و با تشخیص به موقع، به سهولت و كاملاً قابل درمان است. چشمان برخی …

تنبلی چشم نوعی اختلال بینایی است كه اگر به موقع تشخیص و درمان نشود، فرد را از یك چشم بسیار كم بینا یا نابینا می كند و با تشخیص به موقع، به سهولت و كاملاً قابل درمان است. چشمان برخی كودكان، با آن كه سالم به نظر می رسند اما از سلامتی و دیدكافی برخوردار نیستند. درصورتی كه اشكال دید كودك، قبل از پنج سالگی درمان شود، حتی اگر چشم در این مدت تنبل شده باشد، با درمان، بینایی كامل به دست می آید.

علت تنبلی چشم چیست؟

اشكالات مادرزادی در ساختمان چشم مانند آب مروارید و پایین افتادگی پلك سبب می شود كه چشم نتواند تصویر روشنی از اشیا دریافت كند و به تدریج دچار تنبلی شود. لوچی یا انحراف چشم، نزدیك بینی، دوربینی و آستیگماتیسم از دیگر علل تنبلی چشم است.

آیا تنبلی چشم درمان دارد؟

در حقیقت تنبلی چشم را فقط می توان پیشگیری كرد. چنانچه چشم كودكی تنبل شد، دید آن برای همیشه مختل یا كور خواهد شد، به طوری كه با عینك یا عمل جراحی هم نمی توان دید خوب را به آن برگرداند.در عین حال كودكی كه چشم او در حال تنبل شدن است، ممكن است شكایتی نداشته باشد و والدین او نیز از این قضیه خبر نداشته باشند و هنگامی متوجه مسأله می شوند كه كار از كار گذشته باشد. به یاد داشته باشیم چشم در حال تنبل شدن ظاهری طبیعی دارد، بنابراین معاینه چشم همه بچه ها ضروری است. این تأكید، امر پیشگیری را ساده تر می كند. در این وضعیت به راحتی و با یك عمل گاه ساده، تنبلی پیشرونده سد خواهد شد. پزشك معالج گاهی دستور بستن موقت چشم سالم را می دهد تا كودك مجبور شود از چشم ضعیف تر استفاده كند. البته انجام خودسرانه این كار می تواند خطرناك باشد. زمان و دوره های بستن چشم به سن و دید بیمار بستگی دارد و به وسیله پزشك معالج تعیین می شود.

چرا درمان زودرس تنبلی چشم ضروری است؟

راه های بینایی در مغز، در سال اول زندگی تكامل زیادی می یابند و تا سن ۸ تا ۱۰ سالگی تكامل و رشد این راه های عصبی پایان می پذیرد. چنانچه تنبلی چشم تا این سن پیشگیری نشود، به كوری دایمی و غیرقابل علاج منجر خواهد شد. گاهی اوقات مدت درمان چند سال است، در این صورت والدین طفل باید پشتكار و استقامت لازم را داشته باشند و از رفت و آمد نزد متخصص خسته نشوند.

دكتر حامد دقاق زاده / متخصص بیماری های داخلی ، استادیار دانشگاه علوم پزشكی اصفهان