دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

۵ منبع استرس در خانه


۵ منبع استرس در خانه

خانه محل آرامش است. همه دوست دارند در پایان یک روز کاری، استرس‌ها و دغدغه‏های‌شان را با رسیدن به خانه فراموش کنند و ساعاتی را که در خانه‌اند، به آرامش برسند و تجدید قوا کنند. …

خانه محل آرامش است. همه دوست دارند در پایان یک روز کاری، استرس‌ها و دغدغه‏های‌شان را با رسیدن به خانه فراموش کنند و ساعاتی را که در خانه‌اند، به آرامش برسند و تجدید قوا کنند. ولی گاهی خانه به جای اینکه جای عشق و آرامش باشد؛ منبع استرس می‌شود. این موضوع می‏تواند موجب بروز آسیب‎های روانی شود و فعالیت‎های اجتماعی ما را تحت تاثیر قرار دهد. شما درباره منابع پنهان استرس در خانه چه می‌دانید؟....

منبع اول:

بحران اقتصادی

وقتی اخبار مربوط به بحران اقتصادی در جهان را می‎شنویم بیشتر دچار استرس می‎شویم. البته معمولا در این اخبار بزرگ‌نمایی می‎شود و مشکلات، سیاه‎تر از آنچه هستند؛ نشان داده می‏شوند. شنیدن، خواندن و صحبت کردن درباره اخباری که موضوعات مربوط به بیکاری، کارخانه‎های ورشکسته، خشونت‎های مرتبط با استرس در مدارس، خانه و محل کار را بیان می‏کند، ناخودآگاه موجب ایجاد استرس می‎شود. بنابراین بهتر است وقتی در خانه هستید و می‏خواهید استراحت کنید و به آرامش برسید، دنبال این قبیل اخبار نگردید و عامل انتشار چنین خبرهایی هم نباشید.

منبع دوم:

اشتغال والدین

وقتی در خانه تنها یک نفر شاغل باشد طبیعتا تامین هزینه‎های خانواده مشکل‎تر است. بالا رفتن هزینه‎های زندگی، بیشتر شدن وظایف والدین در برابر بچه‎ها و زیاد شدن تجملات و چشم و هم‌چشمی موجب می‌شود زنان هم در کنار مردان برای کسب درآمد تلاش کنند. در این میان زنان زیادی هستند که دل‌شان می‌خواهد در خانه بمانند و به فرزندان‌شان رسیدگی کنند اما به دلیل بالا بودن هزینه‎های زندگی این امکان برای‎شان وجود ندارد، چون در صورت کنار گذاشتن شغل فشار زیادی به خانواده وارد می‎شود. در این شرایط، طبیعتا امکان رسیدگی به خانه و فرزندان به‌طور کامل وجود ندارد. از طرف دیگر، زمانی که یک والد شاغل است و مجبور است تمام بار اقتصادی خانواده را به دوش بکشد، این هم ممکن است عاملی برای انتشار استرس در خانه باشد.

منبع سوم:

جدایی عاطفی

این روزها کمتر پیش می‎آید که همه افراد خانواده دور هم جمع شوند و از با هم بودن لذت ببرند. البته شاید به ظاهر همه زیر یک سقف زندگی کنند اما هر کسی در دنیای خودش سیر می‎کند و سرگرم علایق شخصی خودش است؛ مثلا، پدر پای تلویزیون مسابقه فوتبال را تماشا می‎کند، مادر در حال خواندن پیامک‎هایش است و فرزند هم در اتاق‌اش پای رایانه نشسته و مشغول بازی یا چرخ زدن در اینترنت است. این وضعیت رفته‌رفته روابط خانواده را سست کرده و صمیمیت افراد خانواده را کم می‎کند و آرامش را از خانه دور می‏کند.

منبع چهارم:

اختلاف نسل‎ها

دوران نوجوانی دوره‌ای بحرانی است و این بحران‎ها هم برای پدر و مادر و هم برای نوجوان ایجاد استرس می‎کند. متفاوت بودن علاقه‎های فرزند نوجوان با علایق پدر و مادر یکی از علل ایجاد ناهماهنگی و استرس در خانه است. سلیقه نوجوانان امروزی در لباس پوشیدن، مد، آرایش مو، تماشای فیلم و شنیدن موسیقی با والدین‎شان خیلی متفاوت است و همین می‎تواند علت ایجاد استرس در خانه باشد. کمک گرفتن از مشاور و دانستن اینکه این دوران یک دوران موقتی و گذار است، در پشت‌سر گذاشتن موفقیت‎آمیز این موقعیت و آرامش بیشتر در خانه موثر است.

منبع پنجم:

بحث طلاق

بد دانستن طلاق در جوامع تا چند دهه قبل موجب شده بود تا بسیاری افراد با روابطی سرد و بی‎روح به زندگی ادامه بدهند، اما عادی شدن و رواج پیدا کردن طلاق هم ممکن است موجب شود برخی زوج‎های جوان تصور کنند لازم نیست در شروع زندگی و انتخاب همسر خیلی وسواس به خرج دهند. دقت در انتخاب همسر و ایجاد روابط قوی بین زوج‎هادر استحکام خانواده و ایجاد محیطی آرام در خانه لازم و ضروری است. افزایش طلاق موجب می‎شود تعداد فرزندان طلاق در جامعه بیشتر شود و بچه‌ها در آینده به ازدواج به چشم یک موقعیت موقت و متزلزل نگاه کنند.

ترجمه: منیر قرایی