سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

دین مبین اسلام و تنظیم خانواده


مفهوم تنظیم خانواده و پیامد‌های مثبتی كه تنظیم خانواده بر سلامت مادر و كودك، خانواده و جامعه دارد، در شماره‌‌های قبلی بررسی شد. اكنون می‌خواهیم از دیدگاه‌‌ دین مبین اسلام …

مفهوم تنظیم خانواده و پیامد‌های مثبتی كه تنظیم خانواده بر سلامت مادر و كودك، خانواده و جامعه دارد، در شماره‌‌های قبلی بررسی شد. اكنون می‌خواهیم از دیدگاه‌‌ دین مبین اسلام درباره تنظیم خانواده، آگاه شویم.

در اعصار گذشته، تنها راه پیشگیری از باردار شدن خانم‌‌ها روش منقطع بوده است (روش طبیعی.) در آموزه های دینی ما، پرسش‌هایی در این خصوص نزد بزرگان دینی مطرح شده كه در روایت‌‌های گوناگون، پاسخ‌‌های مختلفی از آنها عنوان شده است، به این مفهوم كه مرد می‌تواند با‌این روش، از باردار شدن همسرش جلوگیری كند بنابراین به نظر می‌رسد كه تحریمی‌ درباره پیشگیری از بارداری، در دین مبین اسلام وجود نداشته است.

كشور ما قبل از انقلاب و نیز در اوایل انقلاب رویكرد مناسبی ‌‌به برنامه تنظیم خانواده نداشت اما با همكاری فقهای گرانقدر اسلامی و با صدور فتاوی امام خمینی (ره)، رهبر معظم انقلاب و سایر مراجع تقلید كشور درباره مسایل تنظیم خانواده جمهوری اسلامی ‌ایران نشان داده است كه قدرت مانوردین اسلام، جهانی بودن و ابدی بودن آن تا چه اندازه است و با اجتهاد زنده در هر شرایطی می‌شود مسائل مهم را به‌صورت جدی حل كرد.

درطول سال‌‌های جنگ تحمیلی، وزارت بهداشت، راه‌‌های مختلفی را برای اجرایی كردن برنامه‌‌های تنظیم خانواده پشت سر گذاشت كه هیچ كدام از آن‌ها نتیجه رضایت بخشی را به دنبال نداشت. پس از بی‌‌نتیجه ماندن ‌این كوشش‌‌ها، وزیر بهداشت وقت، نامه‌ای را به محضر امام خمینی (ره) ‌ارسال كردند. در پی‌این نامه حضرت امام(ره) اجازه بحث درباره تنظیم خانواده را در نشست‌‌های علمی ‌و اجتماعی و روزنامه‌‌ها صادر كردند. مقام معظم رهبری، حضرتآیت ا... خامنه‌ای كه در آن زمان ریاست جمهوری كشور را بر عهده داشتند، رهنمود‌‌های لازم را به ویژه درباره شیوه تبلیغات برنامه، ارائه فرمودند و برنامه پنج ساله تنظیم خانواده تصویب شد.

اطمینان یافتن مردم از ‌اینكه برنامه تنظیم خانواده مغایرتی با اعتقادات مذهبی ‌‌نداشته بلكه با نظام مقدس جمهوری اسلامی همخوانی دارد، یك عامل بسیار مهم در استفاده از برنامه تنظیم خانواده و كم شدن میزان باروری كلی (تعداد فرزندی كه یك زن در طول دوران باروری به دنیا می‌آورد) از حدود ۵/۵ به ۲ در فاصله زمانی بیست سال گذشته بوده است.

در‌آینده، برخی از فتوا‌هایی را كه از سوی حضرت امام خمینی(ره) ، مقام معظم رهبری و سایر مراجع عظام تقلید درباره تنظیم خانواده صادر گردیده، مرور خواهیم كرد.

دكتر محمد اسلامی



همچنین مشاهده کنید